Satsning på personal som arbetar med infrastruktur för forskning

Nu införs riktlinjer för att lyfta upp och underlätta anställning av medarbetare som arbetar med infrastrukturer inom forskning. I artikeln berättar Anna Borlund, HR-strateg på HR-avdelningen mer. Foto: Mikael Wallerstedt.
Infrastrukturer blir en allt viktigare del av forskningen. En viktig pusselbit för att bygga upp och utveckla infrastrukturer är förstås personalen som arbetar inom infrastrukturer. Uppsala universitetet inför därför riktlinjer för anställning som forskningsinfrastrukturspecialist.
Uppsala universitet har kvalificerade medarbetare som bland annat på olika sätt stöttar och utvecklar tekniska och metodiska förutsättningar för andra forskare. Kompetensen hos dessa medarbetare har stor betydelse för möjligheten att bedriva forskning och forskarutbildning av högsta kvalitet.
Det behövs en ökad tydlighet både inom och utanför Uppsala universitet för att synliggöra kompetensen hos dessa medarbetare och underlätta kompetensförsörjningen för infrastrukturer.
– Det har efterfrågats en tydligare karriärväg för anställda som inte huvudsakligen arbetar som lärare. Behoven har bland annat lyfts i samband med tidigare revidering av universitetets anställningsordning och i samband med ett projekt angående karriärvägar inom akademin. Vi har också sett att det finns en otydlighet i titlar som vi hoppas kan bli bättre genom det här arbetet, säger Anna Bolund, HR-strateg på HR-avdelningen.
Arbetet har genomförts av en arbetsgrupp med representanter från de olika vetenskapsområdena och har förankrats med nämnden för forskningsinfrastruktur samt olika möten med prefekter och ledning.
Nya titlar införs
Riktlinjen innebär i korthet att det införs tre nya titlar för användning vid rekrytering:
- Junior forskningsinfrastrukturspecialist (Junior staff scientist)
- Forskningsinfrastrukturspecialist (Staff scientist)
- Senior forskningsinfrastrukturspecialist (Senior staff scientist).
Till varje titel/nivå beskrivs i riktlinjen huvudsakliga arbetsuppgifter och kvalifikationskrav.
– Det här är ett första steg i att tydligare beskriva roller och kompetenser vid forskningsinfrastrukturer. Idag tituleras anställda inom infrastrukturer med flera olika titlar för samma eller liknande typer av arbetsuppgifter. Genom tydlig beskrivning av arbetsuppgifter och kompetenskrav för de olika karriärstegen ökar attraktionskraften för de här nyckeluppgifterna vid universitetet och både rekrytering och kompetensförsörjning underlättas.
Också för redan anställda
För medarbetare som redan är anställda och har arbetsuppgifter som stämmer överens med beskrivningen av arbetsuppgifterna/kvalifikationskraven i riktlinjen kan byte av titel göras inom ramen för arbetsskyldigheten. Det är prefekt/motsvarande som gör bedömningen om titelbyte blir aktuellt. Byte av titel innebär inte några förändringar i anställningsvillkor eller arbetsuppgifter.
– Det är väldigt viktigt att det finns en bra dialog mellan chef och medarbetare så att det är tydligt hur detta kan bli aktuellt för olika medarbetare.
Anders Berndt