Uppsala Health Summit blev tvärvetenskaplig arena om hälsa

Hang Nguyen and Monika Hustus with Uppsala Castle in the background

Hang Nguyen och Monika Hustus har drivit Uppsala Health Summit de senaste två åren. Nu går de till Institutionen för geovetenskap respektive Forum Gotland. Foto: Mikael Wallerstedt

Uppsala Health Summit har i över ett decennium varit en arena där beslutsfattare, opinionsbildare och experter från privata näringslivet, akademin, offentlig verksamhet och civilsamhället har träffats för att diskutera utmaningar i stora hälsofrågor.

I juni 2014 arrangerades den första konferensen. Den hade titeln Healthcare for Healthy Ageing, ungefär Hälsovård för ett hälsosamt åldrande. Den stora frågan som lyftes där var det ökade antalet äldre människor och med detta de sjukdomar som kommer med högre ålder. Året därpå handlade konferensen om antibiotikaresistens.

Hantera med gemensamma krafter

Men redan 2010 fanns idéer om att skapa en träffpunkt för att diskutera de utmaningar kring hälsofrågor och hälso- och sjukvård vi står inför och hur vi med gemensamma krafter ska hantera dem bäst.

Enligt ett rektorsbeslut den 25 mars 2025 avslutas nu Uppsala Health Summit. Redaktionen träffade Monika Gutestam Hustus och Hang Nguyen vid Universitetsförvaltningen som har drivit Uppsala Health Summit de senaste åren. Monika Gutestam Hustus berättar:

– Initiativet kom ursprungligen från nätverket Världsklass. Därifrån knöts Madeleine Neill till Kommunikationsavdelningen som projektledare. Senare anslöt Kerstin Stewart och Anna Ledin under några år.

– Den förstudie som Världsklass Uppsala gjorde om behovet av att samla akademin, näringsliv och offentlig sektor i en internationell arena kring vård och hälsa visade sig bli ett initiativ i världsklass, säger Hang Nguyen.

Bakom Uppsala Health Summit har, förutom Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Region Uppsala, Läkemedelsverket, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, Uppsala kommun och senare även Örebro universitet stått. Konferenserna har bestått av workshoppar och föreläsningar som har varit sponsrade av näringsliv, företag och organisationer i Sverige och utrikes. Deltagarna har varit speciellt inbjudna personer.

– Just i mötet mellan människor från olika bakgrunder blir det så spännande, säger Monika Gutestam Hustus. Det har skapat en tvärvetenskaplig blandning.

Arbetet har gått ut på att arrangera konferenser, summits, där den breda kunskapen om folkhälsa som finns här i Uppsala lyfts fram. Varje år har en styrgrupp diskuterat och bestämt ett tema för summiten. Det första temat var alltså åldrandet. Andra teman har varit cancer, barns hälsa i städer, mental hälsa, livsmedelssystem med mera. Internationella experter i UHS Advisory Board har också bidragit med idéer. Ett programråd har sedan arrangerat olika workshoppar.

– I programrådet har experter och forskare som kanske sällan träffats eller ens känt till varandra tidigare arbetat, säger Monika Gutestam Hustus. Varje workshop skapade ny kunskap.

Nådde fler under pandemin

Men mitt i alltihopa drabbades världen av en pandemi. Digitala möten fick ersätta personliga möten, något som inte innebar mindre arbete för Uppsala Health Summit. Människor tröttnade på att sitta framför sina skärmar.

– När vi förlorade mötesbiten fick vi lägga manken till ännu mer för att få folk intresserade, säger Monika Gutestam Hustus.

– Det positiva var att vi nådde många fler och även människor som satt på andra ställen i världen, säger Hang Nguyen. Det kunde vara 600 personer med på en livesändning jämfört med 150 – 200 personer på en fysisk konferens.

Den sista summiten arrangerades 2023 och hade temat kemiska föroreningar. Det var en summit som stack ut.

– Här var rådet mer färdigt och alla kände varandra. En av workshopparna hade som mål att skriva en inlaga till en vetenskapliga-politisk panel, SPP, som ytterligare bidrar till en sund hantering av kemikalier och avfall liksom förebyggande av föroreningar, i ett FN-arbete, berättar Monika Gutestam Hustus.

Detta arbete gjordes också.

– Vi skapade ny kunskap i våra workshoppar, säger Monika Gutestam Hustus, men det sista året lät vi olika målgrupper träffas på olika ställen och på så vis kunde programrådet dela med sig av ny kunskap genom seminarier.

– Det handlade om att vi ville fördjupa diskussionerna från workshopparna och diskutera samma ämne i ett bredare sammanhang, säger Hang Nguyen.

Vad ska ni göra nu?

Monika Gutestam Hustus har flyttat till Gotland och ska arbeta som projektledare vid Forum Gotland.

– Jag ska också driva bed and breakfast från och med maj 2025, säger hon. Vi ska satsa på närodlat och hållbar utveckling.

Hang Nguyen går vidare till en tjänst som projektkoordinator vid Institutionen för geovetenskaper.

Ulrika Hurtig

Fakta

  • Uppsala Health Summit startades 2014 av Världsklass Uppsala, tillsammans med Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Läkemedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Region Uppsala (då Landstinget i Uppsala län), samt Uppsala kommun.
  • Uppsala Monitoring Centre var partner 2017 – 2021 och Livsmedelsverket deltog 2016 – 2018. Örebro universitet anslöt sig till projektet 2022.
  • Adjungerade partners har bland andra varit Forte 2017 och 2018 samt Gymnastik- och Idrottshögskolan 2019 och 2021.
  • Uppsala universitet har varit ansvarig organisering och genomförande av summits, konferenser.
  • Totalt har ett tiotal konferenser arrangerats.
  • Teman för konferenserna har varit åldrandets sjukdomar, cancer, barns hälsa i städer, mental hälsa, livsmedelssystem, kemiska föroreningar med mera.
  • Syftet har varit att skapa en arena där beslutsfattare, opinionsbildare och experter från privata näringslivet, akademin, civilsamhället och offentlig verksamhet har träffats för att diskutera utmaningar i stora hälsofrågor och hur dessa kan mötas med gemensamma krafter.
  • Deltagarna har delat med sig av sina kunskaper inom olika områden av folkhälsa genom workshoppar, föreläsningar och seminarier och kunnat nätverka via personliga möten.
  • Före och efter varje konferens har årets programråd producerat rapporter och policyrekommendationer. Rapporterna har sammanfattat kunskapsläget, medan rekommendationerna har tagits fram av de olika workshopgrupperna under konferensen.
  • Uppsala Health Summit avslutas 2025, men erfarenheter från verksamheten samt de goda relationerna med samarbetspartners ska tas tillvara i lämplig form.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin