Vårdfokus

I vårt idéutvecklingsprogram med fokus på forskningsbaserade lösningar med vården som målgrupp får du lära dig mer om hur du kan utforska den innovativa potentialen i din forskning, och vad som är extra viktigt att tänka på för dig med förenade anställningar eller affilieringar.

Idéutvecklingsprogrammet kommer att äga rum den 12 februari 2025. Ansök redan idag!

Varför ett utvecklingsprogram för innovationer inom vården?

Hälso- och sjukvården är i behov av innovativa lösningar för att kunna möta nuvarande och framtida behov. Lösningarna behöver vara säkra och godkända att använda, anpassade för vårdens arbete och framförallt skapa värde för såväl personal som patienter.

Du som forskande personal inom hälso- och sjukvården har en unik chans att bidra. Du har både insikt i vårdens behov och utmaningar och faktiska möjligheter att skapa nya evidensprövande lösningar i din forskning. Som forskare skapar du ny kunskap som kan hjälpa till att lösa små och stora problem i vården, men steget från forskningsresultat till implementerbar lösning kräver aktiv handling från din sida.

Att delta i det här skräddarsydda utvecklingsprogrammet för idéer kopplade till vården är ett bra första steg!

Screenshot UU news 2024-03-18

Ett utvecklingsprogram för dig med idéer som kan förbättra vården. Programmet arrangeras av UU Innovation i samarbete med Enheten för forskning och innovation inom Region Uppsala.

Ett skräddarsytt idéutvecklingsprogram

Idéutvecklingsprogrammet är utvecklat för dig som vill utforska potentialen i en innovativ idé baserad på din forskning eller arbete i din kliniska verksamhet. Du behöver inte ha testat att utveckla en idé innan, utan i programmet tar vi de första stegen tillsammans.

Under programmet får du hjälp att undersöka din idé ur flera perspektiv för att kunna definiera vad det är som gör den till något av värde för dina tänkta användare inom hälso- och sjukvården. Du får också lära dig hur du kan presentera din idé på ett sätt så att dina åhörare förstår och vill veta mer.

Du får chansen att träffa kliniskt verksamma forskare från andra områden än ditt eget, och som dessutom kan bidra med kreativa perspektiv och inspel. Du får också träffa rådgivare från UU Innovation och Enheten för Forskning och Innovation vid Region Uppsala som kommer att ge dig individuell återkoppling på ditt arbete med din idé.

Vill du fortsätta jobba med din idé efter programmet slut så erbjuder vi dig möjligheten att söka upp till 50 000 kronor i bidrag för att kunna utvärdera idén närmare. Finansieringsformen ställer krav på att forskaren har aktiv koppling till Uppsala universitet.

Vi börjar med det mest grundläggande; att identifiera behovet som din innovativa idé kan bidra till att lösa. Vem skulle dra nytta av din lösning, är det patienten eller vårdpersonalen – eller kanske båda? Vi kommer att hjälpa dig att tydligt definiera din målgrupp och förstå deras problem och behov. Genom att analysera detta kommer du bättre kunna avgöra om din idé har potential att fylla ett faktiskt behov hos målgruppen.

Du behöver också få koll på alternativen. Därför tittar vi närmare på vilka alternativa lösningar du behöver kunna jämföra dig med och, på ett eller annat sätt, överträffa. Hur hanterar målgruppen sitt problem idag? Vi hjälper dig att utforska befintliga alternativ, deras kostnader, och vilka fördelar och nackdelar de har. Genom att förstå vilka alternativ som står till buds för din målgrupp, får du en bättre insikt i hur din idé kan skilja sig och stå ut, och erbjuda något unikt.

Nu när du har insikt i problemet du vill lösa, vilken målgruppen är och vilka alternativ som finns är det dags att fokusera på din egen lösning. Hur kan den anpassas för att ännu bättre möta behovet? Hur kan du beskriva den för att framhäva fördelarna? Sammantaget handlar det om att skapa en attraktiv lösning. Vi diskuterar även hur du kan kommunicera din idé på ett sätt som engagerar olika målgrupper.

Vi kommer också belysa vad du som forskare och kliniskt verksam särskilt behöver tänka på när det kommer till ägande av din idé, hur din lösning kan testas på ett kontrollerat sätt och vilka lagar och regler som påverkar en framtida implementering.

Avslutningsvis fokuserar vi på muntlig presentation och framtidsutsikter. Du får möjlighet att öva på att presentera din idé med utgångspunkt från den struktur vi har arbetat med och den information du har samlat in och bearbetat. Efter din presentation kommer du att få konstruktiv återkoppling. Vi kommer även att diskutera möjligheten att söka finansiering på upp till 50 000 kronor för att ytterligare utveckla din idé. Dessutom kommer vi att informera om chansen att delta i vårt mentorprogram som ett sätt att stärka både din idé och ditt nätverk utanför akademin.

Information om tid, plats och språk

Datum och tid: Onsdagen den 12 februari, kl. 9.00-16.00

Plats: Akademiska sjukhuset, lokal anges senare

Språk: Programmet ges på svenska

Ansökan: Ansökan är öppen till och med 7 februari. Ansök här!

Arrangör: Idéutvecklingsprogrammet med vårdfokus arrangeras av UU Innovation i samarbete med Enheten för forskning och innovation inom Region Uppsala.

Ansök till idéutvecklingsprogrammet!

Är du intresserad av en plats i idéutvecklingsprogrammet den 12 februari? Välkommen med din ansökan redan idag!

När vi tagit emot din ansökan kommer en av UU Innovations rådgivare att kontakta dig för att prata om den idé du vill jobba med under programmet.

Kom ihåg att du alltid kan kontakta oss för att komma igång med utvecklingen av din idé! Vi erbjuder personlig rådgivning året runt.

Ansök senast 7 februari

Följ länken nedan för att ansöka om en plats i idéutvecklingsprogrammet den 12 februari.

Här ansöker du!

Kontakt

Har du frågor om programmet eller vill du diskutera en idé?

Mejla Hillevi Englund på UU Innovation!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin