Pedagogisk pristagare om att våga vara sig själv

porträttbild på Anne-Christine Norlen

Anne-Christine Norlén. Foto: privat.

Anne-Christine Norlén, universitetsadjunkt vid institutionen för ABM, tilldelades i våras 2024 års pedagogiska pris i kategorin Det fria priset på temat ”Utbildning för ett framtida föränderligt arbetsliv”.

Anne-Christine Norlén hade ingen aning om att hon skulle få pris och blev helt överväldigad.

– När min prefekt knackade på var jag mitt uppe i en spännande seminariediskussion om läsfrämjandepraktiker med mina studenter i biblioteks- och informationsvetenskap.

Hennes första tanke var att något hänt som gjorde att prefekten behövde nå henne omgående. Bakom prefekten fick hon dock syn på prorektor Coco Norén och ett helt sällskap.

– Då förstod jag ännu mindre vad som var på gång. När sedan Coco berättade om priset och blombuketten kom fram blev jag verkligen väldigt glad.

Hon vet inte vilka som nominerat henne, men att det är en eller flera studenter tycker hon naturligtvis känns stort.

– Som lärare går det inte att få ett bättre betyg. Jag är rädd att seminariediskussionen efter detta drog iväg åt alla möjliga håll, men studenterna hävdade att det inte var en värre förvirring än vanligt. Mina underbara kollegor firade mig sedan med bubbel och tårta.

Pedagogik med passion för progression

På frågan om det finns några speciella pedagogiska knep som kan ha bidragit till utmärkelsen säger hon att hon tycker att det helt enkelt är så otroligt roligt att undervisa.

– Kanske lyser det igenom? Jag tycker om att möta studenterna och deras funderingar över sakernas tillstånd, att försöka se alla och envar där de befinner sig i tanken och arbeta på utifrån deras förutsättningar.

Hon betonar hur individuell studenters progression är, även om kursmålen på papperet är tydliga. Att hon kontinuerligt tvingas vässa sina egna argument och motivera sina analytiska förklaringar ser hon som något väldigt positivt.

– Tänk att få ha, som betalt arbete, seminarier tillsammans med alla dessa begåvade studenter och resonera, teoretisera och exemplifiera över sina egna favoritområden och intressen dagarna i ända. Det är ju helt fantastisk när man tänker på det.

Att hitta sin läraridentitet

Anne-Christine Norlén menar att det viktigaste som lärare är att våga vara sig själv i sitt vetenskapliga sökande och i all sin bräcklighet, även om hon samtidigt säger att det kan låta lite klichéartat. Att vara genuint nyfiken på människor, och dessutom väldigt lösningsorienterad, hjälper mycket. Samt inte minst, betonar hon, övning ger färdighet.

– Ett konkret råd till nyblivna lärare: hitta din egen läraridentitet. Försök inte härma någon som du tyckte var rolig eller som framstod som teoretiskt briljant. Ta lärdom av det, men hitta din egen röst. Ärlighet mot sig själv varar alltid längst och studenterna genomskådar snabbt en posör.

Hon berättar att hon ofta initierar pedagogiska diskussioner på sin arbetsplats och hon leder också det pedagogiska utvecklingsarbetet inom lärarkollegiet.

– Det ingår i min roll som studierektor, men viktigast i det arbetet är trots allt att vara ett stöd och ett bollplank för mina kollegor i stunden. Att vara tillgänglig är nog ett nyckelord här. På institutionen ser vi också undervisningen som en prioriterad del av vårt arbete och det gör att vi vågar testa, förändra och förnya vår utbildning.

Slutligen, vet du vad du ska göra för prispengarna?
- Jag funderar på att köpa mig en el-cykel som med lätthet och elegans ska kunna ta mig upp för Carolinabacken i motvind!

Johan Ahlenius

Fakta

Varje år delar Uppsala universitet ut pedagogiska priser för framstående insatser inom grundutbildningen enligt särskilda nomineringskategorier.

Studenter och lärare får nominera lärare som inom en eller flera kategorier har gjort framstående insatser som gynnar studenternas lärande. Det handlar om undervisningsinsatser, forskningsanknytning samt pedagogiskt ledarskap och samverkan. Totalt delas fem priser på 20 000 kronor vardera ut.

Totalt delas fem priser ut. Fyra priser tilldelas lärare inom:

  • teologi, humaniora och utbildningsvetenskap
  • juridik och samhällsvetenskap
  • medicin och farmaci
  • matematik, naturvetenskap och teknik.
  • Det femte och fria pedagogiska priset ges för pedagogiska insatser inom ett för året särskilt prioriterat område. År 2024 var temat "Utbildning för ett framtida föränderligt arbetsliv".

Pristagarna utsågs under våren 2024. Priset delas ut i oktober 2024.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin