Ta god hand om dina tillgångar

Porträtt.

”Utgå från din strävan och dina mål”, säger Christin Wendel på UU Innovation om hur du som forskare kan tänka kring hanteringen av de immateriella tillgångar du skapar. Foto: Mikael Wallerstedt.

I dagens samhälle spelar immateriella tillgångar en avgörande roll för att driva innovation och en hållbar samhällsutveckling. Vad är en immateriell tillgång och varför är det viktigt för forskare att förstå och hantera sådana tillgångar? Christin Wendel på UU Innovation förklarar.

Vad är immateriella tillgångar?

– Immateriella tillgångar, eller kunskapstillgångar, inkluderar allt från forskningsdata och teamkultur till metoder i vården och nya tekniska lösningar. Det är tillgångar som man inte kan ta på - som sitter i människors huvuden, ”mellan väggarna” på labbet eller är resultat av kreativitet och uppfinningsrikedom. Immateriella tillgångar, rätt och strategiskt hanterade, kan leda till karriärframgångar för upphovspersonen, nya affärsmöjligheter för näringslivet, förbättringar i vården, drägligare och rikare liv för medborgare, med mycket mera.

Vad innebär det att hantera immateriella tillgångar strategiskt, och varför är det viktigt?

– Att hantera immateriella tillgångar strategiskt handlar i korthet om att identifiera tillgångarna, se till att ha kontroll över dem samt använda och förvalta dem så att du når ditt mål. Det är väldigt sällan tillräckligt att komma på en idé – du behöver aktivt sprida idén och ofta även utveckla den till en produkt eller tjänst, för att den ska komma till nytta. Vägen från idé till innovation kan se väldigt olika ut, beroende på vilka immateriella tillgångar det handlar om.

Hur kommer immaterialrätt in i bilden?

– Att ha kontroll över immateriella tillgångar innebär konkret att man försäkrar sig om att man har laglig rätt att använda dem. Immaterialrätt innebär ensamrätt att kunna hindra andra från att använda en immateriell tillgång man har skapat. Med en sådan ensamrätt bestämmer du vem som får göra vad med den tillgång som ensamrätten gäller. Patent, upphovsrätt, varumärkesskydd och designskydd är alla exempel på olika immaterialrätter. Om du behöver använda en immateriell tillgång som du själv inte har skapat behöver du ta reda på om någon annan har en immaterialrättighet som gäller tillgången i fråga. Om så är fallet behöver du rättighetshavarens tillstånd att använda tillgången.

Är det något särskilt som forskare behöver tänka på?

– Ja, det så kallade lärarundantaget som innebär att de immateriella tillgångar, inklusive forskningsresultat, som forskare skapar i sin tjänst ägs av forskaren själv. Forskaren bestämmer alltså vad som ska ske med resultaten. Det här är en stor möjlighet, men kan också ses som ett stort ansvar eftersom det blir det mycket upp till individen att hantera och nyttiggöra kunskapstillgångarna, med hjälp av immaterialrätt och andra verktyg.

Vilket stöd finns att få?

– Hos UU Innovation kan du få hjälp att identifiera och utveckla potentialen för nya lösningar med bas i dina forskningsresultat. Det kan vara svårt att veta vilka kunskapstillgångar som kan skapa nytta för andra, och oftast behöver resultaten paketeras annorlunda än exempelvis publikationer för att bli något som människor kan samlas kring och använda. Tillsammans med oss kan forskaren planera stegen i de tidigaste faserna av sin idéutveckling och få hjälp med immaterialrättsliga frågor, som patentering eller koll på upphovsrätter.

Sara Gredemark

Olika former av immaterialrätt

Olika immaterialrätter är tillämpliga för olika typer av immateriella tillgångar. Designskydd gäller utseendet på en produkt. Upphovsrätt täcker litterära och konstnärliga verk, inklusive datorprogram. Varumärken gäller olika typer av kännetecken för produkter och tjänster, och patent omfattar nya tekniska lösningar.

Gå kursen Strategisk hantering av forskningsresultat

Kursen riktar sig till dig som är doktorand eller forskare och syftar till att främja användningen av immateriella tillgångar och rättigheter som en strategisk resurs för såväl fortsatt forskning som innovation. Kursen är öppen för deltagare från samtliga vetenskapsområden och ges av UU Innovation. För doktorander är den poänggivande och ger 3 hp.

Kursen innehåller tre seminarier och för vårterminen 2025 gäller följande dagar: 3, 10, 17 mars, kl. 09.15-12.00.

Sista anmälningsdag är den 16 februari 2025.

Länk till kursinformation och anmälan

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin