Rapport om lärosätenas administrativa börda

Tre staplar med papper.

I en rapport från UKÄ konstateras att den administrativa bördan inom högskolesektorn skulle kunna minskas genom åtgärder både inom respektive lärosäte och vid de myndigheter som ger uppdrag om olika utvärderingar. Foto: Gettyimages.

Kort framförhållning, korta svarstider och anhopning av utvärderingar som ibland lappar över. Det är några av problemen som framhålls i UKÄ:s rapport om hur utvärderingar påverkar lärosätenas administrativa börda.

UKÄ (Universitetskanslersämbetet) har på uppdrag av regeringen kartlagt hur utvärderingar påverkar den administrativa bördan på lärosäten. Rapporten "Utvärderingars inverkan på den administrativa bördan i högskolesektorn" publicerades i december 2024.

Finns problem

I rapporten framgår det att lärosätenas administrativa börda påverkas av hur myndigheter samarbetar och väljer att utforma sina uppdrag.

I rapportens sammanfattning står bland annat att: "Lärosätenas administrativa börda påverkas av kort framförhållning, korta svarstider och anhopning av uppdrag med ibland överlappande karaktär.

Särskilt stor administrativ börda blir det när olika uppdrag påverkar samma miljö på lärosätet. Det finns även en jämställdhetsaspekt på administrativt arbete som behöver undersökas vidare."

Vidare står det i sammanfattningen: "Bristen på tydligt syfte i vissa utvärderingar, eller moment i utvärderingar, är ett större problem än val av metod eller att olika personalgrupper kontaktas. När syftet är otydligt försvåras den interna planeringen, den administrativa bördan ökar och det blir svårare att använda den insamlade informationen till egen verksamhetsutveckling."

Förslag på åtgärder

I rapporten finns både övergripande förslag på åtgärder och mer specifika förslag för respektive myndighet.

De övergripande förslagen sammanfattas så här, notera att de här förslagen även riktar sig till lärosätena:

  • se över ambitionsnivå och sträva efter ändamålsenliga former för utvärderingar
  • tydliggöra intention, syfte och mål genom en intensifierad dialog
  • fokusera på framförhållning och möjliggöra långsiktig planering
  • samordna och använda existerande underlag i högre grad.

När det gäller de mer specifika förslagen är de här förslagen riktade till lärosätena:

  • tydliggöra behov, syfte och mål för olika delar av de egna utvärderingarna inom lärosätet
  • se över och värdera hur externa utvärderingar kan vara till nytta och användas för att öka kvaliteten i den egna verksamheten
  • arbeta med hur man på en lämplig nivå involverar olika personalgrupper i utvärderingar, samt hur man tillser att det finns tid avsatt i kärnverksamheten för detta
  • utveckla den interna administrationen med fokus på nyttan för kärnverksamheten
  • i möjligaste mån tillgängliggöra underlag som myndigheter kan hämta på egen hand.

Läs rapporten "Utvärderingars inverkan på den administrativa bördan i högskolesektorn".

Anders Berndt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin