Inspelningsstudio Blåsenhus

Foto: Andreas Forsberg
Studio Blåsenhus är en plats där mötet mellan pedagogiken, tekniken och användaren är i fokus. Verksamheten stödjer Uppsala universitets utbildning och forskning med effektiva, innovativa och framåtblickande lösningar.
Välkommen till Studio Blåsenhus - Uppsala universitets centrala studio som kan nyttjas av samtliga universitetsanställda för undervisning, forskning och forskningskommunikation.
På grund av en ständigt ökande efterfrågan har vi just nu inte möjlighet att erbjuda våra tjänster till alla som vill använda Studio Blåsenhus. I nuläget prioriterar vi projekt som rör undervisning och forskningskommunikation med inriktning på undervisning och vi ser parallellt över vår prioriteringsordning framåt. Studioteamet förbehåller sig därmed rätten att avgöra vilka projekt vi tar oss an och vilka projekt vi hänvisar vidare till andra studios och verksamheter vid Uppsala universitet.
Om Studio Blåsenhus
Studio Blåsenhus är ett samarbete mellan Avdelningen från Universitetsgemensam IT (UIT) och Enheten för Universitetspedagogik (UP).
Vi som arbetar i Studio Blåsenhus är Andreas Forsberg (UIT), Giovanni Pineda (UIT) Sofia Grunér (UP) och Suzanne Pathkiller (UP).
I Studio Blåsenhus får du som användare pedagogiskt och tekniskt stöd inför, under och efter din studioaktivitet.
Följ med Sofia och Andreas på en rundvandring i studion
I filmen nedan får du följa med på en rundvandring i studion där Sofia och Andreas på ett lekfullt sätt visar de positioner, möjligheter och flexibilitet som Studio Blåsenhus erbjuder för inspelning av bland annat föreläsning, podcast, learning glass och panelsamtal.
Studiomenyn
Studiomenyn är ett axplock av de hundratals inspelningsprojekt som har skapats av våra användare i Studio Blåsenhus under de senaste tre åren. I Studiomenyn får du som användare ta del av exempel på inspelningar och studioaktiviteter rörande föreläsningar, learning glass, live-sändning, green screen, podcast, panelsamtal, intervju med mera. Studiomenyn är skapad för att ge dig möjligheten att inspireras och lära av tidigare användare.
Teknik och tillgänglig pedagogisk utrustning (cirka 100 kvm)
Teknik med användaren i fokus
- Pedagogisk utrustning - Learning glass, Smart board, teleprompter, iPad
- Podcast- och ljudinspelning - Inspelningsenhet Rodecaster Pro, 4 hörlurar, 4 podcastmikrofoner (Shure SM7B)
- Videoinspelning - 3 Videokameror (PTZ) på flyttbara stativ, hårdvara och mjukvara för videoinspelning och streaming
- Ljudupptagningssystem - Tre headsets, 1 handmikrofon, 1 mygga, 1 takmikrofon (Sennheiser Speechline)
- Fullskalig ljusrigg för professionell inspelning (21 armaturer)
- 2 stycken användarvänliga touchpaneler för självkörning (start, stopp, layouts)
- Kostnadsfritt redigeringsverktyg för video och podcast, för alla användare - CapCut
- 20 sittplatser för en mindre publik, panelsamtal och liknande
Övrigt
- 3 stycken TV-skärmar på flyttbara stativ för till exempel visning, presentationsstöd och information
- 6 stycken bakgrunder i olika färger (grå, cappuccino, vit, svart, rosa och grön)
- Utrustning för green screen
- Hårdvara och mjukvara för videoinspelning och streaming
- Elgator Stream Deck - Flexibel styrning för scenval och presets
- ProPresenter - Uppspelning av mediafiler, grafik och timers
- Adobe Premier - redigeringsverktyg för video
- BlackMagic ATEM 2 M/E Production Studio 4K
Studion som lärmiljö
Studio Blåsenhus kan med fördel användas som en lärmiljö där studenter kan genomföra inspelningar eller studioaktiviteter som lärtillfälle eller examinerande moment. Under de senaste åren har vi haft nöjet att tillsammans med lärare planera och genomföra många studentaktiviteter i studion. Exempel på aktiviteter som har genomförts i studion tillsammans med studenter är podcastinspelningar, videoinspelning i ett ”TV-programsformat” och livesändning tillsammans med yrkesverksamma. Kontakta oss så berättar vi mer!
Självstudiekurs
För dig som användare har vi skapat en självstudiekurs, Mediakursen (som finns på Studium) som rör inspelning för undervisning och forskning. Kursen uppdateras kontinuerligt och vi uppmuntrar även dig som användare att engagera dig i det diskussionsforum som du hittar i kursen.
Användarnätverk
För återkommande användare av studion har vi skapat ett användarnätverk där du som användare kan få kontakt med andra, bolla idéer eller få inspiration. Nätverket är upplagt som en Zoom-kanal. Om du är intresserad av att vara med, kontakta andreas.forsberg@uu.se så läggs du till.
Studioprojekt (2022-2024)
Läs om projektet Inspelningsstudio Blåsenhus som nu är avslutat. Här kan du titta på en dokumentär om studion. Studio Blåsenhus har nu fått en fortsättning inom förvaltningen.