Ny miljöplan för 2025

Flygbild över stor kontors/laboratoriebyggnad.

Universitetet har fått en ny miljöplan för 2025 med fokus de största utsläppskällorna fastigheter, tjänsteresor respektive inköp. Bilden är ett flygfoto över BMC. Foto: Mikael Wallerstedt.

Uppsala universitet har fått en ny ettårig miljöplan för 2025. Det är en revidering av den tidigare miljöplanen 2022–2024. Planen är att under 2025 göra en miljöutredning som ska ligga till grund för en ny treårig miljöplan för kommande år.

Är det inte risk att arbetet med att minska universitetets klimatavtryck tappar fart i väntan på miljöutredningen och en treårig miljöplan?

– Jag ser tvärtom att risken hade varit större om vi baserat oss på den äldre utredningen och klimatkartläggningen. Nu har vi skärpt målsättningarna under det kommande året och kommer att basera den nya planen på aktuella data. Ansvaret för att inte tappa fart ligger också hos oss alla att hela tiden tänka på vad vi kan göra oavsett vad som står i en övergripande miljöplan, säger Annika Sundås Larsson, biträdande byggnadsdirektör och miljöchef.

Alla behöver bidra

Den långsiktiga målsättningen för universitetet är att de samlade utsläppen av växthusgaser som orsakas av universitetets verksamhet ska minst halveras till 2030 i förhållande till 2019 och därefter minska till klimatneutral verksamhet senast 2045.

Vilka aktiviteter för att minska klimatavtrycket vill du lyfta fram som extra viktiga?

– Vi har hundra procent förnyelsebar el men samarbetet med våra fastighetsägare inom energiområdet är fortsatt viktigt. Om vi tittar på den totala elförbrukningen är åttio procent verksamhetsel och det är viktigt att vi fortsätter arbeta med det. Att exempel släcka belysningen, stänga av datorn och gå i trapporna betyder mer än vad vi ofta tror. Även om det är den laborativa verksamheten som drar mest el.

– Vårt resande är alltid något vi behöver tänka på, de långa flygresorna påverkar ju, som vi alla vet, i hög grad vårt klimatavtryck och går inte att undvika. Men hur många som reser och hur ofta vi till exempel reser till en återkommande konferens är viktigt att tänka på.

– Att ställa miljökrav så långt det går vid inköp och upphandling både centralt och ute i verksamheten minskar våra konsumtionsbaserade utsläpp. Vid upphandlade avtal har krav ofta ställts på drivmedlet vid transport, vilket medför ett lägre klimatavtryck. När det gäller leveranser kan vi bli bättre på att samla beställningar till en och samma transport.

– Vi behöver alla dra vårt strå till stacken även i det som inte ger så stort avtryck.

I klimatkartläggningen beräknas universitetets verksamhet under ett år (2019) ge utsläpp av växthusgaser motsvarande drygt 50 000 ton koldioxid, vilket motsvarar ungefär 8 ton koldioxid per helårsanställd. Notera att beräkningarna i klimatkartläggningen kompletterades 2022 med nya uppgifter. Kompletteringen gjorde att den största utsläppskällan beräknas vara fastigheter. Sedan kommer tjänsteresor respektive inköpta varor som de största utsläppskällorna.

Fokus på fastigheter, tjänsteresor och inköp

Miljöplan 2025 fokuserar på de största utsläppskällorna enligt klimatkartläggning. För de tre utsläppskällorna finns mål, nyckeltal för att följa utvecklingen och åtgärder för att minska utsläppen. Åtgärderna är uppdelade i universitetsövergripande aktiviteter respektive aktiviteter för institutioner och motsvarande.

Några universitetsövergripande åtgärder är till exempel att analysera resmönster för att identifiera aktiviteter för minskad klimatpåverkan från tjänsteresor och studentresor, utveckla arbetet för energieffektivisering i verksamheten respektive utarbeta strategier för hållbart nyttjande av inköpta varor.

Det specificeras inte någon ansvarig för de olika universitetsövergripande aktiviteterna i miljöplanen. Hur är det tänkt att de aktiviteterna initieras och genomförs?

– Många av aktiviteterna är pågående och går över längre tid och ansvaret ligger då på olika avdelningar och institutioner. Miljöfunktionen vid Byggnadsavdelningen på Universitetsförvaltningen är ett stöd i arbetet och har också ett ansvar för att initiera aktiviteter. Nu när vi har en ny miljöplan kommer vi att kontakta andra inom universitetet som har ansvar eller rådighet över de olika aktiviteterna.

Åtgärder som ska genomföras på institutionsnivå är till exempel att verka för att undervisning förläggs under hela arbetsdagen för ökat lokalutnyttjande, inventera verksamhetens inköpsmönster och införa åtgärder för hållbart nyttjande av inköpta varor respektive utarbeta strategier för minskat klimatavtryck från tjänsteresor.

Utveckla arbetsformerna

I miljöplanen finns också ett avsnitt med sju åtgärder för att utveckla universitetets arbetsformer för miljö- och klimatarbetet. Två av åtgärderna är att stärka organisationen med miljöombud respektive att återinföra rektors klimatpott. Via klimatpotten ska anställda och studenter kunna söka medel för projekt och initiativ för att minska universitetets klimatpåverkan.

Anders Berndt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin