Nätverket READ undersöker tvärvetenskap

Foto: Getty Images.
Ambitionen hos forskarnätverket READ knutet till Uppsala universitets Centre for Integrated Research on Culture and Society (Circus) är att samla forskare och doktorander från olika delar av universitetet.

Daniel Normark. Foto: Privat.
READ-nätverket är en ”öppen plattform för diskussion, kunskapsutbyte och gemensamma forskningsinitiativ kring tvär- och mångvetenskapens mångfacetterade roll inom akademin och samhället.” Circus är initiativtagare till nätverket tillsammans med Daniel Normark, forskare vid Ekonomisk-historiska institutionen, och Lisa Backman, doktorand vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi.
Precis som med andra ämnesöverskridande möten finns mycket att lära av att studera tvärvetenskap från olika utgångspunkter som till exempel vetenskapshistoriska, organisationsteoretiska eller kunskapssociologiska. På ett seminarium den 12 mars, ”Tvärvetenskap som forskningspolitisk maskot”, diskuterades bland annat kontrasten mellan den typ av tvärvetenskap som omhuldas forskningspolitiskt och den större mångfald av tvär- och mångvetenskap som finns inom forskningen.
Daniel Normark, även nätverksledare för READ, hoppas att diskussionerna och idéerna som kommer fram i nätverket leder till forskningsprojekt, program, publikationer och kurser.
– Vi tänker i första hand arbeta med seminarier och tematiska workshops. På så sätt kan vi lära känna varandra och på vilka olika sätt man kan forska om tvär- och mångvetenskap. Det går ju att forska om mång- och tvärvetenskap utifrån många utgångspunkter, även inom enskilda discipliner. Exempelvis som doktoranden Lisa Backman, en viktig kugge i nätverket, som studerar tvärvetenskapens roll för undervisning.
Behov av nära kontakt med forskningen

Claes-Fredrik Helgesson. Foto: Mikael Wallerstedt.
Circus ska stärka utvecklingen av tvär- och mångdisciplinära forskningssamarbeten inom Uppsala universitet. Med uppdraget kommer ett behov av nära kontakt med mång- och tvärvetenskaplig forskning, vilket gör att ett särskilt forskarnätverk på temat är helt logiskt, enligt Claes-Fredrik Helgesson, professor och föreståndare för Circus.
– Det handlar givetvis om forskning om hur tvärvetenskapliga samarbeten kan bedrivas, men kvaliteten på vår verksamhet stärks också av att vara i kontakt med flera olika perspektiv på hur mång- och tvärvetenskap kan se ut och vad den kan innebära.
Internationellt perspektiv viktigt
Enligt nätverkets webbsida ska man också verka för samarbete internationellt. Tvär- och mångvetenskaplighet är ett internationellt fenomen, betonar Daniel Normark.
– Det är som för all annan forskningsverksamhet. Samtidigt är det lättare att uppmärksamma nyansskillnader i internationella sammanhang kring pedagogik och forskning även om många forskare nog skulle erkänna att de som vaskulärbiologer har enklare att förstå en vaskulärbiolog från Indien än en etnometodolog i från Uppsala.
Flera olika konferenser, workshops och forskningsmiljöer samlar forskning om mång- och tvärvetenskap. Circus är medlem i ITD Alliance, vilket ger tillgång till internationella arbetsgrupper och konferenser inom detta område, enligt Claes-Fredrik Helgesson.
– Vi ser gärna att deltagare i READ i Uppsala deltar i de internationella vetenskapliga samtalen och är inte heller främmande att vi med nätverket på sikt skulle kunna vara värd för en internationell samling.
Synliggöra tvär- och mångvetenskap bättre
Seminariet ”Tvärvetenskap som forskningspolitisk maskot” den 12 mars har som en av utgångspunkterna att långt ifrån den fulla mångfalden av tvärvetenskaplig forskning som bedrivs på lärosäten utnyttjas. Tvärvetenskapen som oftast syns i forskningspolitiska sammanhang representerar inte alla den rikedom av tvär- och mångvetenskap på lärosätena, menar Daniel Normark.
– Det är en speciell typ, ofta kallad utmaningsdriven tvärvetenskap, som lyfts fram. En fråga blir då, om detta omhuldande av en specifik form riskerar att osynliggöra andra former. Likställs tvärvetenskap i dessa sammanhang med tillämpad forskning?
Tvärvetenskapliga projekt kan exempelvis också utvecklas genom gemensamma intressen i en ny metod eller en ny typ av data, menar Claes-Fredrik Helgesson.
– Nils Hertting ställde en viktig fråga i boken IBF 30 år som kom ut i höstas. Han undrade om den mång- och tvärvetenskap som lyfts fram i forskningspolitiska sammanhang alltid kan leva upp till förhoppningen att den kan ge kunskap som entydigt kan lösa politikens dilemman. Det kan vara värt att åtminstone reflektera över om tvärvetenskapen i forskningspolitiska sammanhang ibland ges rollen av att ge oss trösterika förhoppningar om enkla vägar igenom i svåra frågor. Vad händer i så fall om vi besviket konstaterar att trösten kanske inte räcker..?
Var med och utveckla tvär- och mångvetenskapen
Nätverket utgör ett viktigt rum för att definiera och forma tvär- och mångvetenskapen och dela och utveckla kunskapen om dess många skepnader inom forskning och undervisning.
– Det kan ge värdefulla verktyg för handling och reflektion. Indirekt gagnar också nätverkets aktiviteter de samarbeten som Circus och andra initiativ på universitetet stöttar. Mer kunskap och diskussion om tvär- och mångvetenskap stärker kvaliteten i hur vi kan stötta tvär- och mångvetenskapliga initiativ på Uppsala universitet, säger Claes-Fredrik Helgesson.
Johan Ahlenius