Meteorologiprofessor ny ordförande för Sveriges unga akademi

Gabriele Messori. Foto: Mikael Wallerstedt.
Hallå där Gabriele Messori, professor i meteorologi vid Institutionen för geovetenskaper, nyutsedd ordförande för Sveriges unga akademi.
Hur fick du beskedet och hur kändes det?
– Det är både roligt och spännande. Akademin röstade om ordförande i slutet av april, och efter det fick jag beskedet. Rollen innebär en hel del arbete, men ger också många spännande möjligheter.
Har du någon särskild roll i akademin, utöver ditt ordförandeskap?
– Jag har tidigare varit vice ordförande och var forskningspolitisk talesperson innan dess. Under det kommande året kommer jag inte att ha andra roller utöver ordförandeskap.
Vilka frågor inom din egen forskning brinner du mest för och vad tycker är viktigast att nå ut med?
– Under de senaste åren har mycket av min forskning fokuserat på hur extrema klimathändelser påverkar samhället. Jag tycker att det är viktigt att ha en helhetsbild av extremväder, som inkluderar både de fysikaliska processer som orsakar den extrema händelsen och de praktiska effekterna på de som påverkas av händelsen.
Du har sagt i en intervju att det är "viktigt att på ett så effektivt sätt som möjligt nå unga människor som inte har haft så mycket kontakt med forskare tidigare." Kan du ge exempel på hur du i din nya roll kommer kunna verka för detta?
– Sveriges unga akademi har en engagerad grupp ledamöter som arbetar med utåtriktade aktiviteter. En sak som jag vill lyfta upp är forskarmöten, till exempel ett sommarläger där gymnasieelever får chansen att möta yngre, ledande forskare inom olika fält. Akademin har organiserat forskarmöten i olika delar av Sverige och dessa har inneburit fantastiska tillfällen att nå ut till en bred grupp unga människor. Som ordförande kommer jag att betona vikten av våra utåtriktade aktiviteter till akademins intressenter och stödja våra ledamöter i deras utåtriktade arbete.
Till sist, du medverkar under årets Almedalen-vecka. Vad kommer du att prata om där?
– Lite olika saker. Jag samordnar själv ett seminarium om extremväder, men kommer också att delta i ett seminarium om öppen forskningsdata.
Johan Ahlenius
Sveriges unga akademi
Samtidigt har också tre andra Uppsalaforskare valts in som medlemmar i Sveriges unga akademi:
- Moa Lidén, docent i evidensbaserad straffprocessrätt
- Wojciech Michno, biträdande universitetslektor i stamcellsbiologi och neurokemi
- Marcel Tarbier, biträdande universitetslektor i datadriven biovetenskap för precisionsmedicin och diagnostik
Sveriges unga akademis ledning består av fem ledamöter ur akademin: en ordförande, en vice ordförande och tre ledamöter. De väljs för en mandatperiod på 1 år vid det sista akademimötet under våren.