Medarbetarpolicyn ett stöd för prefekter för en bättre arbetsmiljö

Porträtt.

Marco Bianchi, prefekt på institutionen för nordiska språk, tycker att medarbetarpolicyn är ett stöd i arbetet med att förbättra arbetsmiljön. Foto: Mikael Wallerstedt.

Hallå där Marco Bianchi, prefekt på institutionen för nordiska språk. Institutionen har haft personalmöte och diskuterat medarbetarpolicyn.

Hur har ni arbetat med medarbetarpolicyn på institutionen?

– Vi hade ett personalmöte om medarbetarpolicyn samt en förmiddag med diskussioner som lika villkorsgruppen på institutionen förberett. Det var många som kom på lika villkorsgruppens möte - trots att det inte var obligatoriskt - och det var bra diskussioner vad jag kunde se. Det var inte krystat utan blev en möjlighet att diskutera utifrån det stödmaterial som HR tagit fram.

Vad ser du som största fördelen med medarbetarpolicyn?

– Det stora värdet är att medarbetarpolicyn fungerar som en röd tråd för arbetet med arbetsmiljön. Medarbetarpolicyn borde egentligen inte behövas. Det är inga konstigheter som finns i den, utan är mest självklarheter. Men det är bra att den finns. Den fungerar som ett slags rättesnöre som leder till att färre problem uppstår och det är lätt att lyfta och diskutera den här typen av frågor - även om det inte är skarpt läge.

Hur kan medarbetarpolicyn förebygga problem?

– Genom att diskutera medarbetarpolicyn får alla tänka själva och fundera över sin egen roll. På det sättet kan diskussionerna fungera förebyggande.

– Medarbetarpolicyn är också ett bra verktyg för att ta upp saker som man som prefekt bedömer kan bli ett problem och på så sätt förebygga problem innan de har hunnit växa sig stora.

Påverkar medarbetarpolicyn ditt dagliga arbete?

– Ja, jag försöker aktivt tänka på medarbetarpolicyn i allt jag gör. Jag tänkte förstås på de här frågorna innan också men nu kan jag lättare hänga upp frågorna och koppla till annat arbete som till exempel uppföljningen av enkäten om organisatorisk och social arbetsmiljö etc.

Tycker du att medarbetarpolicyn är ett stöd för dig som prefekt? Anledning till att medarbetarpolicyn togs fram var ju att prefekter tog upp behovet i utredningen om prefektrollen 2021.

– Som prefekt är man tacksam att den finns. Man kan ta upp en fråga utan att det är på förekommen anledning och den är bra för att hantera problem i sin linda. Policyn är ett stöd att luta sig mot. Både policyn och diskussionerna är viktiga i det löpande arbetet med arbetsmiljön.

– Det blir också en injektion för att kratta manegen för nästa prefekt och det är en viktig uppgift för oss prefekter.

Om du tittar framåt, hur tror du att medarbetarpolicyn har påverkat universitetet om några år?

– På sikt tror jag medarbetarpolicyn kommer att vara till godo för arbetsmiljön för hela universitetet.

Anders Berndt

Fakta

Medarbetarpolicyn vid Uppsala universitet beslutades av rektor i februari 2023. I arbetet med att ta fram den hade medarbetare, chefer och andra grupper möjlighet att komma med synpunkter och idéer.

Medarbetarpolicyn är i praktiken en A4-sida med punkter för hur medarbetare och chefer ska bete sig på arbetsplatsen.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin