Stöd för ökad förmåga till tvärgående forskningssamarbeten

Porträtt.

"Centre for Integrated Research on Culture and Society (Circus) kan hjälpa forskare att tänka ut hur ett samarbete över ämnesgränser kan utvecklas så att forskarna får ut mycket av samarbetet", säger Claes-Fredrik Helgesson, föreståndare för Circus. Foto: Mikael Wallerstedt.

Från den 1 januari 2024 arbetar Centre for Integrated Research on Culture and Society med att stimulera och stötta tvärgående forskning inom hela Uppsala universitet.

Centre for Integrated Research on Culture and Society (Circus) startade 2019 efter ett flerårigt utvecklingsarbete inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap med syfte att stimulera och stötta tvärgående forskning. Från den 1 januari 2024 har Circus fått ett utökat uppdrag som innebär att de nu ska stärka utvecklingen av tvär- och mångdisciplinära forskningssamarbeten inom hela Uppsala universitets bredd.

I de nya instruktionerna står: "Syftet med Circus är att stärka utvecklingen av tvär- och mångdisciplinära forskningssamarbeten över ämnes-, fakultets- och vetenskapsområdesgränser inom Uppsala universitet. Circus har sin bas i forskning inom humaniora och samhällsvetenskap och utvecklar forskningssamarbeten som spänner över hela Uppsala universitets forskningsbredd."

Samla kunskap

– Vi är öppna för nya intryck och behov. Vi har börjat träffa forskare och forskningsledare inom teknat och medfarm för att samla på oss kunskap och se vad vi kan lära av dem och hur vi kan bidra, säger Claes-Fredrik Helgesson, föreståndare för Circus.

Det finns också ett intresse från de delarna av universitetet. På Circus senaste sommarskola om tvärvetenskap som hölls i augusti var hälften av de 20 deltagarna från teknat och medfarm. Det handlar om långa lärprocesser för att kunna stärka utvecklingen av tvär- och mångdisciplinära forskningssamarbeten inom universitetet.

I sammanhanget kan det kanske vara bra att försöka reda ut begreppen tvär- respektive mångvetenskap.

– Det är en vetenskaplig debatt om de och andra begrepp men det finns ändå en hyggligt stabil nomenklatur där tvärvetenskap står för en betydligt högre grad av kunskapsmässig integrering mellan ämnena än mångvetenskap.

Om det är hög grad av integrering mellan forskningsämnena och det finns stora inslag av samverkan med samhället utanför akademin brukar man dessutom använda begreppet "transdisciplinarity" på engelska. Det har hittills inte etablerats något bra motsvarande begrepp på svenska.

Circus kan underlätta mötet

– Vilka begrepp man använder och hur man inleder ett samarbete spelar roll. Det finns det forskning som visar. Sammansmältningen mellan olika forskningsämnen påverkas av hur samarbetet sker och det påverkar både utfall och riktning för forskningsprojektet.  Om man inte tänker efter före kan mötet mellan ämnen i värsta fall bli en lång resa att etablera en statusordning.

När man som forskare samarbetar inom ett forskningsämne finns mycket etablerat som man inte behöver tänka på eller diskutera.

– Men när man ska överbrygga mellan forskningsämnen behöver man diskutera hur mötet kan ge ny kunskap där summan blir större än de ingående delarna. Det finns teknik, begrepp och metoder som gör mötet lättare. Det är ganska små saker som kan ge bättre effekt av de här mötena. Vi på Circus kan hjälpa till att tänka ut hur mötet ska gå till för att forskarna lättare ska få ut det de vill av mötet och samarbetet.

Ökad förmåga och sänkt risk

Circus arbetar inom olika områden med syfte att stärka utvecklingen av tvär- och mångdisciplinära forskningssamarbeten. Ett område är att stärka individens respektive organisationens förmåga till olika tvärgående forskningssamarbeten. Som ett led i att Circus nu ska arbeta över hela universitetet är insatserna för att stärka individers och organisationens förmåga öppna för forskare från hela universitetet.

– De här insatserna vässar både individens och organisationens förmåga att få bra förutsättningar för att utveckla framgångsrika projekt.

Claes-Fredrik Helgesson menar att det alltid innebär risker att prova nya vägar för forskningen.

– De styrsystem vi har för forskning både i Sverige och i världen gynnar tyvärr inte alltid risktagande - varken för forskaren själv eller organisationen. Och det är här Circus har en roll att fylla genom att stärka upp vår förmåga att kombinera olika forskningsämnen på nya sätt. Circus kan bidra genom att sänka risken i tvärgående samarbeten och öka chansen till lyckade samarbeten och forskningsprojekt.

Anders Berndt

Läs mer

För att få veta mer om hur du som forskare kan ha nytta och få stöd av Circus är det förstås bäst att besöka deras webbsidor på universitetets intranät.  Där hittar du till exempel deras utbud av seminarier för forskare som är intresserade av tvärgående forskningssamarbeten.

På Circus webbsidor på intranätet hittar du också information om Circus tvärvetenskapliga symposium 24 oktober 2024. Med titeln ”Bridging disciplinary differences to make a difference” samlar symposiet talare med erfarenhet av forskningssamarbeten som kan överbrygga större disciplinära avstånd.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin