”Vi måste lära oss att arbeta med AI – inte mot det”

Porträttfoto på Anders Randler

Anders Randler, matematiker vid Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik. Foto: Daniel Olsson.

Artificiell intelligens är redan en del av studenternas vardag – men hur hänger undervisningen med? På Campus Gotland pågår just nu en intern utbildning där lärare och forskare får lära sig använda AI i praktiken.

Initiativtagare till utbildningen är Anders Randler, matematiker vid Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik.

Varför har ni en AI-kurs för anställda?

– Vi vill ge undervisande personal möjlighet att börja använda AI på ett genomtänkt och praktiskt sätt. Kursen är en pilotversion av en utbildning som riktar sig till lärare och forskare vid vår institution. Fokus ligger inte så mycket på tekniken bakom, utan på hur vi kan använda AI i undervisningen, vilka möjligheter och risker som finns, och hur vi utnyttjar verktygen på bästa sätt.

Kan du ge ett exempel?

– Ett konkret exempel är hur vi ger inlämningsuppgifter. Förr kunde man ge en uppgift och rätta den, men nu måste vi räkna med att studenterna använder AI i sitt arbete. Det betyder att vi ofta behöver komplettera med muntlig examination eller förhör för att säkerställa att studenten faktiskt har förstått. Det handlar inte om att förbjuda AI, utan att lära studenterna att arbeta med tekniken, inte istället för att lära sig.

När kommer detta vara integrerat i er verksamhet?

– Vi kör totalt tio utbildningstillfällen under hösten, varannan vecka. Hittills har vi haft två pass. Förhoppningen är att deltagarna gradvis ska våga använda AI mer i sin undervisning. Men AI utvecklas så snabbt att det är svårt att säga när det är ”klart”. För vissa kollegor är det redan integrerat, och studenterna använder det i princip dagligen. Det är bara en tidsfråga innan vi alla måste förhålla oss till det, vare sig vi vill eller inte.

Vilka är de största utmaningarna?

– Examination är helt klart det svåraste. Jag undervisar i matematik och datateknik och ser både stora möjligheter och problem. Det är lättare att ge snabb återkoppling via AI, men samtidigt mycket svårare att veta vad studenterna har gjort själva. Projektarbeten och uppsatser skrivs ofta utanför klassrummet, och eftersom AI-verktygen är så avancerade blir det nästan omöjligt att avgöra vad som är studentens eget arbete. Därför måste vi tänka om kring bedömning. Utbildningen planeras även bli en kurs för studenter redan i höst, och på sikt även en distanskurs, en flerstegsraket för att bredda AI-kompetensen inom universitetet.

Daniel Olsson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin