De får 2025 års Gustaf Adolfmedaljer

collage med pristagare

Från vänster: Lars Burman, Tora Holmberg, Eva Tiensuu Janson, Ian Snowball och Eliane Forsse.

Den äldre Gustaf Adolfsmedaljen i guld tilldelas Lars Burman, Tora Holmberg, Eva Tiensuu Janson och Ian Snowball. Hedlingermedaljen i silver tilldelas Eliane Forsse.

Den äldre Gustaf Adolf-medaljen kallas också Hedlinger-medaljen efter gravören Johann Carl Hedlinger. Medaljen kan delas ut, antingen i guld eller silver, till den som varit dekan under mycket lång tid, till en prefekt som initierat och förestått särskilt betydelsefull verksamhet och till personer som genomfört mycket betydelsefull utrednings- och liknande arbete av stor omfattning eller varaktighet.

Medaljen delades ut av konsistoriet i samband med utdelningen av utmärkelsen NOR (för nit och redlighet i rikets tjänst).

Hedlingermedaljen i guld tilldelas:

Lars Burman (född 1958), professor i litteraturvetenskap sedan 2001. Under åren 2012 till 2024 var han universitetets överbibliotekarie. Han har även varit prefekt och rektorsråd.

Under hans tid som överbibliotekarie har biblioteket genomgått en genomgripande förändring både vad gäller verksamhetens innehåll och dess organisation. Digitalisering och teknisk utveckling har varit i fokus. Burman har varit drivande i arbetet att göra kulturarvet digitalt tillgängligt, både genom strategiska satsningar på biblioteket och genom att initiera samarbete mellan de större universitetsbiblioteken och Kungliga biblioteket.

Lars Burman är en visionär och expansiv person. Hans ledarskap präglas trots det av en viss försiktighet och av förståelse för att förändring tar tid. Han har byggt ett starkt nätverk inom bibliotekssektorn, både nationellt och internationellt. Han har förtjänstfullt bidragit till dess utveckling genom flera böcker och artiklar med viktiga perspektiv på universitetsbibliotekens förutsättningar och utmaningar.

Tora Holmberg är sedan 2015 professor i sociologi vid. sociologiska institutionen. Hon har bidragit avsevärt till Uppsala universitets framgångar, både genom sin forskning och sina ledningsuppdrag. 2017 utnämndes hon till prodekan för den samhällsvetenskapliga fakulteten. Detta uppdrag följdes 2020 av en utnämning till vicerektor för vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Detta innehade hon till och med januari 2025, då hon avslutade för att kort därefter tillträda som rektor för Umeå universitet.

Holmbergs strävan efter att skapa inkluderande och inspirerande samarbetsmiljöer har haft stark inverkan på kollegor och studenter vid Uppsala universitet. I sina roller som prodekan och vicerektor hon demonstrerat ett utomordentligt klokt ledarskap genom att framgångsrikt hantera komplexa utmaningar och driva strategiska initiativ. Holmbergs förmåga att leda med både fasthet och medkänsla har skapat en stark och motiverad organisation vid fakultet och vetenskapsområde.

Eva Tiensuu Janson är professor i medicin sedan 2008. Hon avlade läkarexamen vid Uppsala universitet 1988, blev specialist i endokrinologi 2001 och i invärtesmedicin 2002. Hon disputerade 1995 och blev docent i experimentell invärtesmedicin redan 1999.

Eva Tiensuu Janson var prefekt för en av den medicinska fakultetens största institutioner, Institutionen för medicinska vetenskaper, 2009–2014. Hennes insatser som prefekt och det förtroende hon därmed fick i kollegiet gjorde att hon valdes till dekanus för den medicinska fakulteten 2014. År 2020 valdes hon till ställföreträdande vicerektor för vetenskapsområdet för medicin och farmaci (Medfarm), en position hon även blev omvald till 2023.

Eva Tiensuu Janson har kunnat kombinera forskning i internationell framkant med viktiga positioner inom Uppsala universitet på ett beundransvärt sätt. Hennes insatser som prefekt, dekanus och nu ställföreträdande vicerektor har varit väldigt uppskattade av kollegor och medarbetare. Speciellt hennes höga legitimitet och anseende inom den kliniska forskningen har varit helt avgörande för Medfarms goda samarbete med Region Uppsala och den fortsatt positiva utvecklingen av klinisk forskning och utbildning.

Ian Snowball disputerade vid Lunds universitet 1995 och gjorde därefter post doc vid Finlands geologiska undersökning innan han återvände till Lund där han blev professor i kvartärgeologi 2008. År 2012 flyttade han till Uppsala universitet där han blev programansvarig professor för forskningsprogrammet Naturresurser och hållbar utveckling (NRHU) och senare prefekt för Institutionen för geovetenskaper.

Under Ian Snowballs tid som prefekt har institutionen utvecklats mycket positivt med flera växande forskningsmiljöer. Institutionen har en stor disciplinär bredd i sin verksamhet, från geofysik och tektonik till hållbar utveckling och meteorologi. Institutionen är hemvist för ett flertal centra med fokus på forskning och utbildning, dessa inkluderar bland andra CNDS, SMART, CLIMES, CEMUS och Zennströmprofessuren i klimatledarskap.

I Ians Snowballs ledarskap kombineras ambitionen med excellent forskning och central samhällsrelevans för förståelsen av vår omvärld och hur människor påverkar den. Han har bidragit till den positiva utvecklingen av institutionens breda verksamhet, vilket också inkluderat förändringsarbete inom institutionens administrativa stöd.

Hedlingermedaljen i silver tilldelas:

Eliane Forsse, som under perioden augusti 2016 till november 2024 varit HR-direktör vid Uppsala universitet. Hon är bland annat socionom och legitimerad psykoterapeut. Bakom sig har hon en lång framgångsrik yrkeskarriär, bland annat som socialtjänstchef inom Örebro kommun, internkonsult och HR-chef vid Örebro läns landsting, biträdande avdelningsdirektör vid rikspolischefens kansli samt vikarierande regionkanslichef inom polisens region Syd.

Under sin tid som HR-direktör vid Uppsala universitet har Eliane Forsse omvandlat HR-avdelningen till en modern HR-avdelning med fokus på att på bästa sätt stödja kärnverksamheten. Exempel på detta är införandet av en ”pool” med HR-medarbetare som institutioner kan avropa tjänster från. Hon har även utvecklat ”lönerörelsen” så att densamma avsevärt förkortats, något som väsentligt underlättat arbetet för institutioner och avdelningar.

Som HR-direktör har hon stöttat universitetets chefer vid utmanande personalärenden samt byggt förtroende gentemot arbetstagarorganisationer och externa samarbetspartners. Hon har i sitt ledarskap visat såväl omsorg om sina medarbetare, som varit en tydlig, kommunikativ och engagerad chef.

Annica Hulth

Den äldre Gustaf Adolf-medaljen

Den äldre Gustaf Adolf-medaljen kallas också Hedlinger-medaljen efter gravören Johann Carl Hedlinger. Medaljen delas ut, antingen i guld eller silver, till den som varit dekan under mycket lång tid, till en prefekt som initierat och förestått särskilt betydelsefull verksamhet och till personer som genomfört mycket betydelsefull utrednings- och liknande arbete av stor omfattning eller varaktighet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin