Brain Train – arbetsresa på räls

Isak Svensson och Desirée Nilsson

Isak Svensson och Desirée Nilsson vid Institutionen för freds- och konfliktforskning skrev en bok baserad på egna erfarenheter av Brain Train, arbetsresa på räls. Foto: Tobias Sterner, Bildbyrån

I en tid när vi hela tiden drabbas av avbrott och distraktioner är det guld värt att hitta rum för koncentrerat arbete. Arbetsresa på räls kan vara ett annorlunda sätt att jobba fokuserat.

Professorerna Isak Svensson och Desirée Nilsson vid Institutionen för freds- och konfliktforskning samt Mimmi Söderberg Kovacs, tidigare kollega vid samma institution, har som en del i projektet Koncept-utveckling av #DeepTrainWork, 2021, tagit fram boken Brain Train: en handbok för gröna och kreativa resor.

Författarna ville dela med sig till forskare av sina erfarenheter av djuparbete som kan skapas under framförallt långa tågresor. Men de här konkreta tipsen kan inspirera alla som behöver tid för att arbeta mer koncentrerat och samtidigt minska klimatpåverkan.

Flygresor är fortfarande en av Uppsala universitets främsta källor för utsläpp av koldioxid.

Men förändrades inte våra tjänsteresevanor till det bättre miljömässigt sett under pandemin?

– Vid vår institution reste vi mer innan pandemin, säger Isak Svensson. Under pandemin gick resandet ner, men sedan gick det upp lite igen. Per anställd på institutionen kan vi ändå säga att resandet är reducerat med hälften.

Hur kom ni på det här med arbetsresa på räls? Och hur kom ni på att ni skulle skriva en bok om det?

– Vi hade länge försökt skapa utrymme för mer djuparbete på institutionen, säger Desirée Nilsson. Vi började med uppdelade skrivarbetspass. Så småningom försökte vi kombinera djuparbete och skrivpass med tågresor till konferenser.

– Så började folk undra vad vi höll på med och vad vi menade när vi refererade till Brain Train, säger Isak Svensson. Vi bestämde oss för att skriva en bok, inte baserad på forskning utan på våra egna erfarenheter, för att dela med oss.

Projektet Koncept-utveckling av #DeepTrainWork, 2021 finansierades av Uppsala universitets klimatpott. Boken Brain Train: en handbok för gröna och kreativa resor blev alltså en synnerligen konkret del av det.

Det kan vara svårt att hitta tid för skrivande och forskning. I boken finns många konkreta tips och råd kring djuparbete.

Bland annat nämns Shut-up-and-write-sessioner. Vad menas med det?

– Det handlar om att man i grunden schemalägger koncentrerade arbetspass och använder gruppen – och grupptrycket – till att fokusera, säger Isak Svensson. Det gör att man kan jobba intensivt och koncentrerat.

Mer motiverad i grupp

Raster och pauser är viktiga inslag i det hela.

– När man jobbar ensam jobbar man ibland tills man inte har någon energi kvar och sedan har man svårt att komma in i koncentrerat arbete igen, säger Desirée Nilsson. Men när man jobbar i grupp är man mer motiverad. Det är dessutom både trevligt och socialt.

Under långa tågresor är det alldeles utmärkt med skrivarbetspass och djuparbete.

– Det blir en writing retreat på räls, säger Isak Svensson. Man uppgraderar värdet av tidsåtgången med tågresandet. En resa till Berlin tar tio, tolv timmar som jag kan använda till arbetsretreat.

Men finns det inget som är mindre bra med att jobba på tåg?

– Förseningar är förstås utmaningar, säger Desirée Nilsson, men man får anpassa sig.

– Ergonomin kan vara besvärlig, säger Isak Svensson, så vi införde yogapass. Genom aktiva pauser slipper man få ont i ryggen.

Fördelarna med arbete på räls tycks dock överväga. Vad är det bästa med att jobba på tåg?

– Bäst är möjligheten att jobba fokuserat samtidigt som man är på väg, säger Desirée Nilsson. Man gör två bra saker och att använda tiden så känns meningsfullt. Jag har till exempel kommit vidare i såväl min forskning som i att skriva artiklar. Utöver detta skapar man sammanhållning. Grupperna kan vara olika och ha olika värden. Ibland reser och arbetar man inom ramen för ett projekt, ibland med sina ordinarie kollegor.

Boken finns att köpa på svenska och engelska ute i handeln. En tysk översättning är också på gång.

– Men de schweiziska kollegorna som översätter vill göra vissa justeringar som att ta bort stycken om förseningar, säger Isak Svensson. Tågförseningar finns knappt i Schweiz.

Ulrika Hurtig

Fakta

Boken Brain Train: en handbok för gröna och kreativa resor har finansierats av Uppsala universitets ”klimatpott” 2021, en del av universitets klimatarbete.

Boken finns i svensk och engelsk utgåva. En tysk översättning kommer under 2025.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin