Horisont Europa och forskningsresultat
Horisont Europa är ett av Europeiska kommissionens program för forskning och innovation. Programmet pågår mellan 2021 och 2027 och har en budget om 95,5 miljarder euro.
Avtalsstruktur inom Horisont Europa
Normalt genomförs ett Horisont Europa-projekt (”HE-projekt”) av ett konsortium av bestående av akademiska respektive privata parter. Finansieringsvillkoren framgår av avtalet mellan konsortiet och Europeiska kommissionen, benämnt Grant Agreement. Som utfyllnad av finansieringsvillkoren och för att ytterligare reglera forskningsparternas förehavanden sinsemellan tecknas ett konsortialavtal, benämnt Consortium Agreement. Det är vanligt att konsortialavtalet är baserat på den s.k. DESCA-mallen, en mall framtagen för just denna typ av projekt och som har vunnit en allmän acceptans inom Europa.
Till Grant Agreement finns en bilaga 5 där huvuddelen av projektparters skyldigheter kring projektresultat regleras. Till skillnad från själva avtalsdokumentet är bilaga 5 projektspecifik och skyldigheterna kan därför skilja sig mellan olika HE-projekt. Den följande redovisningen utgår från de ”mallade” skrivningarna, vilka juridiska avdelningen förutser kommer att gälla i de flesta HE-projekt där universitetet deltar.
Det bör noteras att finansieringsvillkoren (Grant Agreement) alltid gäller före parternas avtal (Consortium Agreement), för det fall parterna skulle avtala på ett sätt som inte överensstämmer med finansieringsvillkoren.
Villkor relaterade till bakgrundskunskap och resultat
Inom HE-projekt skiljer man på sådan kunskap som parterna bidrar med men inte har genererats inom projektet (Background) och sådan kunskap som genereras inom projektet (Results).
Det är viktigt att förstå att det är Uppsala universitet som är erhåller bidragsfinansieringen och är part i HE-projektet och inte den involverade institutionen eller den ansvariga forskaren/forskargruppen. Det åligger följaktligen universitetet att uppfylla det villkor som beskrivs i det följande. Inom Uppsala universitet är ansvaret delegerat till den involverade institutionen, ytterst till den prefekt som godkänt att universitetet ska delta i projektet. Prefekten har givetvis möjlighet att inom sin arbetsfördelande roll fördela det praktiska arbetet kring dessa frågor inom sin verksamhet.
Bakgrundskunskap
Bakgrundskunskap är kunskap som inte genererats inom projektet som en projektpart har tillgång till och tillskjuter projektet. Det senare sker normalt genom att parten listar vilken bakgrundskunskap som parten bidrar med till projektet i en bilaga till konsortialavtalet. Att bakgrundskunskapen tillskjutits projektet medför att övriga parter, om den tillskjutande parten inte uttryckligen undantagit detta, har rätt att använda bakgrundskunskapen för sitt egna arbete inom projektet samt att, under vissa omständigheter, övriga parter har rätt till att licensiera bakgrundskunskapen för att använda utanför projektet om det behövs för att kunna exploatera egna resultat.
Att tänka på gällande bakgrundskunskap:
När universitetet tillskjuter ett HE-projekt bakgrundskunskap lämnar universitetet de övriga parterna en licens att använda bakgrundskunskapen. Under vissa omständigheter kan kommersiella licenser behöva lämnas. Den involverade institutionen vid universitetet behöver därför överväga a/ vem som äger den aktuella bakgrundsinformationen och b/ om det finns möjligheter att lämna sådana licenser.
Som en följd av det svenska lärarundantaget tillhör ofta bakgrundsinformation enskilda forskare
Resultat
Resultat är ny kunskap som genereras inom projektet. Enligt finansieringsvillkoren har universitetet vissa skyldigheter kopplade till resultaten genererade av våra forskare. Vidare har övriga projektparter rätt att använda resultaten på motsvarande sätt som gäller för bakgrundsinformation. I det följande belyses vilka skyldigheter som följer av finansieringsvillkoren.
Ägande av resultat
Vid Uppsala universitet tillämpas lärarundantaget.
Överlåtelse av resultat
Projektparten har dock möjlighet att överlåta resultaten till någon annan.
Skyddande av resultat
Projektparterna är skyldiga att undersöka om resultat ska skyddas.
Exploatering av resultat
Projektparterna är skyldiga att exploatera sina resultat
Återrapportering kring resultat
Det är viktigt att ägandeförhållanden är tydliga
Nyttja UU RIP AB
Att nyttja UU RIP AB och kostnad för detta
Hjälp och kontakt
Var kan jag få hjälp?