Co-Creation Lab minskar klyftan mellan akademi och praktik

Ett tjugotal personer grupperade runt fyra bord i konferensmiljö.

Co-Creation Lab vid UUniCORN har haft sin första workshop med runt 50 personer från olika samhällssektorer. Ambitionen var att sammanföra forskare, samhällsaktörer och andra intressenter för att tillsammans bidra till hållbar samhällsomställning. Foto: Erica Magnusson.

Hur ska vi ta oss an framtidens utmaningar som kräver att vi gör stora omställningar mot ett mer hållbart samhälle? Det är uppdraget för institutet UUniCORN. Vid institutets Co-Creation Lab är ambitionen att sammanföra forskare, samhällsaktörer och andra intressenter för att tillsammans bidra till hållbar samhällsomställning.

Co-Creation Lab är inriktat på att hantera komplexa hållbarhetsutmaningar som överskrider discipliner, sektorer och samhälleliga gränser. Utmaningarna kännetecknas av deras brådskande karaktär och motstridiga mål. De är sammankopplade och har oförutsägbara följder.

Arbetet med Co-Creation Lab leds av Eva Friman, forskare vid Centrum för Hälsa och hållbarhet.

– Det finns inte några enkla lösningar för så kallade ’wicked problems’. Enbart inomdisciplinära metoder är inte tillräckliga för att hantera dem, och inte heller enbart expertkunskap. Därför arbetar vi transdisciplinärt – över disciplingränser och samhällssektorer – och låter olika slags kunskaper och erfarenheter delta i samskapandet av innovationer, nya sätt att tänka och nya sätt att agera, säger Eva Friman. Forskare från hela universitetet är väldigt intresserade av att vara med i labbet, vilket är väldigt roligt. Jag tror att det beror dels på att man utifrån sin egen kompetens vill bidra till ett mer hållbart samhälle och dels på att samarbetet med andra utvecklar ens eget tänkande.

Hanterar komplexa problem

När labbet hade sin första workshop den 26 mars 2025 deltog runt 50 personer från olika samhällssektorer. Målet med workshopen var att gemensamt skapa en vision av hur verksamheten i Co-Creation Lab och forskningen inom UUniCORN har utvecklats, samt vilken effekt och påverkan det fått på samhället om fem år.

Porträtt.

Maria Pettersson, innovationsledare Uppsala kommun. Foto: Erica Magnusson.

En av deltagarna var Maria Pettersson från Uppsala kommun, innovationsledare som arbetar med utvecklings- och innovationsfrågor centralt i kommunen. Hon vill vara en del av Co-Creation Lab för att få ny input i sitt arbete och för att skapa nya kontakter. Maria Petterson säger att UUniCORN och Co-Creation Lab fyller en viktig funktion när det gäller att möta de komplexa problemen vi står inför i omställningen till ett hållbart samhälle.

– Genom att lyssna på andra och själv dela med mig av min kompetens från kommunen så skapas nya tankar och möjligheter. Workshopen var mycket givande och lärorik och jag träffade många nya personer med kompetenser som känns intressanta och relevanta för mitt jobb, säger Maria Pettersson.

Utbyte mellan akademi och praktik

En annan deltagare var Jason Crawford, lektor vid Företagsekonomiska institutionen på Uppsala universitet, forskare inom redovisning med fokus på relationen mellan styrning, hållbarhet, risk och AI.

– Jag är mycket intresserad av UUniCORNs och Co-Creation Labs arbete kring hållbarhet. Det här är ett fantastiskt initiativ för att bygga och dela kunskap i en öppen och inkluderande miljö. Syftet med labbet, det vill säga att skapa ett gränsöverskridande community, är mycket bra. Vi måste ha utbyte mellan akademiker och praktiker för att kunna lösa de samhällsviktiga problem och utmaningar vi står inför, säger Jason Crawford.

Porträtt.

Jason Crawford, lektor Företagsekonomiska institutionen. Foto: Erica Magnusson.

Jason Crawford beskriver att samskapande i den här formen främst gav honom inspiration och förståelse för de utmaningar vi står inför och han betonar vikten av att inkludera perspektiv från samhällets olika sektorer.

– Det jag insåg är att utmaningarna vi står inför inkluderar inte bara ett akademiskt perspektiv, utan också de viktiga perspektiv som praktiker har. Akademikerna kommer inte att lösa de här problemen själva, utan vi måste engagera olika aktörer i samhället. Framför allt de som står närmast och förstår problemen fullt ut. Vi som är akademiker behöver fundera på hur vi kan bli bättre på att minska klyftorna mellan akademiker och praktiker – och ett sätt att göra det är genom att hitta ett gemensamt språk för att hitta och förstå varandra, förklarar Jason Crawford.

Olika initiativ behövs parallellt

Det finns flera vinster med metoden att mötas över gränser och samskapa inom ramarna för Co-Creation Lab. Jason Crawford lyfter värdet av att vara en del av ett sådant sammanhang.

– Vi försöker skapa oss en vision av framtiden vi vill leva i tillsammans och vi vill också bidra till den framtiden, inte bara i ord utan även i handling. Den här sortens community är oerhört viktig för att kunna möta, genomföra och bidra till den omställning vi alla står inför och som måste ske, och jag vill vara en del av det viktiga sammanhanget, säger han.

Nästa konkret steg för Jason Crawford är att sprida sina tankar och idéer till andra.

– Vi behöver jobba parallellt med olika initiativ, allt från att etablera oss som en viktig partner och resurs i den internationella samt nationella debatten kring hållbarhetsrelaterade frågor, till att vara aktiva på ett regionalt och lokalt plan här hemma i Uppsala. För mig handlar det om hur jag kan bidra med idéer, engagemang och perspektiv tillsammans med andra, för en hållbar samhällsomställning, säger Jason Crawford.

Erica Magnusson

Fakta UUniCORN

Rektor Anders Hagfeldt vill att Uppsala universitet ska ta en ledande roll på vägen mot ett mer hållbart samhälle. I syfte att uppnå detta planeras att satsa på forskningsinstitut inom vissa utvalda områden inom satsningen UUniFI. I ett första steg planeras forskningsinstitut inom områdena:

  • hållbar utveckling med fokus på målkonflikter och synergier
  • migration
  • precisionshälsa
  • grön energiomställning
  • AI och digitalisering
  • tvär- och mångvetenskap.

I september 2024 startades Institutet för forskning om målkonflikter i hållbar samhällsomställning (Uppsala University Conflicting Objectives Research Nexus - UUniCORN). UUniCORN är den första delen inom UUniFI som startats. För de övriga fem planerade delarna pågår förberedelsearbete.

Tips för intresserade av UUniCORN: Workshop den 19 maj 2025 – Målkonflikter runt markhantering och tillgången till land

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin