Kulturvård byter institution till institutionen för arkeologi och antik historia

Porträtt.

Kulturvården flyttas till institutionen för arkeologi och antik historia för att gynna både ämnet, institutionen och annan verksamhet på Campus Gotland berättar Erik Lindberg, dekan för historisk-filosofiska fakulteten. Foto: Mikael Wallerstedt.

Från den 1 januari 2025 kommer ämnet kulturvård att vara en del av institutionen för arkeologi och antik historia. "Flytten är en del av fakultetens kvalitetsarbete i syfte att stärka och fortsätta satsa på våra verksamheter på Campus Gotland", säger Erik Lindberg, dekan för historisk-filosofiska fakulteten.

Som en del i fakultetens kvalitetsarbete har historisk-filosofiska fakulteten under 2023 undersökt möjligheterna att utveckla verksamheten vid Campus Gotland, särskilt möjligheterna att skapa färre men starkare utbildnings- och forskningsmiljöer inom arkeologi, osteologi, kulturvård och speldesign.

Efter utredning och diskussioner med berörda beslutade historisk-filosofiska fakultetsnämnden den 28 augusti 2024 att ämnet kulturvård ska byta organisatorisk placering från konstvetenskapliga institutionen till institutionen för arkeologi och antik historia.

Ska stärka Campus Gotland

– Vi bedömer att en flytt till institutionen för arkeologi och antik historia ger en mer ändamålsenlig placering för ämnet kulturvård, vilket skulle gynna både ämnet och fakultetens verksamhet i stort på Campus Gotland. Flytten är en del av fakultetens kvalitetsarbete i syfte att stärka och fortsätta satsa på våra verksamheter på Campus Gotland, säger Erik Lindberg, dekan för historisk-filosofiska fakulteten.

Beslutet innebär att cirka tjugofem medarbetare vid konstvetenskapliga institutionen som har placeringsort Visby får ny organisatorisk placering vid institutionen för arkeologi och antik historia. Den organisatoriska flytten genomförs den 1 januari 2025.

– Vi hoppas att flytten ska leda till större möjligheter att ha ett verksamhetsnära administrativt stöd i Visby. Dessutom skapas en större kritisk massa av forskande och undervisande personal vid institutionen, vilket stärker verksamheten. För doktoranderna inom de berörda miljöerna på Campus Gotland innebär en flytt också en större institutionell miljö och ökade möjligheter till samarbete dem emellan, avslutar Erik Lindberg.

Anders Berndt

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin