Anrika läsesalar på Carolina renoveras för framtiden

Överbibliotekarie Johanna Hansson berättar att universitetsbiblioteket, i samarbete med Development Office, startar en insamling i syfte att renovera originalskrivbord och stolar till sin forna glans. Foto: Magnus Hjalmarsson.
Den pågående renoveringen av Carolina Rediviva har nu nått nästa steg; de två stora äldre läsesalarna stänger för renovering i juni. Inför detta startar universitetsbiblioteket, i samarbete med Development Office, en insamling i syfte att renovera originalskrivbord och stolar till sin forna glans.
– Dessa vackra möbler har ett stort värde för den kulturhistoriska miljön i biblioteket och vi är angelägna att de ska följa med in i framtiden och fortsatt vara en del av biblioteksmiljön för nya generationer studenter och forskare, säger överbibliotekarie Johanna Hansson.
2019 stod renovering av entréplanet klart, med utställningssal och restaurang, och i sommar är det alltså dags att renovera de båda äldsta läsesalarna A och B med cirka 120 studieplatser. Statens fastighetsverk bekostar renoveringen av själva salarna, medan universitetet står för kostnaderna för all inredning. Bland annat planeras restaurering av 120 bord och 55 stolar i originalutförande från 1917 och 1945.
– Vi är glada över möjligheten att få renovera istället för att köpa nytt och för att göra det med stöd av universitetets alumner, säger Johanna Hansson.
Riktad insamling
Insamlingen för att bevara den historiska miljön i läsesalarna för kommande generationer är ett samarbete med avdelningen Development Office. Primärt vänder sig insamlingen till alumner, men alla är välkomna att bidra. Enligt Agneta Stålhandske, chef för Development Office, är det första gången universitetet provar den här typen av riktad insamling till alumnerna.

Skrivbord och stolar i läsesal A. Foto: Magnus Hjalmarsson.
– Många av våra alumner har suttit i läsesalarna genom åren och har säkert fina minnen därifrån. Möjligheten att vara med och bidra till att den här fina biblioteksmiljön får leva vidare är ett sätt att möta det engagemang för universitetets kulturarv som vi vet finns, säger Agneta Stålhandske.
När frågan om hur man skulle berätta om insamlingen för alumnerna diskuterades kom antikvitetsexperten Knut Knutsons namn upp och när frågan ställdes till honom om han ville stödja insamlingen genom sin medverkan blev svaret genast ja.
– Det är vi förstås väldigt glada för, säger Agneta Stålhandske. Knut Knutson är en välkänd person bland många och respekterad för sitt stora kunnande som antikexpert. Han var mycket positiv till universitetsbibliotekets avsikt att bevara originalmöblerna och ville gärna hjälpa till.
Vad kostar hans medverkan?
– Det kostar inget. Han kände ett stort engagemang för projektet och gör detta pro bono.
Anneli Waara
Dela dina minnen från Carolina
Vill du dela dina bästa minnen från läsesalarna på Carolina? Gör det gärna genom att fylla i formuläret här.
Läs mer om insamlingen Spår av kunskap
Läs mer om renoveringen på bibliotekets webbplats www.uu.se/bibliotek