Gustaf Adolf-medaljörer 2024 utsedda vid universitetet
Fem medarbetare och tidigare medarbetare vid Uppsala universitet tilldelades Gustaf Adolf-medaljer vid en ceremoni den 26 april 2024.
Mottagare av Gustaf Adolf-medaljen i guld
Professor Margareta Brattström
Margareta Brattström blev professor i civilrätt, särskilt familjerätt vid juridiska fakulteten år 2011. Hon är sedan april 2023 justitieråd i Högsta domstolen. Margareta Brattström har under sin tid vid fakulteten bland annat fullgjort uppgiften som prodekan för utbildning och hon var under åren 2013-2019 en mycket uppskattad prefekt för den juridiska institutionen, under en period som kännetecknades av stora omställningar av verksamheten.
På uppdrag av Uppsala universitets rektor var hon projektledare för en behövlig utredning om en av universitetsverksamhetens mer krävande uppgifter, nämligen prefektrollen, ett arbete som avslutades 2020. Hon har vid sidan av de administrativa uppgifterna hon fullgjort också varit aktiv som forskare, i synnerhet inom ekonomisk familjerätt, nationellt och internationellt, och har också framgångsrikt förmedlat sina kunskaper till allmänheten som expert i Sveriges radios program Plånboken.
Margareta Brattströms ledarskap präglas av ett stort och brett kunnande, ständig nyfikenhet och öppenhet för diskussioner och en trygghet i sig själv som på ett respektingivande sätt har bidragit till verksamheten vid fakulteten och universitetet.
Professor Britt Skogseid
Britt Skogseid disputerade 1990 med avhandlingen” Multiple endocrine neoplasia type 1: clinical, biochemical and genetic investigations” och blev specialist i endokrinologi 1993 och specialist i internmedicin 1994. Sedan 1993 är hon överläkare i endokrinologi vid Akademiska sjukhuset. Britt blev docent i internmedicin 1994 och professor i tumörbiologisk endokrinologi 2002.
Hon har publicerat 116 originalartiklar i vetenskapliga tidskrifter samt 35 bokkapitel och översiktsartiklar. Britt har varit huvudhandledare för sex doktorander som disputerat.
Hon har och har haft flera uppdrag i styrelse och som granskare för forskningsfinansiärer som Cancerfonden och Stiftelsen för strategisk medicinsk forskning. Britt har också varit ordförande för Svenska läkaresällskapet 2018-2020. Hennes forskning berör såväl kliniska som prekliniska aspekter av endokrina pankreastumörer, multipel endokrin neoplasi typ 1 och adrenokortikal cancer.
Bland de större förtroendeuppdragen inom den medicinska fakulteten och vetenskapsområdet för medicin och farmaci kan noteras att Britt var prodekanus för forskarutbildning 2007-2008 samt valdes till vetenskapsområdets vicerektor 2008-2014. Som vicerektor arbetade Britt intensivt med tillkomsten av uppbyggnaden av vetenskapsområdets SFO:er, och med speciellt fokus SciLifeLabs tidiga utveckling där hon även representerade Uppsala universitet i den nationella styrelsen 2012-2014.
Britt var också essentiell för utvecklingen av forskarnätverk inom områdena antibiotikaresistens och hälsoekonomi, två av universitets idag verkligt mångvetenskapliga styrkeområden. Utan Britts tidiga insatser hade troligen varken Uppsala antibiotikacentrum eller Centrum för hälsoekonomi (HEFUU 2.0) tillkommit. Britts insatser för att modernisera och utveckla Uppsalas biobanker har även varit betydande. Hon är sedan 2014 ledamot i vetenskapsområdets docenturkommitté.
Britt har även haft ett betydande engagemang på den centrala universitetsnivån där hon 2003-2007 verkade som rektorsråd för forskarutbildning. Hon var 2008-2014 även styrelseledamot i universitetets holdingbolag.
Britt Skogseid belönas för sitt kontinuerliga driv att vilja vidareutveckla verksamheten för att möta framtida behov och för sitt omfattande ledningsarbete inom den medicinska fakulteten, vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci samt vid Uppsala universitet.
Professor Johan Tysk
Johan Tysk, professor i matematik, nomineras för sina mångåriga insatser som prefekt för matematiska institutionen och därefter under tre mandatperioder vicerektor för vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap, tillika dekan för teknisk-naturvetenskapliga fakulteten. Johan har med entusiasm och driv bidragit till en sammanhållen fakultet i en expansiv tid. Satsningar på tekniksynlighet, livslångt lärande, nya utbildningsprogram och ämnesöverskridande styrkeområden är exempel på framåtsyftande initiativ under Johans tid.
Som vicerektor har han också varit drivande i genomförandet av Nya Ångström, ett historiskt byggprojekt för universitetet, och säkrat flera donationer till fakulteten. Johans djupa engagemang för universitetet och staden Uppsala kombinerat med ett positivt och uppmuntrande ledarskap har varit till stor nytta för både fakulteten och universitetet.
Olle Jansson, tidigare rektorsråd för Campus Gotland
Olle Jansson blev 2013 universitetets första rektorsråd för Uppsala universitet – Campus Gotland. Som rektorsråd för Campus Gotland hade Olle Jansson en strategisk roll given av rektor samt en samordnande roll given av prefekter och andra ansvariga vid Uppsala universitet. Uppdraget, som de första åren var ett heltidsuppdrag, innebar att utveckla, samordna och synliggöra verksamheten på Campus Gotland. I uppdraget ingick bland annat att företräda universitetet på Gotland, utveckla samverkan med regionen och framför allt, att i dialog med universitetets vetenskapsområden, fakulteter och institutioner stärka utbildning och forskning.
Genom sitt engagerade arbete har Olle Jansson under sina år som rektorsråd och som ordförande i planeringsrådet för Campus Gotland starkt bidragit till att universitetet uppnått många av de mål som satts upp för verksamheten. Under hans drygt tioåriga period som rektorsråd har det exempelvis skett en fördubbling av antalet studenter på plats i Visby, mångdubbelt fler internationella studenter och en stärkt och betydligt mer omfattande forskningsverksamhet. Många nya viktiga samverkanspartners har också knutits till universitetet genom Olle Janssons arbete. Han har, utan något formellt chefskap, varit en inspirerande och mycket uppskattad ledargestalt som lyckats skapa en stark känsla av samhörighet bland medarbetare på Gotland. Olle Jansson har också förtjänstfullt skapat goda kontakter och samarbetsytor mellan verksamheterna i Uppsala och Visby.
Mottagare av Hedlingermedaljen (Den äldre Gustaf Adolf-medaljen) i silver
Johan Lundborg, kanslichef
Johan Lundborg utbildade sig vid Uppsala universitet och erhöll doktorsexamen i teologi 1991. Han innehade under perioden 1987-1996 ett antal uppdrag vid universitetet, bland annat som utbildningsledare och forskare. 2002 utnämndes han till docent.
Efter ett antal administrativa chefspositioner vid andra svenska lärosäten återvände Johan 2013 till Uppsala universitet, denna gång i rollen som kanslichef. Under perioden 2013-2024 var Johan chef för det administrativa stödet till vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap.
Som kanslichef har Johan arbetat nära vicerektor och områdets dekaner. Han har genom sin långa erfarenhet, diplomatiska förmåga, mod och höga integritet varit en ovärdelig motor i verksamheten. Han har även inom ramen för sitt uppdrag på ett mycket framgångsrikt sätt och med hög kvalitet lett och utvecklat vetenskapsområdets kansli. Johan har varit en synnerligen uppskattad chef och kollega. Han har i sitt ledarskap visat såväl omsorg om sina medarbetare, som varit en tydlig, kommunikativ och engagerad chef. Han har vidare en utpräglad förmåga att möta människor och skapa för universitetet betydelsefulla relationer, både internt och externt.
Johan har därutöver, genom sin gedigna erfarenhet och kunskap, varit en viktig del av universitetsförvaltningens ledning. Han har på ett föredömligt sätt värnat om hela universitetets behov och stöttat de gemensamma stödfunktionernas arbete. Genom sin förmåga att analysera utmaningar och via logiska resonemang finna pragmatiska lösningar, har Johan bidragit till hela universitets utveckling.
Fakta
Den äldre Gustaf Adolf-medaljen kallas också Hedlinger-medaljen efter gravören Johann Carl Hedlinger.
Medaljen kan delas ut, antingen i guld eller silver, till den som varit dekan under mycket lång tid, till en prefekt som initierat och förestått särskilt betydelsefull verksamhet och till personer som genomfört mycket betydelsefull utrednings- och liknande arbete av stor omfattning eller varaktighet.