Samverkan inom Uppsala län för social hållbarhet

Uppsala universitetet deltar som en av många aktörer i Råd för social hållbarhet i Uppsala län. Foto: Gettyimages.
Vid Uppsala universitet pågår ständigt en rad olika typer av samverkan. Ett exempel är "Råd för social hållbarhet" i Uppsala län där Uppsala universitet är en av aktörerna för att öka möjligheten till ett bra liv på lika villkor för länets befolkning.
Länsstyrelsernas uppdrag omfattar bland annat att stärka samverkan inom social hållbarhet mellan myndigheter, kommuner, regioner och olika organisationer och aktörer. I Rådet för social hållbarhet samlas därför olika offentliga aktörer inom länet för att samordna och stärka länets arbete genom att skapa struktur och systematik i länets arbete för social hållbarhet.
Bra liv på lika villkor
Syftet med rådet är att öka möjligheten till ett bra liv på lika villkor för hela länets befolkning. I sammanhanget betyder social hållbarhet frågor inom integration, jämställdhet inklusive mäns våld mot kvinnor, alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel om pengar, brottsförebyggande frågor, mänskliga rättigheter, inkluderande arbetsmarknad och en god och jämlik hälsa.
I rådet ingår förutom Länsstyrelsen Uppsala län, bland annat kommunerna i Uppsala län, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Polisen, Kriminalvården och SLU. Uppsala universitetet är representerat både på övergripande plan och genom Nationellt centrum för kvinnofrid.
Rådsmöten med teman
Rådet har rådsmöte två gånger per år med representanter för de olika aktörerna. Varje rådsmöte utgår från ett tema som de olika aktörerna utgår från för att beskriva nuläget, utvecklings- och kunskapsbehov.

Mattias Martinson, Uppsala universitets representant i Råd för social hållbarhet. Foto: Mikael Wallerstedt.
– Ofta beskriver kommunerna på rådsmötena vad man har för problem inom det utvalda temat. Det är övergripande frågor som kokas ner till konkreta utmaningar på rådsmötena. Från universitetet försöker vi bevaka om det dyker upp saker som kan föras tillbaka till någon del av Uppsala universitet, säger Mattias Martinson, ställföreträdande vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap och Uppsala universitets representant i rådet.
De senaste rådsmötena har temana varit bostadssociala frågor, förebyggande arbete mot våld respektive utmaningar och prioriteringar inom social hållbarhet.
Mellan rådsmötena arbetar en samordningsgrupp med att genomförande och uppföljning av insatser.
Initierar samarbeten
– På rådsmöten nämns ofta olika typer av utmaningar där forskare skulle kunna hjälpa till, säger Anette Persson Stache, projektledare vid Universitetsförvaltningen och medlem i samordningsgruppen för rådet.

Anette Persson Stache, medlem i samordningsgruppen för Råd för sociala hållbarhet.
– Det kan vara både befintlig forskning som redan bedrivs och där vi kan initiera samtal mellan forskare och aktörer där forskarna beskriver forskningsfronten som ett sätt att skapa samverkan. Men det kan förstås också handla om frågor där det finns förutsättningar att diskutera ny forskning eller utbildning, säger Mattias Martinson.
För medarbetare – och inte minst forskare – kan det vara bra att veta om att det kan dyka upp frågor om samverkan som bottnar i arbetet inom Råd för social hållbarhet.
– När det dyker behov som vi tror att våra forskare kan hjälpa till med försöker vi hitta forskare vid universitetet som vi kan matcha ihop med de som har uttryckt behoven. Forskare är också välkomna att höra av sig till mig om de är intresserade av att veta mer eller presentera forskning inom prioriterade områden för aktörerna, säger Anette Persson Stache.
Anders Berndt
Fakta Råd för social hållbarhet
Landshövdingen i Uppsala län är sammankallande för Råd för social hållbarhet.
Länsstyrelsen har flera uppdrag inom arbetet för social hållbarhet. Inom de sociala frågorna berörs bland annat integration, jämställdhet och mänskliga rättigheter.
I uppdraget ingår att stärka samverkan mellan myndigheter, kommuner, regioner, civilsamhällets organisationer och andra aktörer.
För att göra samarbetet tydligare har rådets arbete konkretiserats i en överenskommelse om regional samverkan respektive en plan för regional samverkan.
För närvarande har rådet prioriterat två områden för samarbeten:
- hälsa, trygghet och goda livsvillkor i socioekonomiskt utsatta områden
- mäns våld mot kvinnor.
De olika aktörerna inom rådet arbetar med utgångspunkt i sina egna uppdrag och avgör själva vilka insatser som kan göras inom överenskommelsen.