Överenskommelse för att reformera utvärdering av forskning
Uppsala universitet har undertecknat överenskommelsen "The Agreement on Reforming Research Assessment". Överenskommelsen syftar till att akademin ska återta initiativet kring utvärdering och bedömning av forskning och forskare.
"The Agreement on Reforming Research Assessment" syftar till att stegvis förändra bedömningen av forskning och forskare för att öka forskningens kvalitet och genomslag genom att betona vikten av att kombinera kvalitativ bedömning med ansvarsfull användning av kvantitativa mått. Universitetet har i samband med detta blivit medlem i "The Coalition for Advancing Research Assessment” (CoARA) inom vilken aktörer arbetar tillsammans med dessa frågor och lär av varandra.
– Det här handlar om strävan efter att reformera hur forskning och forskare utvärderas och bedöms. Överenskommelsen och koalitionen är ett sätt att återta initiativet till den akademiska sidan från att ha varit - åtminstone till del - styrt av externa aktörer, som till exempel rankninginstituten, säger Åsa Kettis, avdelningschef för avdelningen för kvalitetsutveckling vid universitetsförvaltningen.
– Eftersom mycket av utvärdering och bedömning av forskning och forskare globalt sett har gått mot kvantitativ mätning kan man se detta som en pendelrörelse tillbaka mot mer av kvalitativ bedömning, säger Camilla Maandi, enhetschef för enheten för kvalitet och utvärdering.
Startades inom EU
Framtagningen av överenskommelsen och koalitionen leddes under 2022 av representanter från European University Association, Science Europe och EU-kommissionen.
Ambitionen med överenskommelsen och koalitionen är att utvärderingar och bedömningar av forskning och forskare ska vara baserat på kvalitativ bedömning kombinerat med ansvarsfull användning av kvantitativa mått, ofta förknippade med bibliometri och rankning. Ambitionen gäller både utvärdering av forskning och vid bedömning av forskare, till exempel i samband med rekrytering eller befordran.
– Det kan handla om att få med fler delar av forskningspraktiken i rekryteringsprocesser, till exempel samverkan eller att ge ett större erkännande till forskare som har erfarenhet av att vara aktiva utanför akademin. Andra exempel kan vara att ge mer erkännande till forskare som hjälper det akademiska samhället genom att vara sakkunnig eller mentor för yngre forskare, säger Åsa Kettis.
Ligger bra till
Både Åsa Kettis och Camilla Maandi är noga med att betona att Uppsala universitet redan nu ligger väl i linje med åtagandena i överenskommelsen.
– Ja, Uppsala universitet använder i stort sett aldrig bara kvantitativa mått. Vi gör som regel kvalitativa bedömningar vid utvärdering av forskning och vid rekrytering och befordran, även om kvantitativa mått kan finnas med som underlag. Och vi tar ofta externa kollegor till hjälp, genom så kallad peer review, något som också bejakas i CoARA, säger Åsa Kettis.
Eftersom det konkreta innehållet i överenskommelsen till stor del går i linje med hur Uppsala universitet arbetar med de här frågorna och den riktning som Uppsala universitet strävar emot, har Uppsala universitet valt att ställa sig bakom överenskommelsen och ingå i koalitionen. Det har även ett 30-tal andra svenska lärosäten, myndigheter och intresseorganisationer, däribland de fem övriga större universiteten och forskningsfinansiärer som Vetenskapsrådet.
– Det vi som universitet förbinder oss till är att sträva emot målen i överenskommelsen, men på vårt eget sätt och i vår egen takt. En del i samarbetet inom koalitionen är också att vi ska dela med oss av våra erfarenheter med de andra som också skrivit under. Det blir också en möjlighet att följa - och aktivt påverka - utvecklingen på området, säger Åsa Kettis.
Vad händer nu?
Nästa steg i den här processen blir att gå igenom överenskommelsen och se hur universitetet ligger till och vilka punkter som bedöms mest värdefulla att arbeta vidare med.
– Det behövs en kollegial diskussion vid universitetet för att diskutera vilka åtaganden som Uppsala universitet bedömer som viktiga att arbeta med, säger Åsa Kettis.
För närvarande diskuteras hur det arbetet ska organiseras inom universitetet.
– Ambitionsnivån är helt upp till Uppsala universitet. Vi kan till exempel börja med att öka medvetenheten i organisationen om de här frågorna (punkt 7 i åtagandet, reds. anm) i ljuset av överenskommelsens ”kärnåtaganden” (punkt 1-4, reds. anm.), säger Åsa Kettis.
Anders Berndt
Fakta
Åtaganden i överenskommelsen "The Agreement on Reforming Research Assessment". Punkt 1-4 är grundläggande åtaganden och punkt 5-10 är stödjande åtaganden.
- Erkänna mångfalden av bidrag till och karriärer inom forskning i enlighet med forskningens behov och natur.
- Basera forskningsbedömningen främst på kvalitativ utvärdering där kollegial granskning är central, med stöd av ansvarsfull användning av kvantitativa indikatorer.
- Avstå från olämplig användning av tidskrifts- och publikationsbaserade mått i forskningsbedömningen, i synnerhet olämplig användning av Journal Impact Factor och h-index.
- Undvik att använda rankningar av forskningsorganisationer i forskningsbedömningen.
- Avsätta resurser för att reformera forskningsbedömningen i den utsträckning som krävs för att uppnå de organisatoriska förändringar som man åtagit sig att genomföra.
- Se över och utveckla kriterier, verktyg och processer för forskningsutvärdering
- Öka medvetenheten om reformen av forskningsbedömningen och tillhandahålla transparent kommunikation, vägledning och utbildning om bedömningskriterier och -processer samt deras användning.
- Utbyta praxis och erfarenheter för att möjliggöra ömsesidigt lärande inom och utanför koalitionen.
- Informera om de framsteg som gjorts när det gäller efterlevnaden av principerna och genomförandet av åtagandena.
- Utvärdera praxis, kriterier och verktyg baserat på solida bevis och den senaste forskningen om forskning, och göra data öppet tillgängliga för insamling av bevis och forskning.