Arbetsmiljön är allas ansvar, men det finns hjälp att få

Kvinna vid stökigt skrivbord

Mycket kan du göra själv när det gäller din arbetsmiljö, men ibland behöver man hjälp att utforma sin arbetsplats. Foto: Pixabay

För att du och ditt arbete ska fungera väl behöver arbetsmiljön vara god och säker. Uppsala universitets arbetsplatser ska inte bara vara trygga, de ska också främja trivsel och goda samarbeten. Arbetsmiljön är allas ansvar, men ansvaret att säga till att något inte är bra är ditt. Mycket kan du göra själv, vissa insatser görs via din chef. Ibland behöver man hjälp att utforma sin arbetsplats. Och det finns hjälp att få.

Att ha rätt och fungerande verktyg på jobbet är givetvis den bästa grunden. Detta gäller för såväl kontorsarbete som arbete i laboratorium. Den som har funktionsvariation kan få särskild hjälp med olika anpassningar av såväl lokaler som utrustning. Anpassningarna ska då vara skäliga.

Universitetet har upphandlad företagshälsovård. Vissa tjänster är bastjänster. Då står HR för kostnaden. Andra tjänster betalar institution, avdelning eller motsvarande själva. Det är viktigt att du alltid först pratar med din chef som tar de nödvändiga kontakterna.

Företagshälsan ordnar då och då kurser i till exempel stresshantering. Kurserna i stresshantering sker hos företagshälsan i grupp. Dessa kurser har varit givande, enligt medarbetare som deltagit. För att delta måste du först få detta godkänt av din chef.

Ett undantag från godkännande av din chef är anonyma stödsamtal. Som medarbetare kan du, utan att få godkänt av din närmaste chef, få två stödsamtal per kalenderår hos psykolog eller beteendevetare vid företagshälsan. Samtalen ska handa om arbetsrelaterad ohälsa.

Hälsoprofiler erbjuds alla medarbetare som fyller 50, 55, 60 och 65 år. Då skickar företagshälsan ut ett erbjudande. Du som medarbetare kan boka tid inom ett år för hälsosamtal, provtagning och konditionstest.

Stillasittande arbete har visat sig riskfyllt. Varierad och omväxlande arbetsställning sitta – stå är bäst. Ibland kan du behöva en särskilt utprovad kontorsstol eller andra hjälpmedel. En ergonom kan komma till din arbetsplats och ge råd som är anpassade specifikt för dig.

Det finns också annat du själv enkelt kan göra för att bidra till en god arbetsmiljö. Du kan tänka dig för när och var du pratar, gärna sänka rösten ifall alla kollegor inte behöver höra. Detta gäller särskilt i trapphus där ljudet flödar både uppåt och neråt. Telefoner kan vara inställda på ljudlöst. Att inte använda parfym och starka dofter underlättar för arbetskamrater som är överkänsliga.

Som det står i medarbetarpolicyn: vi utgör varandras arbetsmiljö.

Ulrika Hurtig

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin