Mätbara mål i nya miljöplanen

Hand med träklossar.

Universitet ska vara klimatneutralt senast 2045 står i den nya miljöplanen för 2022–2024. Foto: Gettyimage.

Universitetet har fått en ny miljöplan. Ambitionen är att universitetet ska vara klimatneutralt senast år 2045. På vägen dit är ett etappmål att utsläppen av växthusgaser ska halveras till 2030.

Rektor har beslutat om en ny miljöplan 2022–2024 för universitetet. Centralt i den nya miljöplanen är skrivningen att universitetets långsiktiga målsättning är att verksamhetens samlade upphov till utsläpp av växthusgaser ska "minst halveras till 2030" med 2019 som basår för jämförelsen. Efter 2030 ska utsläppen minskas successivt till en klimatneutral verksamhet senast 2045.

Aktiviteter och nya arbetsformer

Den nya miljöplanen bygger på den klimatkartläggning av universitets klimatavtryck för år 2019 som genomförts tidigare. I klimatkartläggningen framgår att de tre största utsläppskällorna är tjänsteresor, fastigheter respektive inköp av varor. I miljöplanen är målen och aktiviteterna kopplade till de tre stora utsläppskällorna.

Miljöplanen innehåller också aktiviteter för att utveckla universitetets arbetsformer för miljö- och klimatarbetet. Viktiga områden är till exempel att involvera vetenskapsområdena i den fortsatta utvecklingen av miljö- och klimatarbetet, sprida och vidareutveckla goda exempel och utveckla universitetets organisation med miljöombud.

Konkreta åtgärder kommande år

Den nu beslutade miljöplanen omfattar två år, till och med 2024. I miljöplanen beskrivs långsiktiga strategier för att uppnå målen och kortsiktiga aktiviteter och åtgärder att börja med de kommande åren (se faktarutan nedan). Aktiviteterna är indelade i universitetsövergripande åtgärder respektive åtgärder på institutionsnivå eller motsvarande.

Avsikten är att löpande besluta om nya miljöplaner vartefter med nya aktiviteter. I planen konstateras att "Universitetets utgångspunkt är att ny kunskap, nya beteenden, nya vanor och utvecklad verksamhet inom olika områden kommer bidra till att de långsiktiga målsättningarna uppnås."

Anders Berndt

Miljöplanen 2022–2024 i korthet

Tjänsteresor

I miljöplanen finns tre långsiktiga strategier för minskad miljö- och klimatpåverkan från tjänsteresorna:

  • Minska tjänsteresor med flyg.
  • Förbättra möjligheterna för tjänsteresor med tåg.
  • Öka användningen av digitala verktyg för möten och konferenser.

Målet till 2024 är att minska klimatpåverkan från tjänsteresor med 30 procent per årsarbetskraft jämfört med 2019. I planen finns flera aktiviteter 2022–2024, varav bland annat:

  • Identifiera aktiviteter på universitetsövergripande nivå för minskad klimatpåverkan från tjänsteresor och studentresor som universitetet finansierar.
  • Utveckla de universitetsövergripande förutsättningarna för ökad användning av digitala mötesplattformar.
  • Utarbeta strategier på institutionsnivå för minskat klimatavtryck från verksamhetens tjänsteresor.

Fastigheter

För minskad miljö- och klimatpåverkan från fastigheterna finns tre långsiktiga strategier i miljöplanen:

  • Anpassa och effektivisera befintliga lokaler vid förändrade behov i verksamheten.
  • Prioritera användning av befintliga lokaler framför nybyggnation.
  • God kontroll på materialflöden i verksamheten, från inköpta varor till mängd avyttrat material och avfall.

Målet till 2024 är att energianvändningen ska minska med tio procent jämfört med 2019. Några aktiviteter 2022–2024 som ska bidra till att målet uppfylls är:

  • Inventera verksamhetens energianvändning på institutionsnivå (ej fastighetsrelaterad) och utarbeta strategi/åtgärder för minskad förbrukning.
  • Utveckla det universitetsövergripande arbetet för energieffektivisering i verksamheten tillsammans med fastighetsägarna.
  • Utveckla systemstöd på universitetsövergripande nivå som ger visuell överblick och möjlighet att boka lediga undervisningslokaler och studieplatser online.

Inköp

I syfte att minska miljö- och klimatpåverkan från inköp av varor och tjänster finns tre långsiktiga strategier i miljöplanen:

  • Miljö- och klimatkrav ställs och utvärderas i samtliga upphandlingar där så är möjligt.
  • Dialog med universitetets leverantörer kring minskad miljö- och klimatpåverkan.
  • Strategi för hållbart nyttjande av inköpta varor.

Till 2024 är målet att specifika, mätbara mål ska finnas för produktgrupper där det bedöms lämpligt. För att infria målet planeras bland annat följande aktiviteter 2022–2024:

  • Inventera verksamhetens inköpsmönster på institutionsnivå och inför strategier för hållbart nyttjande av inköpta varor.
  • Ta fram riktlinjer för hur miljö- och klimatpåverkan i enlighet med målen i miljöplanen ska hanteras vid offentlig upphandling.
  • Utveckla inköpsprocessen på universitetsövergripande nivå för att styra mot miljö- och klimatanpassade produkter och tjänster.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin