TeA-dagens forskare
Shirin Ahlbäck Öberg, dagens moderator
Shirin Ahlbäck Öberg disputerade i statskunskap 1999. Hon tilldelades ett postdoc-stipendium av Skytteanska stiftelsen 1999. 2001 erhöll hon en forskarassistenttjänst, och 2007 anställdes hon som universitetslektor i statskunskap. Idag är hon professor i statskunskap. Hennes forskning har i första hand rört granskningen och styrningen av den offentliga verksamheten, dvs. har haft en tydlig förvaltningspolitisk inriktning. Hon har även forskat om villkoren för toppolitiker och högre tjänstemän i ett jämförande perspektiv, de offentliga professionernas ställning under New Public Management, hur rådande styrningsparadigm påverkat styrningen av universitet och högskolor samt även lämnat bidrag inom representationsforskning. Hon har handlett fem forskarstudenter till doktorsexamen (vid tre av universitetets nio fakulteter).
Matilda Tudor
– Automation och digitalisering enligt existentiella mediestudier – om människan i modellen
Matilda Tudor är lektor och forskare inom medie- och kommunikationsvetenskap med särskilt fokus på ny medieteknologi och digital mediekultur utifrån existentiella perspektiv. I sin nuvarande forskning tittar hon bland annat närmre på användningen av biometrisk AI i svenska migrationsprocesser utifrån migranters egna upplevelser, och på unga kvinnors intima medievärldar.
Automation och digitalisering enligt existentiella mediestudier – om människan i modellen
I denna presentation ges inblick i fältet för existentiella mediestudier så som det utvecklats vid Uppsala Universitet, och några av de forskningsprojekt som pågår där för tillfället. Idag lever vi i en tid och på en plats där digitalisering och automation på ett genomgripande sätt kommit att flätas in i hela våra livsvärldar. Skärmarna är vårt universella medel för att interagera med vår omgivning både som samhällsmedborgare och privatpersoner, och med hjälp av personliga data kan vi optimera såväl vår hälsa och vårt mående som våra relationer. Men vilka idéer om vad en människa är ligger till grund för automationens logik, och går det verkligen att mäta liv?
Magnus Strand
– Vem tar ansvar för AI?
Magnus Strand är docent i Europarätt och forskningsledare för handelsrätten vid Uppsala universitet. På senare år har han haft flera projekt om ansvaret för AI-system, särskilt om AI-tillämpningar inom finanssektorn. Magnus forskar bl.a. om skadeståndsansvar för AI, om ansvar vid algoritmisk handel med värdepapper, och om nya cybersäkerhetsregler
Moa Lidén
– Bevisning i brottmål - metodologiska och mänskliga felkällor
Docent Moa Lidén är Director och Principal Investigator för Internationellt Centrum för Evidensbaserad Straffrätt (EB-CRIME). Det är ett multidisciplinärt forskningscentrum där 11 forskare inom t.ex. juridik, psykologi, rättsgenetik, rättsmedicin och AI samarbetar i delprojekt om bevisning i brottmål. Moas egna bakgrund är inom juridik och psykologi och i sin forskning har hon fokuserat på mänskliga och metodologiska felkällor inom brottmålsprocessen.
Thomas Schön
- Artificiell intelligens – hur smarta är maskinerna?
Thomas Schön är Beijerprofessor i artificiell intelligens vid institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet och vetenskaplig ledare för universitetets AI projekt AI4Research. Han disputerade 2006 vid Linköpings universitet och har sedan 2013 varit verksam vid Uppsala universitet. Han valdes 2018 in i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och Kungliga Vetenskaps-Societeten i Uppsala. Han erhöll Tage Erlanders pris för naturvetenskap och teknik 2017 och Arnbergska priset 2016, båda från Kungliga Vetenskapsakademien (KVA). Schön har ett brett intresse av att utveckla nya algoritmer och matematiska modeller som kan lära sig och agera utifrån data.
Josefin Lindgren
– Utveckling av berättarförmåga hos enspråkiga och flerspråkiga barn: från förskolan till de första skolåren
Josefin Lindgren är biträdande universitetslektor i svenska som andraspråk vid institutionen för nordiska språk. Hon disputerade i lingvistik vid Uppsala universitet under 2018, med en avhandling om ordförråd och muntligt berättande hos enspråkiga och flerspråkiga barn i Sverige.
Fick 2023 års Oscarspris till yngre forskare vid Uppsala universitet.
Ur nomineringen: ”Ett centralt tema i hennes forskning är barns språkutveckling under förskoleålder och tidig skoltid. Inom detta område har hon i en rik vetenskaplig produktion givit vägande bidrag till kunskapen om barns ordförråd och berättelseförmåga. Hon har bidragit med viktiga internationella impulser till forskningen om flerspråkighet i Uppsala.”