AIMday konkretiserar samverkan inom partnerskapsavtal

Tre kvinnor i ett folkvimmel.

Den 14 maj 2025 genomfördes en AIMday mellan Uppsala universitet och Cytiva, universitetets nyaste strategiska partner. I pauserna fanns chans till nätverkande mellan deltagarna. Foto: Frida Kempe.

Visste du att Uppsala universitet har ett samverkansverktyg som används av lärosäten över hela världen? Verktyget heter AIMday vilket står för Academic Industry Meeting Day. Den 14 maj 2025 hölls ett AIMday-event tillsammans med universitetets nyaste strategiska partnerskap: Cytiva.

Denna gång användes AIMday på ett lite annorlunda sätt – nämligen för att tillsammans skapa en aktivitetsplan för partnerskapet utifrån ett bottom-up-perspektiv. AIMday handlar om att hitta samverkansmöjligheter mellan akademi och organisationer genom att matcha utmaningarna från externa organisationer med lämpliga forskare på universitetet.

För ett halvår sedan signerades det strategiska partnerskapet mellan bioteknikföretaget Cytiva och Uppsala universitet. Cytiva är Uppsalas största privata arbetsgivare och har en stark koppling till både forskning och undervisning på universitetet sedan lång tid tillbaka.

En agenda för framtiden

Genom att använda AIMday som verktyg för att sätta agendan för samarbetet mellan Cytiva och universitetet hoppas man få ett bredare underlag till aktivitetsplanen där fler medarbetare från både Cytiva och universitetet får vara delaktiga i processen. Helena Danielson, professor i biokemi vid Institutionen för kemi – BMC och partnerskapsansvarig för universitetets strategiska partnerskap med Cytiva, menar att fler perspektiv kommer fram genom ett AIMday-event.

För Uppsala universitets del är samarbeten med industrin viktiga både för utbildning och forskning, men vi har inte utnyttjat den stora potential som finns i att samarbeta med Cytiva. Att vi nu etablerat ett formellt partnerskap ger oss nya kontakter och ingångar till att jobba mer fokuserat mot att öka samarbetet, säger Helena Danielson.

Jesper Hedberg är partnerskapsansvarig på Cytiva:

Forskningen och utvecklingen inom Cytivas kärnverksamhet rör sig väldigt snabbt och vi behöver på sikt kunna utnyttja all ny teknik som inte ryms inom vår kärnverksamhet just nu – och där kan universitetet hjälpa till att hitta utanför våra ramar. Vårt mål är ju att leverera bättre produkter på ett snabbare sätt så att vi kan bidra till en bättre hälsa globalt, säger han

Bygga samarbete

Det pågår redan gemensam forskning och utbildning och nu görs en översyn för att se hur man vill samarbeta framöver inom partnerskapet, vad som redan finns och vad man önskar lägga till från båda håll.

Tanken med att använda AIMday som verktyg är att identifiera nya aktiviteter vi kan samarbeta kring och att bredda gruppen av personer som deltar i samarbeten. Samtidigt uppmärksammar vi våra kollegor på de samarbetsmöjligheter som finns, även om de inte är delaktiga i dagens AIMday, noterar Helena Danielson.

Vi hoppades att genom denna AIMday få en skjuts i partnerskapet – och det har vi redan uppnått. Eventet har gett större uppmärksamhet för partnerskapet inom både Cytiva och universitetet och därmed också större chanser att uppnå våra respektive verksamhetsmål. Vi har två helt olika organisationer som måste hitta bra sätt att samarbeta, säger Jesper Hedberg.

Skillnad i kultur och drivkrafter

Helena Bysell är partnerskapsledare för partnerskapet med Cytiva inom ramen för sin tjänst som samverkansledare på Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd på universitetet. Hon berättar att en av de stora utmaningarna som återkommande lyfts inom samarbeten mellan universitetet och organisationer utanför akademin är skillnader i kultur och drivkrafter för organisationerna.

För att få till framgångsrika samarbeten gäller det att vara lyhörd och att ha en stor förmåga att fånga upp olika behov som finns ute i respektive organisationer och kunna paketera dessa till konkreta aktiviteter, något som är extra viktigt när man arbetar med att stärka samverkan mellan två stora och komplexa organisationer, lägger Helena Bysell till.

Mindre fluff och mer konkret aktivitet

I slutet av dagen enades alla om att det hade varit en mycket lyckad dag framför allt för att det har varit en öppen och bra stämning men också för att diskussionerna blev konkreta och intressanta.

Det är lätt hänt att det blir för fluffigt men vi har redan flera uppföljningsmöten och många konkreta fokusområden. Nu behöver vi tillsammans välja vägar och fokus framåt så vi kan hitta rätt i partnerskapet, avslutar Jesper Hedberg.

Kristin Blom

Fakta

AIMday

  • AIMday (Academic Industry Meeting day) är ett format med parallella workshops under en hel- eller halvdag, där nätverkande är en central del.
  • Ett AIMday-event utgår från de reella behov som finns hos organisationer och företag och kan hållas inom vilket ämnesområde som helst. Utmaningarna från organisationerna matchas sedan med rätt kompetens på universitetet för att sedan på själva eventet då man gemensamt diskuterar varje utmaning i en timmes workshop.
  • AIMday är ett registrerat varumärke av Uppsala universitet. AIMday som metod lanserades av och på Uppsala universitet 2008 och är idag ett etablerat verktyg för samverkan mellan akademi och omgivande samhälle. Uppsala universitet erbjuder avtal med lärosäten som önskar använda AIMday.
  • Läs mer på aimday.se.

Strategiska partnerskap

  • Universitetet har sex strategiska partnerskap med organisationerna Alleima, Cytiva, Hitachi Energy, Region Gotland, Volvo Cars Corporation och Uppsala kommun.
  • De strategiska partnerskapen baseras på långvarigt samarbete mellan parterna och har återkommande möten mellan ledningarna och gemensamma riktlinjer och verksamhetsplaner som går ut på att båda parter ska få ömsesidig nytta av samarbetet.
  • Läs mer om partnerskapen på Medarbetaringången

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin