Betty Pettersson-porträtt överlämnades på lika villkorsdag

Prorektor Coco Norén tar emot konstverket av Birk Juniwik, förste kurator vid Gotlands nation. Foto: Mikael Wallerstedt.
Tisdagen den 27 maj 2025 överlämnades ett porträtt av Uppsala universitets och Sveriges första kvinnliga student, Betty Pettersson, till universitetet från Gotlands nation.

Foto: Mikael Wallerstedt.
I år 2025 är det 150 år sedan Betty Petterson från Visby tog sin universitetsexamen. Detta har nyligen uppmärksammats genom att Gotlands nation donerade ett porträtt av Betty Pettersson till Uppsala universitet, målat av konstnären Anna Ardin, i samband med vårterminens lika villkorsdag.
Prorektor Coco Norén gav Gotlands nation ett varmt tack vid överlämnandet av porträttet och betonade samtidigt studentnationernas betydelse för universitetet.
– Universitetet står för en bred bildningsbas, men i vardagen kan det vara lätt att glömma bort att vi också står på en stabil värdegrund. Då är det bra att påminnas om att Betty Petterssons mod, en djärvhet som samtidigt är ett slags normöverskridande, kan vara en förebild för oss även idag.
Birk Juniwik, förste kurator vid Gotlands nation, tackade i sin tur universitetet och uttryckte glädje över att få fira detta tillfälle tillsammans.
– Jag vill å Gotlands nations vägnar tacka för möjligheten att få överräcka porträttet av Betty Pettersson. Det är så viktigt att fortsätta arbetet med lika villkor vid universitetet.
Kvinnor på gränsen till kunskap

Signe Rudberg Selin. Foto: Mikael Wallerstedt.
Journalisten Signe Rudberg Selin, som arbetar med en bok om Betty Pettersson, föreläste engagerat om Sveriges första kvinnliga student på ämnet ”Kvinnor på gränsen till kunskap”. Hon berörde Betty Petterssons familjehistoria och skånska släktband, samt även övriga kvinnliga studenter som studerade vid Uppsala universitet samtidigt som Betty Pettersson.
– Betty Pettersson hade tagit examen vid Nya elementarskolan i Stockholm och i juni 1871 skriver hon till en vän om sina planer att resa till ett universitet till hösten. Hon skrevs in vid Uppsala universitet 1872. Betty Pettersson föddes 1838 och var alltså 33 år gammal när hon antogs till universitetet. Hon var ensam kvinna vid universitetet en första termin, men snart antogs ytterligare en handfull kvinnor.
Betty Pettersson verkar ha haft en stark drivkraft och självkänsla och de manliga studenterna vid Gotlands nation var inte särskilt glada över hennes ankomst. Många skämthistorier om kvinnliga studenter berättades ofta av manliga studenter för att nedvärdera och förlöjliga. De försökte förhindra Bettys Petterssons inträde vid nationen, bland annat genom att skriva nidvisor om henne, där de ironiserade över hennes kön och ålder. En klassisk härskarteknik, menade Signe Rudberg Selin.
– Kvinnliga studenter hånades antingen för att vara för flärdfulla, eller inte tillräckligt flärdfulla. Hur de än gjorde ansågs deras närvaro vid universitetet opassande. Många sa att kvinnor enbart studerade vid universitetet ”för att skaffa sig ett gott parti”.
Betty Pettersson blev efter sin examen den första kvinnliga läraren anställd vid ett statligt läroverk. Hon var även guvernant och privatlärare inom adeln, bland annat hos familjen De Geer, och det finns många röster som beskriver hur uppskattad hon var som lärare.
Johan Ahlenius