Harris Stamatopoulos: ”7 tips när du söker VFS”

Höstens ansökning för VFS-programmet är öppen. Men när, var, hur och varför ska man söka? Vi bad Harris Stamatopoulos, samverkansledare och erfaren VFS-coach, reda ut och dela med sig av sina bästa tips.

Hej Harris! Vad är den vanligaste frågan du får från forskare som funderar på att söka VFS?

– En del har frågor om vem som äger rättigheterna till resultaten. Då är svaret att universitetet hjälper till med att reda ut det så att det blir tydligt för båda parter vad som kan och inte kan publiceras innan projektet drar igång. Hos andra märker jag ett intresse för att forska mer i samverkan med externa parter, men man är osäker på vad det leder vidare till. Om man exempelvis kan söka ytterligare finansiering när projektet är slut.

Kan man det?

– Ja, absolut. Tanken är att VFS ska vara ett sätt att prova på samverkansforskning för att sen jobba vidare och söka större externa anslag. Det är något vi också hjälper till med.

Okej, ge oss dina sju bästa tips när man söker, eller funderar på om man borde söka, VFS.

  1. Kolla om din idé passar. Kontakta oss på Uppsala universitet Samverkan tidigt, så hjälper vi dig att testa om din idé är lämpad för ett VFS projekt.
  2. Utnyttja chansen att bolla tankar med oss samverkansledare. Ett av de stöd vi ger är att du får möjlighet att gå igenom din VFS-ansökan med oss innan det är dags att lämna in. Vi hjälper dig bland annat att kontrollera att du uppfyller de formella kraven för samverkansforskning, men du får också tips om hur du får till en bra och kompetent ansökan.
  3. Var öppen för att det kan bli något annat. Om vi märker att VFS inte är rätt finansiering kan vi ofta visa vägen till andra anslag som fungerar bättre för just din idé.
  4. Hitta rätt extern partner och var tydlig och öppen med vad du vill ha ut av projektet. Ta dig tid att lyssna noga på vad de vill ha. Vi hjälper dig att upprätta samverkanskontrakt som reglerar rättigheterna i projektet, men det är bra att ha pratat igenom det man hoppas på ordentligt också.
  5. Var nyfiken och lyhörd för den kunskap, data och de insikter som din externa partner har. Låt det berika projektet.
  6. Ansök för ett väl avgränsat och för tiden rimligt projekt, men ha gärna stora planer för fortsättningen. Många som har gjort VFS fortsätter att arbeta med samverkansforskning i större projekt med extern finansiering.
  7. Glöm inte bort den mänskliga faktorn: samarbeten fungerar oftast bästa om man känner varandra. Ge det sociala tid, speciellt om ni inte träffas så ofta. Och glöm absolut inte bort det om något i projektet börjar strula. Då är det viktigare än någonsin att lägga jobbet åt sidan i några timmar och bara umgås.

Citat: Ge det sociala tid, speciellt om ni inte träffas så ofta. Och glöm absolut inte bort det om något i projektet börjar strula. Då är det viktigare än någonsin att lägga jobbet åt sidan i några timmar och bara umgås.

 

Marie-Louise Olsen

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin