Nytt verktyg för att hitta forskningsfinansiering

Johan Kreuger, avdelningschef på Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd. Foto: Mikael Wallerstedt.
Hallå där Johan Kreuger, avdelningschef på Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd.
Varför har universitet upphandlat en ny databas för forskningsfinansiering?
– Universitetet har upphandlat en ny databas för forskningsfinansiering, Scientify Research, som är kraftfull och användarvänlig. Databasen innehåller information om utlysningar som är relevanta för doktorander och yngre forskare såväl som för mer erfarna forskare, och kan därmed vara till nytta för alla forskare oavsett karriärstadium.
– Scientify är en databas som ger en enkel och snabb överblick över möjliga finansieringsmöjligheter, både nationella och internationella och i alla vetenskapliga discipliner. Med flera sökfilter är det möjligt att snabbt hitta till rätt finansiärer och rätt utlysning.
Varför är det viktigt för forskare att söka finansiering för sin forskning?
– Uppsala universitet är ett av de högst rankade universiteten i världen, och placerar sig ofta omkring plats 100 i de största internationella rankingarna. Forskningen finansieras till cirka 50 procent av externa bidrag. Det är av yttersta vikt att alla forskare och doktorander kontinuerligt söker medel, det är en del av jobbet och viktigt att ha som rutin att träna på det. Vi har som mål att Uppsala universitet kraftigt ska öka antalet forskningsansökningar och antalet vunna anslag de kommande åren.
Vilket stöd kan man få från Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd när man ska söka extern finansiering?
– Enheten för forskarservice erbjuder ett brett stöd inom forskningsfinansiering, forskningsdata, samverkansavtal, forskningsetik och Nagoya-protokollet. Stödet täcker hela processen från ansökan till projektavslut, och vi guidar forskare till andra stödfunktioner. Enheten hjälper också till med budget och finansiell rapportering för bidragsprojekt inom EU:s ramprogram, amerikanska federala finansiärer och Wallenbergstiftelserna.
– Det finns forskningsrådgivare med ett särskilt ansvar för att bistå forskare inom humaniora och samhällsvetenskap. Enheten samarbetar mycket nära med forskningsstödet inom medicin och farmaci samt teknik och naturvetenskap. Kontakta oss gärna via e-post!
Kristin Blom
Fakta
Scientify Research är en databas som kan hjälpa dig som forskare att hitta aktuella utlysningar och finansieringsmöjligheter både nationellt och internationellt.
Alla anställda på universitetet kan logga in med sitt lösenord A i databasen. I Scientify-databasen finns också möjlighet att göra förfinade sökningar genom många olika filter och du kan sätta notifikationer så att du blir uppmärksammad när det finns en utlysning som matchar dina specifikationer. Här hittar du verktyget Scientify.
I forskarhandboken hittar du som forskare på universitetet mer stöd kring hur man ansöker om externa forskningsmedel.
Om du som forskare har frågor eller vill ha stöd vad gäller forskningsfinansiering kan du vända dig till Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd.