Workshop och nätverk om målkonflikter runt markhantering och tillgången till land

Nu startar ett nytt forskarnätverk inom ramen för UUniCorn om hur målkonflikter runt markhantering och tillgången till land hanteras. Alla intresserade forskare är välkomna att anmäla sig senast den 23 april 2025. Illustration: Moa Romanova.
Den 19 maj 2025 anordnas en workshop inom ramen för UUniCORN för ett nytt forskarnätverk om hur målkonflikter runt markhantering och tillgången till land hanteras. Alla intresserade forskare är välkomna att anmäla sig, intresseanmälan senast den 23 april 2025.
Forskare är välkomna att skicka in intresseanmälan till en workshop om styrning av målkonflikter runt markhantering och tillgången till land. Workshopen är starten för ett nytt nätverk inom ramen för UUniCORN, med ambitionen att skapa ny tvärvetenskaplig forskning.
Alla intresserade forskare välkomna
UUniCORN (Institutet för forskning om målkonflikter i hållbar samhällsomställning) startades hösten 2024 på initiativ av rektor. UUniCORN är det första institutet som kommit igång inom rektors satsning Institutet för framtidsinriktad och tvärgående forskning (UUniFI) med syfte att Uppsala universitet ska ta en ledande roll på vägen mot ett hållbart samhälle.
– Workshopen den 19 maj, med efterföljande middag, är en kick-off med ambitionen att skapa ny tvärvetenskaplig forskning inom detta ämne, säger Anders Sjögren, lektor vid Statsvetenskapliga institutionen och en av arrangörerna av workshopen. Vi välkomnar alla på universitetet som forskar om, eller vill forska om detta ämne, att skicka in en ansökan för att delta i workshopen.
Många exempel på konflikter
Övergången till hållbar energi och resursanvändning är ett centralt mål i klimatförändringsåtgärder och Agenda 2030. Men övergången skapar komplexa målkonflikter kring markanvändning och kontroll mellan olika intressen och samhällsgrupper, samt kring olika perspektiv på markanvändning.
Exemplen på konflikterna är många. I Sverige står efterfrågan på mineraler som är avgörande för batteriproduktion och andra gröna teknologier i konflikt med urfolks rättigheter och den traditionella renskötselns behov. En liknande dynamik, om än med mycket allvarligare konsekvenser, kan observeras i Demokratiska republiken Kongo, där lokala befolkningar utnyttjas för utvinning av kobolt och litium för att tillgodose den globala marknadens behov. Över hela världen står efterfrågan om skogsprodukter i många produktionsområden i konflikt med behovet av att bevara skogar för att skydda biologisk mångfald och reducera global uppvärmning. På samma sätt skapar utvidgning av städer, återställande av våtmarker och ansträngningar för att öka tryggad livsmedelsförsörjning motstridiga intressen och påfrestningar kring tillgänglig mark.
Intresseanmälan
Till workshopen den 19 maj 2025 välkomnas särskilt bidrag om hur intressekonflikter kring mark, vatten (färskvatten och marina miljöer) och jordartsmetaller hanteras politiskt.
– Vi hävdar att det är viktigt att studera hur målkonflikter kring markåtkomst och användning styrs i samband med hållbar omställning, säger Anders Sjögren. Hur artikuleras och främjas olika intressen i dessa processer? Hur hanteras och löses målkonflikter i olika länder och på olika politiska nivåer? Under vilka förhållanden inkluderas olika samhällsgrupper och intressen, och när förbises eller aktivt marginaliseras de? Vilka är konsekvenserna för hållbar omställning?