Linnéträdgården – mer än tusen växtarter och museum

Linnémuseet fotograferat med blommor i förgrunden och Carl Eldhs staty av Carl von Linné

I Linnéträdgården på Svartbäcksgatan finns inte bara Carl von Linnés trädgård utan även hans bostad, numera Linnémuseet. Foto: Tobias Sterner, Bildbyrån

Linnéträdgården i centrala Uppsala inrymmer såväl Carl von Linnés bostad, numera museum, som hans trädgård. Här bodde Carl von Linné med sin familj under senare halvan av 1700-talet.

Ett grönt träplank på Svartbäcksgatan i centrala Uppsala ramar in Linnéträdgården. Trädgården är öppen från maj till och med september. Här kan man njuta av mer än 1 000 växtarter. Dagens Linnéträdgård är en rekonstruktion av Uppsala universitets botaniska trädgård som den såg ut på 1700-talet. Trädgårdens design följer skisser från 1745 och 1769. I kvarteren odlas enbart växter som ursprungligen fanns i trädgården. Här synliggörs Carl von Linnés sexualsystem, vår- och höstblomning och olika vattenekosystem.

Rövarkula och ugglenäste

I Linnémuseet visas möbler, föremål, även från resor, och målningar som berättar om Carl von Linnés liv som vetenskapsman men också som privatperson. Huset uppfördes 1693 av Olof Rudbeck den äldre som prefektbostad. När Carl von Linné, då Carl Linnaeus, tillträdde som professor i medicin och botanik 1741 var huset så dåligt att han vägrade bo där med sin fru Sara Lisa och son. Han liknade det vid både en rövarkula och ett ugglenäste. Huset byggdes om och 1743 flyttade familjen in, en familj som så småningom växte. Carl von Linné och Sara Lisa fick sju barn, men alla levde inte till vuxen ålder. Ända fram till 1935 tjänade huset som bostad åt universitetets tjänstemän. Den siste som bodde här var tonsättaren Hugo Alfvén, director musices vid universitetet.

Carl von Linné var även rektor vid Uppsala universitet tre gånger – 1750, 1759 och 1772. År 1757 adlades han.

Hammarby på somrarna

Uppsala var högljutt och ohälsosamt ansåg Carl von Linné. Han köpte därför 1758 gårdarna Hammarby och Sävja och året därpå även gården Edeby. Familjen Linné tillbringade somrarna på Hammarby. Gården Linnés Hammarby ligger 15 kilometer sydost om Uppsala och är omgiven av ett kulturreservat. Parken, trädgården och de historiska byggnaderna drivs som museum av Uppsala universitet, medan Länsstyrelsen ansvarar för kulturreservatet.

Att besöka Linnéträdgården och Linnémuseet är gratis för anställda och studenter vid Uppsala universitet samt för barn. För övriga är inträdet 120 kronor respektive 100 kronor (pensionärer och studenter). Linnéträdgården och museet har öppet maj till och med september klockan 11 – 17. Klockan 17 – 20 är endast trädgården öppen. Då är det fri entré för alla. Det går också att delta i visningar.

Linnéträdgården har ett kafé och en museibutik.

Ulrika Hurtig

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin