Nya hedersdoktorer vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet har utsett 2025 års hedersdoktorer.
Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens hedersdoktorer 2025
Professor emeritus Göran Sandberg, teknologie hedersdoktor
Göran Sandberg, professor i växtfysiologi, har en mycket gedigen vetenskaplig karriär med en doktorstitel från SLU Uppsala 1981, flerårig erfarenhet som internationell postdoktor, erfarenhet som professor vid SLU Uppsala samt vid Umeå universitet, rektor vid Umeå universitet, samt verkställande ledamot vid Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW, åren 2010-2023).
Den främsta motivationen till förslaget av Göran Sandberg som hedersdoktor vid Uppsala universitet ligger i hans arbete som verkställande ledamot vid KAW, och hans visionära arbetsinsats som har gjort KAW till det anslagsgivande organ i Sverige där excellens framstår med störst tydlighet. Innan Göran Sandberg tillträdde var KAWs genomslag, till exempel gällande antalet toppciterade vetenskapliga artiklar, i paritet med det hos SSF eller Vetenskapsrådet. Ett decennium efter hans tillträde hade detta antal dubblerats, så att KAWs genomslag är att jämföra med Howard Hughes Medical Institute (HHMI).
KAW är därmed i den absoluta toppen bland världens ledande och mest prestigefyllda forskningsfinansiärer, något som måste tillskrivas Göran Sandbergs målinriktade arbetsinsats att identifiera excellens i forskarvärlden samt att identifiera verktyg att finansiera denna forskning.
Professor Catharina Stroppel, filosofie hedersdoktor
Catharina Stroppel är en berömd tysk matematiker, en av världens ledande inom området representationsteori. Hon har haft ett långvarigt samarbete med Uppsala universitet, vars resultat utgör en betydande del av hennes vetenskapliga meriter.
Catharina Stroppel har lämnat stora bidrag till utvecklingen av den moderna representationsteorin, särskilt den för Liealgebror och superalgebror, diagramalgebror och högre kategorier. Detta inkluderar bevis för fyra förmodanden av Bernstein, Frenkel och Khovanov om kategorisering av Temperley-Lieb algebran; utveckling av teorin för generaliserade Khovanov-algebror och dess tillämpning på studiet av ändligt dimensionella moduler över Liesuperalgebror; och även olika klassificerings- och strukturresultat inom representationsteorin för Liealgebror.
Dr. Vittal K. Yachandra, filosofie hedersdoktor
Vittal K. Yachandra är en biofysikalisk kemist och spektroskopist som har gjort enastående insatser för att utveckla röntgenspektroskopi vid synkrotroner och femtosekundskristallografi och röntgenspektroskopi vid XFEL-lasrar (X-ray free electron lasers). Hans huvudsyfte är att förstå metalloenzymernas mekanismer genom att avslöja deras strukturer och den tidsmässiga utvecklingen av deras katalytiska reaktioner, med målet att tillämpa de principer som man lärt sig från naturen på artificiell fotosyntes. Hans fokus har legat på vattenoxidationsreaktionen i fotosystem II hos växter och cyanobakterier, som tack vare hans ledarskap och bidrag nu är känd med molekylär precision genom hela reaktionscykeln.
Yachandras arbete har flyttat fram gränserna både för vår förståelse av fotosystem II och för kapaciteten hos storskaliga anläggningar. Hans prestationer kommer att få långvariga effekter i de kemiska, fysikaliska och biologiska samhällen som arbetar med synkrotroner och XFEL, och är mycket viktiga för utvecklingen av bioinspirerade, skalbara katalysatorer, tillverkade av grundämnen som finns i överflöd på jorden, vilket är absolut nödvändigt för övergången till ett fossilfritt samhälle.
Dr. William Shafarman, teknologie hedersdoktor
William Shafarman, University of Delaware, USA, har under åren haft olika typer av samarbeten med institutionen för materialvetenskap och hans arbete har inspirerat avdelningen för solcellsteknik, bland annat till att blanda in silver i avdelningens material, vilket i sin tur lett till avdelningens nuvarande världsrekord. Shafarman är även med i den rådgivande gruppen kring det EU-projekt som koordineras av professor Marika Edoff (SITA). Han är en viktig person inom solcellsforskningen i USA, där han bland annat varit huvudarrangör för den årliga internationella konferensen IEEE PVSC.
Shafarmans forskargrupp undersöker material, bearbetning och karakterisering av sammansatta halvledare för användning i tunnfilmssolceller och relaterade optoelektroniska tillämpningar. Denna forskning har haft en särskild tonvikt på kopparindium-galliumdiselenid [Cu(InGa)Se2] och relaterade legeringar tillsammans med nyare, lovande material inklusive hybridperovskiter. Vid IEC deponeras dessa tunnfilmer med hjälp av ett brett spektrum av processer och vid tillverkning av kompletta solcellsenheter. Huvudsyftet med denna forskning är att utforska de komplexa förhållandena mellan bearbetning, materialegenskaper, enhetsdesign och elektroniska egenskaper hos solcellerna.
Vem kan bli hedersdoktor?
Hedersdoktor, doctor honoris causa, är en titel som tilldelas personer som gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid universitetet. Det är alltid fakulteterna själva som utser hedersdoktorer, inte rektor eller universitetsledningen i övrigt.
Promotionen av de nya hedersdoktorerna äger rum i Universitetshuset den 31 januari 2025.