Förslag: Ny struktur för e-infrastruktur inom högre utbildning

Närbild på en rad nätverkssladdar fastsatta i en server.

Sveriges universitets- och högskoleförbund föreslår i en rapport att samordningsansvaret för den digitala infrastrukturen för högre utbildning samlas hos Universitets- och högskolerådet respektive Vetenskapsrådet. Foto: Gettyimages.

I en rapport juni 2024 från Sveriges universitets- och högskoleförbund föreslås att Universitets- och högskolerådet respektive Vetenskapsrådet får nationellt samordningsansvar för att tillhandahålla och utveckla digitala tjänster.

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) publicerade i juni 2024 rapporten "Framtidens e-infrastruktur för högre utbildning". Syftet med rapporten är att belysa bristen på strategisk riktning och samordning av Sveriges digitala infrastrukturer för högre utbildning och ge förslag på lösningar.

Rapportförfattarna menar att den bästa lösningen vore en nationell och samordnande organisation som levererar gemensamma tjänster och utgör en nationell plattform för standardisering inom e-infrastruktur. Men rapportförfattarna konstaterar att den lösningen har en rad konsekvenser som riskerar att fördröja ett nödvändigt reformarbete.

Huvudförslag

Huvudförslaget i rapporten är därför istället att i ett första steg ge Universitets- och högskolerådet (UHR) och Vetenskapsrådet (VR) ett nationellt samordningsansvar för att - på lärosätenas uppdrag - tillhandahålla och utveckla digitala tjänster.

UHR föreslås få ett samlat ansvar för utbildningsrelaterade tjänster. En konsekvens av förslaget blir att Ladok överförs till UHR och att Ladokkonsortiet läggs ner.

VR i sin tur föreslås genom Sunet få ett samlat ansvar för digital basinfrastruktur och forskningsrelaterade tjänster.

Avgörande inflytande för lärosätena

En viktig del i huvudförslaget är att lärosätenas behov ska utgöra centrum för den nationella samordningen. För att säkerställa det föreslås en rådsstruktur inom UHR och VR där lärosätena har ett avgörande inflytande över vilka tjänster som ska drivas och utvecklas. Dessutom bör UHR och VR bygga upp ett tydligt samarbete för att koordinera olika initiativ och ansvarsfördelning mellan myndigheterna.

I rapporten föreslås också att lärosätena i ett första steg tar initiativ till en arena för strategiska ställningstaganden och för att identifiera frågor för samarbete och innovation.

Anders Berndt

Fakta

Vad är SUHF?

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) bildades 1995.

SUHF fungerar som en gemensam arena för diskussioner och åtgärder för universitet och högskolor med syfte att främja samråd och samverkan och agera i frågor av gemensamt intresse.

38 universitet och högskolor är medlemmar i SUHF.

Vad är Ladok och Ladokkonsortiet?

Ladok är ett studieadministrativt system för dokumentation av studenters närvaro och resultat. Uppgifter från Ladok skickas bland annat till Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Ladokkonsortiet består av 40 lärosäten och CSN. Konsortiets parter använder, äger och utvecklar Ladok.

Vad är Sunet?

Swedish University Computer Network (Sunet) bildades i början av 1980-talet och är idag en del av Vetenskapsrådet.

Sunet har som uppgift att tillgodose behovet av datakommunikation hos svenska lärosäten och andra offentliga organisationer med koppling till forskning eller högre utbildning och kultur.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin