Fariba Cavegård ny chef på internrevisionen

Fariba Cavegård är ny chef på internrevisionen. Foto: Mikael Wallerstedt.
Fariba Cavegård är internrevisorn som kliver upp och tar över chefskapet på internrevisionen efter Sven Jungerhem som går i pension i januari 2025.
Grattis till nya tjänsten. När blev det här klart?
– Tack så mycket! Det blev klart våren 2024, säger Fariba Cavegård.
Internrevisionen är en liten grupp om fyra personer, totalt tre revisorer och en chef. I början av det nya året 2025 är de bara tre eftersom nuvarande chef lämnar sitt uppdrag, men en ny revisor ska rekryteras. Fariba Cavegård har arbetat inom internrevisionen i tre år när hon nu blir dess chef.
Hur känns det att bli chef över arbetskamraterna?
– Det känns bra och jag ser med spänning fram emot ledarskapet, säger Fariba Cavegård. Vi är ett litet team som arbetar mycket nära varandra och det känns bra att få leda teamet. Jag var öppen med mina kollegor om att jag skulle söka tjänsten, och har fått gott stöd från dem. Vi är ett litet team och det känns speciellt att bli chef här. Jag har fått gott stöd från kollegorna.
Hur har du förberett dig?
– Jag har förberett mig bland annat genom att vara mer delaktig i det årliga riskanalysarbetet, säger Fariba Cavegård. Det här arbetet leder sedan till internrevisionens revisionsplan.
Internrevisionen har sin hemvist på plan tre i Segerstedthuset i Uppsala. Berätta vad ni gör.
– Vi är en fristående avdelning som får vårt uppdrag direkt från konsistoriet, förklarar Fariba Cavegård. Det är också konsistoriet som beslutar om internrevisionens riktlinjer och årliga revisionsplan. Just nu arbetar vi med granskningar enligt 2024 års revisionsplan.
Det finns mycket att göra inom internrevisionsarbetet. Revisorerna är ofta ute i verksamheterna och granskar.
Men blir inte folk rädda när ni kommer?
– Nej, den känslan får jag inte! säger Fariba Cavegård. Vi granskar inte personer utan processer och vi har alltid blivit välkomnade inom universitetet. Verksamheterna förstår syftet, så att säga. Och vi själva blir också granskade, men externt.
Internrevisionen granskar inte bara verksamheterna utan även universitetets process för intern styrning och kontroll och föreslår förbättringar.
– Universitetet ska följa lagar och förordningar samt hushålla väl med statens medel, berättar Fariba Cavegård. Men det är inte bara ekonomi utan vi tittar på hela verksamheten, till exempel systematiskt arbetsmiljöarbete, bisysslor, inköp, upphandling med mera.
Internrevisionens revisionsrapporter rapporteras direkt till konsistoriet. Parallellt med detta besvarar rektor revisionsrapporterna och ger förslag till åtgärder, baserade på internrevisionens granskningar och rekommendationer.
– Det är sedan konsistoriet som beslutar om åtgärder utifrån våra rekommendationer och åtgärdsförslag från rektor, säger Fariba Cavegård.
Sköter sig universitetet?
– På det stora hela, säger Fariba Cavegård. Uppsala universitet har funnits sedan 1477 och är ju ett av världens främsta. Men detta betyder inte att det inte finns områden där det kan bli bättre.
Ulrika Hurtig