Vill du vara med och skapa en kort öppen kurs som bidrar till Sveriges gröna omställning?
Genom satsningen Korta kurser för yrkesverksamma vill regeringen öka kompetensen hos yrkesverksamma inom området grön omställning. Syftet är att ge kunskaper och färdigheter som stöttar omställningen till ett fossilfritt energisystem. För 2025 har Uppsala universitet en planerad budget för öppna kurser (dvs korta kurser som inte är poänggivande) på 7,5 miljoner kronor.
Ansök om att starta en kurs
Fyll i uppgifter om din planerade kurs. Sista ansökningsdag 24 januari.
Orsakerna till den globala uppvärmningen är väl kända och dokumenterade. I denna utlysning kan du söka medel för att utveckla och ge kurser som går ett steg längre. De öppna kurserna ska ge deltagarna konkreta kunskaper och färdigheter som kan bidra till den gröna omställningen. Öppna kurser kräver inte akademisk behörighet, men kan ha rekommenderade kunskapskrav.
Vi söker öppna kurser inom följande tio ämnesområden:
- Produktion (inom företag)
- Byggsektorn
- Teknik
- Energi
- Stads-/samhällsplanering
- Material/råvaror för grön omställning
- Andra områden relevanta för grön omställning
- Ekonomi och marknadsföring
- Hälsa
- Miljö-/klimat-kommunikation, beteende och samverkan
Medel för kurs
Du kan ansöka om 250 000 kr för att utveckla och genomföra en kurs. Medlen är till för kursutveckling samt att ge kursen vid minst ett tillfälle. Utformningen/upplägget av kursen är inte specificerat utan kan vara t.ex. MOOC, kurs med digital undervisning eller förinspelat digitalt undervisningsmaterial kombinerat med digital undervisning. Satsningen är tänkt att testa och utforma undervisningsformer som passar för målgruppen yrkesverksamma.
Om kursernas utformning
Kurserna skall vara färdigutvecklade med kursstart senast 1 november 2025. För utbetalning av medel ska det senast den 15 september finnas en kursstruktur upplagd på Studium. Medel utbetalas under september.
Storleken på kursen ska motsvara en poänggivande kurs på 3 hp. Ni ska ha en plan för hur kursen på sikt ska kunna ges som uppdragsutbildning eller poänggivande kurs, eller fortleva som en MOOC.
Vi ser gärna att kurserna ges på svenska men det är inget krav.
Beviljade kurser kommer att marknadsföras på bl.a. learning4professionals.se under vårterminen. Som lärare utvecklar du kursen som vanligt i Studium och erbjuds pedagogiskt stöd under utvecklingen av kursen.
Formellt beslut om budget på satsningen kommer från regeringen i slutet på året. Eventuella ändringar kan komma att påverka antalet kurser.
Kontakt
- Nationell samordnare.
- Cecilia Johansson