FAQ om likavillkorsombud och likavillkorsgrupp

Här finner du vanliga frågor om likavillkorsombud (LV-ombud) och likavillkorsgrupp (LV-grupp).

 

Det är arbetsgivarens ansvar att utse ett LV-ombud och en LV-grupp på avd./inst. med fler än 25 anställda.

Uppdragets omfattning, resurser och hur länge som den anställda ska vara LV-ombud kommer arbetsgivare och anställd överens om. Det är viktigt att uppdraget roterar bland medarbetarna.

Alla medarbetare kan vara LV-ombud förutom doktorander. Lokala HR (VHR) är administrativt stöd till institutionens LV-grupp och är i sin egenskap av stöd till chef en viktig länk till prefekten. Det innebär att det inte är optimalt att VHR också är LV-ombud. Anledningen till att en doktorand inte ska vara LV-ombud är att de inte har mandat och kan riskera att påverkas negativt i sina doktorandstudier som en följd av att vara LV-ombud.

I LV-gruppen ska det finnas företrädare för undervisande personal, administrativ personal, en grundutbildningsstudent och en doktorand ska representera andra studenter/doktorander och bevaka att de perspektiven finns med i det förebyggande arbetet.

LV-ombudet och LV-gruppen ansvarar inte för institutionens LV-arbete. Arbetsgivaren och utbildningsanordnaren ansvarar för att institutionen bedriver ett systematiskt förebyggande likavillkorsarbete. LV-ombudet och LV-gruppen är stöd i det arbetet.

LV-ombudet och LV-gruppen ska inte utreda enskilda ärenden som rör trakasserier, sexuella trakasserier och/eller repressalier. Arbetsgivaren och utbildningsanordnaren ansvarar för hantering av trakasseriärenden i enlighet med universitetets "Riktlinjer för hantering av trakasseriärenden i enlighet med diskrimineringslagen". LV-ombud och/eller LV-grupp ska hänvisa till prefekt/chef och till de stödfunktioner som finns för medarbetare och studenter.

Kontakt

Innehållsansvarig: Ann-Sofie Wigg Bodin

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin