Podcast Röster om tillgänglighet
Frågor som rör tillgänglighet inom högre utbildning är ständigt aktuella, utifrån breddad rekrytering till ökad genomströmning och främjande av inkludering. Podcasten Röster om tillgänglighet drivs av Sofia Grunér, pedagogisk utvecklare vid Enheten för universitetspedagogik, med syftet att öka medvetenheten och inspirera till en mer tillgänglig undervisning. Podcasten innehåller avsnitt där studenter, lärare och medarbetare från universitetets centrala stödenheter delar sina perspektiv på de utmaningar och möjligheter som tillgänglighet inom högre utbildning innebär.
Vill du hjälpa till att sprida kunskap om tillgänglighet inom högre utbildning genom att medverka i podcasten eller har du ett förslag på en lämplig gäst? Kontakta Sofia så berättar hon mer!
Sofia Grunér
Pedagogisk utvecklare och leg. logoped
Enheten för universitetspedagogik
sofia.gruner@uu.se

För mer information om varje avsnitt:
(Finns enbart på svenska).
Klicka på Röster om tillgänglighet för att komma till podden.
Videoposcast: Therése Fridström Montoya om att undervisa
tillgängligt på Whiteboard
Therése Fridström Montoya vann år 2024 det pedagogiska priset vid Uppsala universitet inom området juridik och samhällsvetenskap.
I detta avsnitt berättar och demonstrerar Therése den metod hon blev nominerad för, att helt skippa Powerpoint och istället låta ett kursinnehåll växa fram på en tavla. Therése berättar även om varför hon använder sig av denna metod och om hur det brukar tas emot av studenter. Som alltid får både lärare och studenter praktiska tips utifrån dagens tema i podcastens återkommande del "Medskicket".
Daniela Lillhannus och Filip Arnberg om traumamedveten
pedagogik
Detta avsnitt handlar om traumamedveten pedagogik ur ett tillgänglighets - och inkluderingsperspektiv. Lyssna på ett samtal med Daniela Lillhannus (doktorand i litteraturvetenskap och undervisande lärare) och Filip Arnberg (leg. psykolog, forskare och undervisande lärare) på detta tema.
Petra Korall om tillgänglig undervisning
Lyssna på ett samtal med Petra Korall, pedagogisk utvecklare och undervisande lärare på temat tillgänglig undervisning. I samtalet diskuteras olika NPF-diagnoser och vilka utmaningar och möjligheter som de kan medföra, Petras tips kring att göra undervisningen tillgänglig, knepiga situationer och mycket, mycket mer!
Linda Matson och Ibrahim Mehdi, samordnare och
mentor för riktat pedagogiskt stöd vid Uppsala universitet
Lyssna till ett samtal med Linda Matson och Ibrahim Mehdi, samordnare respektive mentor för riktat pedagogiskt stöd vid Uppsala universitet. Samtalet handlar bland annat om olika typer av stöd för studenter med varaktig funktionsnedsättning, hur du ansöker om ett NAIS-intyg och också om det bästa med jobbet som samordnare respektive mentor.
Petra Korall om studenter med neuropsykriatiska
funktionsnedsättningars upplevelse av olika typer
av pedagogiskt stöd
Petra Korall, universitetslektor vid institutionen
för organismbiologi samt pedagogisk utvecklare, berättar om sin studie rörande upplevelsen av olika typer av pedagogiskt stöd hos studenter med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Sofia (student) om att studera med NPF-diagnoser
Välkomna till det tredje avsnittet av podden Röster om tillgänglighet. I detta avsnitt bjuds ni på ett öppenhjärtigt samtal med lärarstudenten Sofia. Vi pratar bland annat om att studera på universitet med adhd och autism, om lyxen i att få nörda ner sig tillsammans med andra och om lyckan i att få hitta sin egen stad.
Kristina Asker och Sarah Schwarz från Språkverstaden
Välkommen till ett avsnitt med Kristina Asker och Sarah Schwarz från Språkverkstaden på Uppsala universitet. Vi pratar om tillgänglighet, om det stöd som Språkverkstaden ger till studenter både med och utan funktionsnedsättning, om olika sätt för att komma igång och arbeta med skriftlig och muntlig uttrycksförmåga och om hur lärare kan stödja studenter i skrivande.
Albert Telon om att studera med språkstörning
Lyssna på ett samtal om hur det kan vara att studera på högskola med språkstörning, om hur språkstörning kan upplevas i vardagen, om att våga göra fel framför andra och om pedagogik och strategier som kan underlätta.