Riktat pedagogiskt stöd: ibland gör en liten insats stor skillnad

Margareta Arnell är mentor och motiverar och ger stöd till studenter med funktionsnedsättningar att planera sina studier. Foto: Mikael Wallerstedt
Hösten 2024 förekom diskussioner i media med och om studenter med funktionsnedsättningar som ville ha stöd som de inte kunde få. Missuppfattningar ledde till att många trodde att studenter med funktionsnedsättningar får sänkta studiemål.
Stödet har ibland i ovanstående diskussioner tolkats som att studenterna får sänkta mål för godkända resultat. Man har undrat vad vi får för personer ute på arbetsmarknaden, personer som inte är läs- och skrivkunniga rentav.
– Men vi förändrar inte några studiemål, säger Margareta Arnell, mentor vid Studentavdelningen. Syftet med vårt stöd är att studenter med funktionsnedsättningar ska ha en jämförbar situation med andra studenter.
Idag arbetar mentorer och samordnare vid Studentavdelningen både i Uppsala och på Gotland med riktat pedagogiskt stöd till studenter med funktionsnedsättningar.
– Målet med stödet är att studenterna ska bli så självständiga som möjligt, säger Margareta Arnell. Ibland behövs bara en liten insats som gör stor skillnad. Mentorerna har i snitt fyra möten per termin med en student.
Men hur går det till rent praktiskt att få det här stödet?
– Lärarna ska informera om att det finns stöd och kan rekommendera att studenterna söker sådant stöd, säger Margareta Arnell. Men det är studenten själv som ansöker.
Studenten ansöker om stöd på universitetets studentwebb. För att få stödet krävs ett intyg om en varaktig funktionsnedsättning. En samordnare träffar studenten. Tillsammans går de igenom de stöd som kan ge en jämförbar situation för studenten jämfört med övriga studenter.
Vilken sorts stöd kan man få som student?
– Vissa stöd, som mentorsstöd och anteckningsstöd, kan samordnaren besluta om direkt, säger Margareta Arnell. Andra stöd ges som rekommendationer, till exempel talsyntes som läser upp material eller rättstavningsprogram. Det är examinerande lärare som beslutar om studenten kan få stödet med hänsyn till lärandemålen.
Vad gör en mentor när det gäller riktat pedagogiskt stöd?
– Vi mentorer träffar studenterna som beviljats stöd och pratar om deras svårigheter, säger Margareta Arnell. De flesta studenter som behöver stöd har svårigheter med planering, prioritering och att komma ihåg. Vi kan prata om hur man kan planera terminen och veckan, prioritera inför en deadline eller tenta med mera. Vi kan också prata om motivation och strategier för att komma igång. För många blir det inte så svårt om de hittar en struktur.
Ibland kanske de här studenterna uppfattas som jobbiga. De kan handla om att de ställer många frågor eller sitter längst bak i salen, ritar och ser ointresserade ut.
– Men att till exempel rita samtidigt som man lyssnar kan innebära att man förankrar sig i rummet så att man kan fokusera på föreläsningen, säger Margareta.
Kan man använda AI?
– Här förs det många diskussioner hela tiden, säger Margareta Arnell. Det vi uppmuntrar studenterna till är att följa universitetets riktlinjer.
Undervisande personal har mycket att göra och många studenter, men det finns anpassningar som gör livet enklare för alla studenter – se Faktarutan nedan!
– Det är inte så vanligt att vi är ute och pratar med undervisande personal om vårt arbete som mentorer, säger Margareta Arnell, vi gör det gärna oftare.
Ulrika Hurtig
Fakta
Uppsala universitet har tre heltidsanställda mentorer i Uppsala och en anställd på 40 procent på Gotland samt tre respektive en samordnare som arbetar med riktat pedagogiskt stöd.
Under 2024 fick 2 700 studenter riktat pedagogiskt stöd vid Uppsala universitet och 240 av dem fick mentorstöd.
Under 2024 har 35 950 studenter vid Sveriges lärosäten fått riktat pedagogiskt stöd, en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.
De vanligaste funktionsnedsättningarna hos studenter som får riktat pedagogiskt stöd är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Undervisande personal kan anpassa undervisningen för alla genom att skriva lättbegripligt och tydligt, lämna ut material som PowerPoint i förväg, använda mikrofon med mera.
Läs mer
Anna Jälknäs och Heidi Wåxborg: Skapa en tillgänglig lärmiljö. Högskolepedagogens handbok. Boken beskriver vanliga funktionsnedsättningar, pedagogiskt stöd, olika lärandesituationer och hur man kan göra lärandet mer tillgängligt för alla studenter
Nationella medel för riktat pedagogiskt stöd
Ansökan om riktat pedagogiskt stöd
Språkverkstaden stöttar studenternas språkutveckling