"Partnerskap bygger inte sig själva"

Vimmel av människor.

Uppsala universitet har tecknat ett strategiskt partnerskap med Cytiva i Sverige. Foto: Marie-Louise Olsen.

Tårtan är uppäten och de högtidligt signerade avtalen arkiverade enligt konstens alla regler. Vardagen fortsätter. Vilken skillnad gör det för forskare och studenter att Uppsala universitet nu har ett strategiskt partnerskap med Life Science-företaget Cytiva?

Den 4 oktober troppade en rad forskare och diverse representanter från Uppsala universitet iväg över ån till Cytivas anläggning i Boländerna. De var inbjudna till signering av Uppsala universitets och Cytiva i Sveriges nya strategiska partnerskap. För många var det kanske framför allt ett tillfälle att prata med forskningskollegorna på andra sidan ån.

Tal hölls, rektor Anders Hagfeldt och Cytiva i Sveriges vd Inga Ljung turades om att skriva under avtalet och i ett panelsamtal beskrevs förväntningar, troliga utmaningar och möjligheter i det nya förhållandet. Samtal som sen fortsatte över kaffekopparna.

Stark koppling

– Det här är ett jättekul strategiskt partnerskap, konstaterade rektor Anders Hagfeldt och tillade:

– Ända sen Pharmacia grundades har det funnits en stark koppling mellan vår forskning på universitet och företagsverksamheten. Runt det samarbetet har det genom åren vuxit upp en fantastisk Life Science-miljö i Uppsala. Och det blir ju inte sämre av att det är cykelavstånd.

Men vad gör det för skillnad för forskare och studenter vid Uppsala universitet att det nu finns ett strategiskt partnerskap med Cytiva? De två har ju, precis som rektor Anders Hagfeldt konstaterad, jobbat tillsammans länge.

Helena Danielson, professor i biokemi vid Institutionen för kemi – BMC är partnerskapsansvarig vid Uppsala universitet. Hon nickar instämmande när hon får frågan.

– Det stämmer. Cytiva är en stor organisation med verksamhet som är betydelsefull både för oss på Uppsala universitet och för hela Life Science-klustret i Uppsala. Skillnaden är att nu, med det strategiska partnerskapet, har vi möjlighet att tillsammans bestämma hur vi vill arbeta långsiktigt. Vi kan bygga samarbetsformer som inte hänger på enskilda individers tillfälliga engagemang, säger hon.

Porträtt.

Helena Danielson, professor i biokemi vid institutionen för kemi – BMC. Foto: Marie-Louise Olsen.

Smidiga kontaktytor

Enklare vägar in i respektive organisation, med smidiga kontaktytor, är en av de saker som Helena Danielson relativt snabbt hoppas få till. Men det är hygienfaktorer.

– De första stora frågorna vi behöver reda ut är vad vi redan idag gör bra tillsammans, och som vi kan lära oss av, Vad vi inte gör så bra idag, och vad vi kan göra åt det. Och vad vi kanske inte ens försöker göra nu, men som vi borde ge oss på, säger hon.

Hur långt kommer vi att ha nått om ett år?

– Jag är inte säkert på att alla på universitet idag full ut ser fördelarna med partnerskapet, det hoppas jag att vi ska ha ändrat på om ett år. Jag tror att vi då kommer att ha en tydlig idé hur vi ska jobba för att få ut bästa möjliga synergier ur det gemensamma arbetet. Men partnerskap bygger inte sig själva och det arbetet behöver få ta tid.

Ser du redan nu konkreta områden där du tror att vi kan få den typen av synergier?

– Med smidigare kontaktvägar tror jag att vi till exempel kommer att kunna utnyttja varandras infrastrukturer och kompetens på ett sätt som vi båda tjänar på. Cytiva har instrument och kunskaper vi gärna vill dra nytta av, och vi har andra instrument och kunskaper som jag tror att Cytiva skulle ha glädje av. Det kan till exempel gärna vara en del av examensarbeten, som vi vet är ett bra sätt att samarbeta på och som samtidigt ger studenter viktiga industrierfarenheter. Ett annat sätt är föreläsningar. Att vi genom långsiktiga kontakter bygger ett nätverk för kunskapsutbyte.

I arbetet för att utveckla partnerskapet på Uppsala universitet ingår även Helena Bysell, samverkansledare vid Uppsala universitet Samverkan. Hon är projektets partnerskapsledare.

– Just nu jobbar jag och Helena Danielson för fullt med att ta fram en aktivitetsplan för 2025 tillsammans med Cytiva. Det kommer att bli ett spännande år. Som partnerskapsledare handlar mitt jobb mycket om att vara lyhörd och lyssna in behov från olika delar av våra organisationer. Så att vi kan paketera och prioritera konkreta aktiviteter. Om man redan nu har frågor och funderingar om partnerskapen kan man jättegärna kontakta mig.

Marie-Louise Olsen

Uppsala universitets strategiska partnerskap

  • Uppsala universitet har avtal för strategiska partnerskap med en rad företag och organisationer. Syftet är att utveckla samarbeten som bidra till samhällsnytta och innovation samtidigt som universitetets forskning och utbildning stärks.
  • Internt ska arbetet i de strategiska partnerskapen sprida erfarenheterna från tidigare projekt, utveckla och etablera nya former för samverkan, samt hitta nya områden inom universitetet för samverkan.
  • Partnerskap sluts med större företag eller offentliga organisationer som kan berika universitetets forskning och utbildning. De kännetecknas av en stor bredd som omfattar flera vetenskaps- och ämnesområden. Initiativet till ett partnerskap kan antingen tas från Uppsala universitetets ledning eller från extern partner.
  • Sedan tidigare har Uppsala universitet strategiska partnerskap med fem företag och organisationer, Alleima, Hitachi Energy, Region Gotland, Volvo Cars Corporation och Uppsala kommun.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin