Utvärdering om universitetets samverkansarbete

Bild: Getty images.
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) återkopplade den 30 oktober 2024 till Uppsala universitet om den tematiska utvärdering som gjorts på nationell nivå, gällande arbetet med samverkan vid landets lärosäten.

Johan Kreuger
Syftet med UKÄ:s tematiska utvärdering är att bidra med kunskap på området och skapa en nationell bild av lärosätenas strategiska arbete med att skapa goda förutsättningar för samverkan. Lärosätena får ett antal rekommendationer, vad lärosätet bör respektive kan utveckla.
– Uppsala universitet har fått många positiva omdömen i den tematiska utvärderingen. Universitetet har fått tre bör-rekommendationer och fyra kan-rekommendationer, säger Johan Kreuger, chef för avdelningen för forsknings- och samverkansstöd.
Bör-rekommendationerna handlar huvudsakligen om hur universitetet skapar förutsättningar för samverkan, ömsesidigt utbyte med externa parter och återkoppling av uppföljningar av samverkansarbetet till olika samverkansparter.
– Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla och förbättra samverkan och mycket av det arbetet går i linje med UKÄs rekommendationer. Vi kommer nu fördjupa detta arbete och förankra det i hela organisationen, berättar Johan Kreuger.
Arbetet med att åtgärda bör-rekommendationerna ska redovisas till UKÄ senast den 2 november 2026. UKÄ gör därefter en uppföljning av hur lärosätena omhändertagit respektive bör-rekommendation.
Goda möjligheter till långsiktig och hållbar samverkan
UKÄ framhåller bland annat att Uppsala universitet skapar goda möjligheter för en långsiktig och hållbar samverkan och anser att universitetet också har tydliga mål för vad man vill uppnå genom samverkan med det omgivande samhället.
– Hållbarhet är helt centralt i universitetets framtidsinriktade utvecklingsarbete. Rektors satsning på UUniFI är ett exempel som går i linje med att universitetet vill bli ännu bättre på att ta sig an samhällets stora utmaningar, vilket vi måste göra i samverkan med en lång rad aktörer, säger Johan Kreuger.
Universitetet följer upp samverkan inom utbildning och forskning och alumnenkäter genomförs ofta inför utbildningsutvärderingar. UKÄ har särskilt noterat att universitetet har gjort justeringar med anledning av resultaten från utbildningsutvärderingarna, ett exempel på lyhört förbättringsarbete och en koppling mellan uppföljningsresultat och utveckling av utbildningsmiljöer, enligt bedömargruppen.
– Många utbildningar arbetar med att bättre tillvarata alumners erfarenheter i utbildningen, bland annat för att ge studenterna kunskap om hur arbetslivet fungerar. Att arbeta närmare med alumner är en vanlig åtgärd efter att utbildningsutvärderingar genomförts, visar universitetets kvalitetsrapporter. Alumnteamet på Development Office vid förvaltningen ger konkret stöd och tips, säger Maria Wolters, projektledare vid Universitetsförvaltningen.
Johan Ahlenius
Mer information
UKÄ har sammanställt en nationell bild med rekommendationer till högskolesektorn som helhet. Rapporten ”Samverkan med det omgivande samhället – en forskningspolitisk översikt” ger en inramning av den nationella lägesbilden med internationell utblick. UKÄ har även gjort två fördjupade rapporter som rör ”Samverkan med allmänheten” respektive ”Meritvärdet av samverkan”.
Du hittar mer information samt rapporterna på sidan Tematiska utvärderingar i medarbetaringången.
UKÄ:s samlade information om utvärderingen med alla ingående rapporter.
UKÄ:s rekommendationer
Uppsala universitets bör-rekommendationer:
- Lärosätet bör i sitt strategiska arbete ta hänsyn till skillnader mellan ämnesområden vad gäller att skapa förutsättningar för samverkan.
- Lärosätet bör, mot bakgrund av ämnesområdenas variation, utveckla hur samverkan för ömsesidigt utbyte kan säkerställas genom att involvera externa parter.
- Lärosätet bör återkoppla resultaten av uppföljningarna av samverkan till externa intressenter och samverkansparter.
Uppsala universitets kan-rekommendationer:
- Lärosätet kan i sitt arbete med att utveckla mål och strategier för samverkan beakta balansen mellan det stora antalet prioriterade områden och enskilda medarbetares samverkansinitiativ.
- Lärosätet kan i sitt strategiska arbete utforma sektorsspecifika mål för samverkan.
- Lärosätet kan fortsätta arbetet med att stärka incitament för samverkan ytterligare i fråga om meritering.
- Lärosätet kan utveckla indikatorer för att kunna fånga kvalitet av den samverkan som bedrivs inom forskning respektive utbildning.