Recept på mat för hälsa och klimat

Person i restaurangkök.

Som konstnärliga gästforskare på Campus Gotland ska Nikhil Vettukattil undersöka hur den nordiska kosten förutom att vara hälsosam även skulle kunna vara samhällsekonomisk och klimatmässig hållbar. Foto: Daniel Olsson.

Hur skulle vi i Norden kunna äta mer klimatvänligt, hälsosamt och samtidigt prisvärt? Det är själva kärnan i vad Nikhil Vettukattil ska undersöka under sina tre månader som konstnärlig gästforskare. Arbetet går bland annat ut på att fortsätta att utveckla webbplatsen cantina.earth som gör olika experimentella recept på temana katastrof, överlevnad och motstånd, tillgängliga för allmänheten.

I projektet fokuserar Nikhil Vettukattil på den nordiska kosten som i likhet med den mer kända medelhavskosten visat sig vara bland de hälsosammaste vi kan äta, enligt forskning. Den nordiska kosten skulle också kunna vara både samhällsekonomisk och klimatmässig hållbar.

– Jag tycker att det är intressant att i förhållande till klimatförändringarna börja titta på den här frågan om vad som skulle vara en hållbar kost? Som vad betyder lokalt odlad? Är ekologisk mat något för människor med mycket pengar eller kan alla ta del av den? Vad är det som gör det svårt för folk att förändra hur de äter, säger Nikhil Vettukattil.

Del av forskarskolan GRASS

Från februari till maj kommer han nu som konstnärliga gästforskare på Campus Gotland i Visby titta närmare på sådana frågor. Det sker inom ramen för GRASS Fellow Programme som organiseras av Uppsala universitets tvärvetenskapliga forskarskola inom hållbar utveckling (GRASS) och Baltic Art Center (BAC).

Nikhil Vettukattil drog igång sitt projekt redan för två år sedan, på Svalbard. Intresset kring det växte snabbt och han har arbetat vidare med det i Finland, på Grönland och i Skottland. I sitt utforskande rör han sig i gränslandet mellan forskning och konst.

– Det finns inslag av akademisk forskning som att jag läser peer reviewade tidskrifter och sådant, men de konstnärliga studierna är lite som antropologisk forskning, som att man gör intervjuer, man möter vanliga människor och forskare, säger han.

Bygger en receptbank

En helt central del i projektet är webbplatsen cantina.earth som han håller på att utveckla. I den kan allmänheten ta del av olika recept.

– Jag tänkte att om jag skapar konstverk, skulpturer och så vidare och arbetar på alla de här platserna är det inte särskilt hållbart att skeppa runt de här tunga föremålen och det krävs mycket resurser för att visa upp den. Jag var mer intresserad av att skapa något som var lätt och tillgängligt. Det var därför jag började titta på textbaserade arbeten eftersom folk kan läsa dem online och man kan skicka instruktioner istället för att skapa dem någon annanstans, förklarar Nikhil Vettukattil.

Recepten är indelade i de tre temana katastrof, överlevnad och motstånd. Och det handlar inte bara om hur man lagar mat utan ger även annan vägledning.

– Det finns ett recept för hur man raderar sina sociala medier med instruktioner. Det berättar hur du gör backup på all din data och hur du raderar den från Facebook och Instagram. Många vill ta bort sina sociala medier men vet inte hur man gör det på bästa sätt för sin data, säger Nikhil Vettukattil.

Recepten som handlar om mat ska vara enkla att använda oavsett hur många de ska tillagas för. Det ska också vara lätt att hitta hållbara råvaror.

Förändras efter säsong

– Även om det bara ser ut som text på webbsidan så har varje ingrediens metadata kopplad till sig med matens vikt, pris per vikt, säsongen då råvaran är tillgänglig och så vidare. Tanken är att om du tittar på webbsidan i mars kommer den visa dig helt andra recept än i december för den visar bara det som är i säsong, säger Nikhil Vettukattil.

Den 12 juni arrangeras eventet ”Vad ska vi äta om tio år? På Konst och form i Visby med tal, varm mat samt en visning på både svenska och engelska.

Åsa Malmberg

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin