Bokserie om tvärgående forskning

Centre for Integrated Research on Culture and Society (Circus) har lanserat en bokserie om tvärgående forskning tänkt att inspirera forskare. Foto: Anders Berndt.
Centre for Integrated Research on Culture and Society (Circus) har lanserat en bokserie om tvärgående forskning. Böckerna är tänkta att inspirera forskare att starta och utveckla pågående tvärgående forskning.
I ett första skede lanserade CIRCUS i oktober 2024 tre böcker i bokserien CIRCUS Interdisciplinary Insights.
– Vi vill med med bokserien lyfta fram viktiga aspekter av mång- och tvärvetenskaplig forskning och skapa en plats för att koppla det som görs inom Uppsala universitet på detta område med vad som görs nationellt och internationellt. Vi är väl medvetna om de omfattande, mångfacetterade och innehållsrika samtal som pågår i olika fora om tvärgående forskning som praktik, forskningspolitisk diskurs etc.
– Samtidigt kan bokserien tydligare koppla vad som händer inom Uppsala universitet inom detta område med dessa bredare och ibland spretigare nationella och internationella samtal. För forskare på Uppsala universitet kan bokserien både vara en källa till inspiration och reflektion samt en konkret hjälp om man vill söka sig vidare i de mångfacetterade samtalen om mång- och tvärvetenskap. Bokserien och andra aktiviteter inom det vi kallar "CIRCUS knowledge observatory” har viktiga roller att spela som välinformerade vägvisare, säger Claes-Fredrik Helgesson, föreståndare för Circus.
Tvärgående forskning viktigt i samhället
Betydelsen av tvärgående forskning i samhället har under senare år blivit allt tydligare. Den utvecklingen reflekteras internt inom Uppsala universitet bland annat genom att rektor beslutade att ge Circus ett utökat uppdrag från den 1 januari 2024.
Det utökade uppdraget innebär att Circus ska stärka utvecklingen av tvär- och mångdisciplinära forskningssamarbeten inom hela Uppsala universitets bredd utifrån sin bas i humaniora och samhällsvetenskap. Circus startade 2019 efter ett flerårigt utvecklingsarbete inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap med syfte att stimulera och stötta tvärgående forskning.
Rektor Anders Hagfeldt har också beslutat att, som en del i framtidssatsningen Uppsala universitets framtidsinstitut (UUniFI), utveckla stöd till tvärgående forskning.
Teman i böckerna
De tre första böckerna i bokserien har olika teman. I den första boken finns bland annat berättelser från forskare som har arbetat med Circus genom åren från starten 2019.
I den andra boken utforskar en grupp från Institutionen för speldesign hur rollspel kan fungera som ett sätt att vidga perspektiven när forskare från olika akademiska discipliner möts. Volymen innehåller även ett antal färdiga rollspelsscenarier om tvärvetenskapliga situationer och som ursprungligen utvecklades för Circus tvärvetenskapliga sommarskola.
Den tredje boken av Hampus Östh Gustafsson på Institutionen för idéhistoria handlar om att synliggöra frågor om forskningsvillkor och framtidsutsikter genom att betrakta historiska diskussioner om tvärvetenskap.
Du kan läsa mer om bokserien och ladda ner böckerna på Circus webbplats.
Kontakta Circus om du vill ha en eller flera av böckerna i tryckt form.
Anders Berndt