Villkor för ansökan - aktiv studentmedverkan

Bedömning

Projekten kommer att bedömas av en grupp bestående av en lärarrepresentant från varje vetenskapsområde, tre studentrepresentanter samt pedagogiska utvecklare från Enheten för universitetspedagogik. Bedömargruppen lämnar förslag till rektor som beslutar om tilldelning av de utlysta medlen.

Bedömningsprocessen syftar till att säkerställa en hög kvalitetsnivå på projekten. Det är således inte givet att hela det utlysta beloppet föreslås fördelas. Följande bedömningskriterier kommer, utöver de givna grundkraven, användas vid bedömningen av ansökningarna:

  • Projektet engagerar studenter som aktiva medskapare i projektets planering, genomförande, utvärdering och spridning.
  • Projektet bygger på en dialog och samverkan mellan lärare och studenter som tillvaratar deras olika kunskaper, perspektiv och erfarenheter och bidrar till utvecklingen av utbildningen.
  • Projektet relaterar tydligt till beprövad erfarenhet och pedagogisk forskning inom aktiv studentmedverkan
  • Projektet innehåller en tydlig plan för planering, genomförande och utvärdering samt hur erfarenheter ska spridas lokalt och universitetsövergripande.

Tilldelning av medel

Beslut om tilldelning av medel kommer tas av rektor i januari 2024. Medlen kommer kunna rekvireras i början av 2024.

Tidsaxel

Utlysningen av projektmedel och projektens arbete är indelad i fyra steg; Utlysning och tilldelning, Uppstart, Genomförande samt Utvärdering. De fyra stegen med tillhörande tidsperioder och hållpunkter illustreras i bilderna längste ner på sidan. Som stöd för projektens genomförande kommer workshops och möten att anordnas. De projekt som beviljas medel kommer få mer detaljerad information om innehållet i workshops och möten.

Rekrytering av studenter

Projekten ska planeras, genomföras, utvärderas och spridas i partnerskap mellan lärare och studenter. Rekrytering av studenter till projektet är alltså en grundförutsättning. Med student avses i denna utlysning student på grundnivå eller avancerad nivå.

I ansökningsformuläret anger ni hur rekrytering av studenter ska ske. Ange om ni har utmaningar med att rekrytera. Enheten för universitetspedagogik kan ge visst stöd i den processen.

Budget

Projektets totala budget eller beräknade kostnad ska anges i ansökningsformuläret, t ex enligt mallen nedan. Projekten skall medfinansieras av berörd(a) institution(er) med den overheadkostnad som uppstår. Det är inget hinder att projektmedlen inräknas i större pedagogiska utvecklingsprojekt med finansiering från annat håll. Det ska i sådana fall anges i ansökan.

Under ’’Budgetkalkyl’’ i ansökan ska planerad användning av tilldelade medel redovisas i text eller tabell.

Mall budgetkalkyl Pdf, 589 kB.

Stödstruktur

Projekten som beviljas medel förutsätts samarbeta med enheten för universitetspedagogik och kommer knytas till en stödstruktur i form av möten och workshops, sammanlagt sex timmar per månad från januari till augusti 2024. Syftet är att under projekttiden bilda ett universitetsövergripande nätverk för aktiv studentmedverkan och tillhandahålla ett forum för att utbyta idéer och erfarenheter.

Utvärdering och spridning

Utvärdering av projektet kommer ske genom;

  • En skriftlig avrapportering (max 1300 ord) som ska kunna publiceras på en webbsida. Den ska innehålla en:
    - Beskrivning av hur projektidén kom till och syftet med projektet
    - Summering av projektets genomförande (vad gjorde ni? hur gjorde ni det?) där de viktigaste händelserna lyfts fram
    - Summering av projektets resultat och en beskrivning av hur dessa kommer spridas
    - Utvärdering och reflektion kring projektet som helhet
  • En presentation av projektet i form av en podd eller film (max 7 min)
  • En budgetuppföljning, d.v.s. en ekonomisk redovisning om hur projektets medel använts. Uppföljningen ska vara i pdf-format.

Den skriftliga avrapporteringen, presentationen av projektet och budgetuppföljningen ska skickas till Lovisa Håkansson, lovisa.hakansson@uu.se, senast den 31/10 2024.

Det är mycket önskvärt att alla projektmedlemmar (inklusive studenterna) deltar i utvärdering och spridning.

För inspelning av projektets presentation är ett tips att använda Studion i Blåsenhus. Vid inspelningar där finns tekniskt-och pedagogiskt stöd att tillgå.

Projektens avrapporteringar och inspelade presentationer kommer publiceras i form av webbsidor på Uppsala universitets webbsida för aktiv studentmedverkan, i syfte att samla exempel och sprida dem vidare inom universitetet, nationellt och internationellt.

För att sammanfatta projekten, dela lärdomar och sprida dessa bortom de lokala ämnesmiljöerna kommer projekten därtill erbjudas att presentera under Uppsala universitets universitetspedagogiska konferens som anordnas vartannat år. Presentationerna kommer ske under ett separat spår med aktiv studentmedverkan som tema.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin