Ny vägledning och utbildning om allvarlig händelse

en grön skylt i taket som visar riktningen mot närmaste utrymningsväg

Foto: Getty Images.

Säkerhetsavdelningen har tillsammans med HR-avdelningen tagit fram en vägledning, Råd vid allvarlig händelse, som stödmaterial till medarbetare och chefer. Det finns även en utbildning som nås via Studium.

porträttfoto på Fredrik Blomqvist

Fredrik Blomqvist

Allvarliga händelser som kan leda till fara för människors liv och hälsa är till exempel brand, gasläckage med risk för explosion, bombhot och kniv- eller skjutvapenvåld.

– Sannolikheten för att en allvarlig händelse med till exempel pågående dödligt våld ska inträffa vid Uppsala universitet är väldigt låg, men vi vill ändå att medarbetare höjer sin mentala beredskap. Därför har vi tagit fram ett litet utbildningspaket där tanken är att man ska få tillfälle att diskutera och ventilera frågorna internt inom den egna organisationen, säger Uppsala universitets säkerhetschef Fredrik Blomqvist.

Det har kommit in en del oroliga frågor till Säkerhetsavdelningen, vilket var orsaken till att man bestämde sig för att ta fram vägledningen.

– Hur förberedda är vi om det mot förmodan skulle inträffa på Uppsala universitet? Jag hoppas att alla organisationsenheter sätter sig ner och diskuterar om det här händer här, vad gör vi då? Är vi förberedda? Det är ett kollektivt ansvar att våga föra diskussionen på tal, även om det är svåra frågor att närma sig för både chefer och medarbetare.

Ta sig bort från faran

Grunden i alla allvarliga händelser är att man snabbt ska försöka ta sig bort från faran. Det spelar ingen roll om det brinner, är en gasläcka eller om det handlar om pågående dödligt våld.

– Vid ett skarpt läge kan vi inte veta hur människor kommer att agera i den så kallade reaktiva fasen, men du kan inte stå och vänta på att någon tar ansvar. Det är upp till varje individ själv att vidta de åtgärder som man själv finner lämpliga.

När det gäller en brand bör man även försöka släcka om det är möjligt. Men i en allvarlig händelse som involverar pågående dödligt våld ska man alltid omedelbart ta sig bort från faran.

– Inrymning kan vara ett sätt att ta sig bort från faran, men man inrymmer självklart inte en byggnad där dödligt våld pågår. Inrymning kan också vara att barrakidera sig på en toalett eller i en lektionssal, om man inte kan fly. Då måste jag hitta någonstans att gömma mig, antingen på den plats jag är, eller i annan lokal.

Olika förutsättningar – samma förhållningssätt

Det är egentligen ingen skillnad i råden avseende olika campus eller olika typer av byggnader, men enligt Fredrik Blomqvist kommer frågan om att det finns mycket glas i campusbyggnaderna ofta upp i diskussioner.

– Glas fungerar inte optimalt i en sån här situation, men det kommer inte att ske några stora ombyggnationer på grund av detta, särskilt inte då risken för den typen av allvarlig händelse bedöms vara väldigt låg. Man måste hantera situationer utifrån de förutsättningar som råder på platsen där och då, om det mot förmodan skulle hända. Det vi kan göra är egna mentala förberedelser och komma ihåg att i ett skarpt läge gäller det alltid att fly, söka skydd, larma. Alltid i den ordningen.

Johan Ahlenius

Råd vid allvarlig händelse

Råd vid allvarlig händelse som innefattar pågående dödligt våld:

  1. Försök att fly. Det går inte säga exakt hur du ska fly, det beror på hur situationen ser ut där och då.
  2. Kan du inte fly, sök skydd. Var så tyst du kan. Ring inte andra eller gör någon annan uppmärksam på dig, eftersom du därmed kan avslöja din och andras positioner.
  3. När du är i säkerhet: larma – ring 112 om du har möjlighet.

Mer information

Dokumentet Råd vid en allvarlig händelse finns på sidorna med Säkerhetsavdelningens vägledningar i medarbetaringången.

På medarbetaringången finns digitala utbildningar som rör allvarlig händelse, bland annat grundläggande utbildning i hot och våld samt grundläggande brandskyddsutbildning. Utbildningarna är samlade i Studium under kursen Säkerhet för universitetsanställda. På samma sida finns också länkar till MSB:s filmer om säkerhet i offentlig miljö.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin