Förnyad ansökan om HR Excellence in Research

Uppsala universitet har skickat in en ansökan till EU-kommissionen om att fortsatt få ha kvalitetsstämpeln HR Excellence in Research. Kvalitetsstämpeln innebär att Uppsala universitet arbetar systematiskt och strukturerat med utveckling inom områdena rekrytering, kompetens- och karriärutveckling, forskningsetik och arbetsvillkor. Foto: Mikael Wallerstedt.
Uppsala universitet har skickat in en förnyelseansökan till EU-kommissionen för att behålla kvalitetsstämpeln HR Excellence in Research. Nästa steg i processen är ett platsbesök den 7 april 2025 av utvärderare utsedda av kommissionen.

Anders Hagfeldt, rektor för Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt.
Kvalitetsstämpeln HR Excellence in Research innebär att Uppsala universitet är ett lärosäte som uppfyller EU-kraven på att vara en ansvarsfull och professionell arbetsgivare med ett kontinuerligt kvalitetsarbete. Utgångspunkten för kvalitetsstämpeln är EU-kommissionens stadga och riktlinjer för forskare, arbetsgivare och forskningsfinansiärer: The European Charter for Researchers och Code of Conduct for the Recruitment of Researchers (Charter and Code).
Kvalitetsstämpeln innebär att Uppsala universitet arbetar systematiskt och strukturerat med utveckling inom områdena rekrytering, kompetens- och karriärutveckling, forskningsetik och arbetsvillkor. Arbetet med kvalitetsstämpeln samordnas av HR-avdelningen.
– Vi vill kunna attrahera de bästa forskarna och medarbetarna. För att göra det behöver vi vara professionella och framstående i alla led. Därför är arbetet med HR Excellence in Research viktigt, säger Anders Hagfeldt, rektor för Uppsala universitet.
Det övergripande syftet med kvalitetsstämpeln är att förbättra villkoren för den fria forskningen och främja den öppna europeiska arbetsmarknaden för forskare. Stadgan och riktlinjerna togs fram eftersom man ansåg att Europa inte kan utnyttja den fulla vetenskapliga potentialen på grund av att forskarkarriärer blir fragmenterade på lokal, regional, nationell eller sektoriell nivå. Genom att många lärosäten och organisationer anpassar sin verksamhet till stadgan och riktlinjerna förbättras förutsättningar för mobilitet för forskare.
Mobilitet meriterande
Arbetet med Charter and Code och kvalitetsstämpeln har bidragit till olika former av kvalitetsutveckling.
– Kvalitetsstämpeln är en fördel för forskarna och underlättar vid ansökan om medel från EU, har vi fått höra från de som arbetar med forskningsstöd, säger Åsa Furberg, HR-specialist vid HR-avdelningen och samordnare av arbetet med kvalitetsstämpeln.
När universitetet anslöt sig till stadgan analyserades universitetets nuläge jämfört med stadgan med en så kallad GAP-analys som identifierar inom vilka områden det finns utrymme för förbättring.
– Där identifierades bland annat att mobilitet ska betraktas som en värdefull merit och lyftes då in i anställningsordningen, säger Åsa Furberg.
Arbetet med kvalitetsstämpeln har också varit viktigt för att utveckla universitetets karriärstöd och även lett till att viktiga styrdokument översatts och nu finns på både svenska och engelska för att vara tillgängliga för alla medarbetare.
Rekrytering på lika villkor
Kvalitetsstämpeln har dessutom bidragit till arbetet med jämställdhetsintegrering. Det har genomförts en utbildning om lärarrekrytering på lika villkor för medarbetarna i universitetets olika rekryteringsgrupper. Efter den insatsen har en digital utbildning tagits fram så att nya medlemmar i rekryteringsgrupper kan utbildas fortlöpande. För närvarande arbetas det på en fördjupad digital kurs om risker och fallgropar i rekryteringsprocessen.
Påverkar olika utvecklingsarbeten
Arbetet med kvalitetsstämpeln påverkar och påverkas också av olika utvecklingsprojekt runt om på universitetet.
– Till exempel har ju universitetet anslutit sig till CoARA (The Coalition for Advancing Research Assessment, reds. anm). Mycket i CoARA går hand i hand med innehållet i den nya europeiska stadgan och arbetet med implementeringen samordnas av Avdelningen för kvalitetsutveckling vid Universitetsförvaltningen, säger Åsa Furberg.
En annan utveckling som skett är framtagandet och implementering av universitetets medarbetarpolicy.
– Medarbetarpolicyn är ett exempel på en aktivitet som går i linje med den europeiska stadgan då den syftar till att bidra till en god arbetsmiljö, vilket är ett av de fyra huvudområdena i stadgan, säger Anna Borlund, HR-strateg vid HR-avdelningen och också samordnare av arbetet med kvalitetsstämpeln.
Platsbesök den 7 april 2025
Som ett led i hanteringen av universitetets förnyelseansökan kommer det att göras ett platsbesök av tre personer utsedda av EU-kommissionen för att granska universitetets arbete med kvalitetsstämpeln.
Utvärderarna kommer bland annat att träffa universitetsledningen, rektorsråd för forskningsetik respektive lika villkor och ordförande för rekryteringsgrupper. De kommer också att träffa forskare, lärare och doktorander från olika delar av universitetet.
Nästa steg
Efter platsbesöket den 7 april 2025 förväntas ett skriftligt besked om förnyad kvalitetsstämpel och eventuella rekommendationer inom någon månad.
Efter platsbesöket och besked om kvalitetsstämpeln kommer universitetet börja arbeta utifrån en ny version av stadgan från 2023. I det läget behöver en ny analys göras för att se om det finns några nya förbättringsområden i förhållande till den nya stadgan.
Anders Berndt
Fakta
2005 antog Europakommissionen The European Charter for Researchers och Code of Conduct for the Recruitment of Researchers. De två dokumenten kallas ofta Charter & Code.
Sedan 2008 finns processen Human Resources Strategy for Researchers för intygandet av en institutions åtagande och framsteg när det gäller att genomföra principerna i Charter & Code.
Från maj 2018 behöver organisationer som vill ställa sig bakom Charter & Code samtidigt ansöka om kvalitetsstämpeln HR Excellence in Research. Kvalitetsstämpeln återspeglar ett uthålligt engagemang för att genomföra principerna i Charter & Code och innebär att organisationen åtar sig att följa processen Human Resources Strategy for Researchers.
Uppsala universitet fick kvalitetsstämpeln HR Excellence in Research i februari 2019. I skrivande stund är det 751 organisationer som kvalitetsstämpeln HR Excellence in Research, varav 18 lärosäten i Sverige.
Under de första fem åren efter att ha fått kvalitetsstämpeln genomförde Uppsala universitet ett antal åtgärder utifrån Charter & Code. Efter de fem första åren behöver det göras en förnyelseansökan vart tredje år och vid varannan förnyelseansökan görs ett platsbesök. Uppsala universitet är först ut i Sverige med ett platsbesök den 7 april 2025. Platsbesöket har blivit lite försenat, bland annat på grund av arbetet med KoF24.
I december 2023 antog Europeiska Unionens råd en
europeisk ram för att locka och behålla talanger inom forskning, innovation och företagande i Europa. Den utgör en ny version av The European Charter for Researchers.