Att skriva forskningsanslagsansökningar för doktorander, 3 hp

Grant writing for PhD students

Kursinformation

Undervisningsspråk: Engelska
Tid då kursen ges: April-Maj 2025
Undervisningsformat, på campus eller digitalt: Campusundervisning med hemuppgifter

Rekommenderade förkunskaper

Denna kurs kommer att vara mest värdefull för doktorander som redan har funderat på ett forskningsprojekt som kräver finansiering, men som vill ha vägledning och återkoppling om hur ansökan ska skrivas. Ett till två års forskningserfarenhet, inklusive att läsa och skriva vetenskapliga artiklar, rekommenderas. Doktorander som strävar efter att lämna in ett postdoc-stipendium (t.ex. VR postdoc, MCSA Postdoc-stipendier) uppmuntras att registrera sig till denna kurs för att förbättra sin ansökan.

Kursens mål

- Förstå de utmärkande dragen för forskningsanslagsansökningar (mot andra typer av vetenskapligt skrivande)

- Visa en djup förståelse för de olika komponenterna i ett forskningsförslag

- Kunna förklara en forskningsfråga eller ett problem tydligt i samband med anslagsskrivning

- Kunna definiera forskningsmetod och metodik tydligt

- Kunna förstå en forskningsbudget och ta fram en lämplig budget

- Kunna designa sitt eget forskningsförslag, helst i samband med en riktig utlysning

Hur kursen relaterar till mål för examen på forskarnivå

Eftersom forskningsanslagsansökningar är en väsentlig del av en akademisk karriär, särskilt för personer som strävar efter mer självständighet såsom gruppledare, är denna kurs förankrad i många av examensmålen för doktorandstudier. Till exempel kommer studenterna att utmanas att visa förtrogenhet med lämplig metodik för specifika forskningsfrågor samt en bred bakgrundskunskap om sitt ämnesområde. Viktigt är att ett framgångsrikt bidragsförslag bygger på befintlig kunskap, en förmåga att identifiera behovet av ytterligare kunskap och artikulera frågor med vetenskaplig precision men också med ett enkelt språk som kan förstås av panelmedlemmar eller granskare som inte nödvändigtvis är experter på området. Mer generellt är anslagsansökningar också ett tillfälle att reflektera över vetenskapens roll i samhället, vad är vårt ansvar som forskare att informera allmänheten, men de färdigheter som utvecklas för att skriva bidrag är också tillämpliga för karriärer utanför den akademiska världen, som alla är viktiga lärandemål av forskarutbildning.

Kursinnehåll

Det naiva antagandet för oerfarna akademiker är att vetenskapligt skrivande (t.ex. att skriva en uppsats) helt enkelt kan överföras till ansöningsskrivande. Men att skriva ansökningar är en något helt annat och kräver ett specifikt tänkesätt för att lyckas. Alltför ofta lär sig akademiker att skriva ansökningar genom att försöka – eftersom det bara finns några få kurser, vilket initialt resulterar i dåligt resultat. I den här kursen kommer vi att förklara och öva på vad som särskiljer ansökningsskrivande för att ge studenterna både teoretisk och praktisk erfarenhet av att förbereda ett forskningsförslag. Vi kommer att visa eleverna hur man utvecklar en forskningsidé till ett välgrundat forskningsförslag, och betonar vikten av att anpassa sig till utlysningskrav och behörighetskriterier. Vi kommer att täcka alla aspekter av ett förslag, från att tänka på en kraftfull titel till att förbereda en välgjord budget. Helst bör studenterna komma förberedda med egna forskningsfrågor och finansieringsmöjligheter, för att kunna använda kursen för att skriva ett övertygande förslag.

Undervisning

Kursen består av föreläsningar och mindre skrivworkshops. Det kommer även att finnas en större hemuppgift för att skriva ett förslagsutkast. Vi överväger också att bjuda in forskare på olika akademiska nivåer att dela med sig av sina erfarenheter av att skriva anslag.

Examination

För att bli godkänd på kursen behöver deltagarna gå minst 80 % av passen och aktivt delta i kursen, inklusive inlämning av obligatoriska skrivuppgifter.

Examinator

Aaron Vogan, aaron.vogan@ebc.uu.se

Huvudansvarig institution

Institutionen för organismbiologi

Kontaktperson/er

Aaron Vogan, aaron.vogan@ebc.uu.se
Fabien Burki, fabien.burki@ebc.uu.se

Ansökan

Skicka anmälan till kursen till: aaron.vogan@ebc.uu.se
Skicka anmälan senast: 28 februari 2025

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin