In a Squeeze: Vad laboratorieanalyser av epigrafiska avklappningar kan berätta om antik polykromi
- Datum: 22 april 2024, kl. 14.15–17.00
- Plats: Observatorieparken, Gamla Observatoriet, Kyrkogårdsgatan 8A
- Typ: Seminarium
- Föreläsare: Doktor Annie Burman, anknuten forskare vid institutionen för lingvistik och filologi, och doktor Sara Norrehed från Kulturarvslaboratoriet i Visby
- Arrangör: Uppsala Technical Humanities Network and Centre for Integrated Research on Culture and Society (CIRCUS)
- Kontaktperson: Ingrid Berg
Under de senaste århundradena har intresset för antik polykromi växt. Nu är det välkänt att antika skulpturer och arkitektur kring Medelhavet var målade i olika färger. Det är vanligt att se rekonstruktioner av det på museer, och många forskningsprojekt fokuserar på denna aspekt av antik materialitet.
Polykromins roll inom epigrafiken har dock inte fått samma uppmärksamhet. En anledning till detta är att färgen på inskrifter inte sällan är dåligt bevarade, inte minst på grund av avklappningar. Avklappning är en metod där en kopia i papper skapas av en ristning, som då kan undersökas senare. Metodens nackdel är att pigment i ristningen försvinner.
I vissa fall fastnar pigmentet i avklappningen. Under detta föredrag kommer vi att presentera analyser som gjorts på fem avklappningar av etruskiska gravinskrifter, gjorda av den svenske etruskologen Olof August Danielsson år 1885. Vi kommer att diskutera metoderna som gjorts, speciellt XRF och FORS, utmaningar med att arbeta med avklappningar på detta sätt och vad analyserna kan berätta om etruskisk epigrafik och materialitet i större mening.
Annie Burman är lingvist och epigrafiker vid Institutionen för lingvistik och filologi, Uppsala universitet. Hon forskar kring förromerska språk och skriftspråk i Italien, speciellt etruskiskan, och har arbetat med Olof August Danielssons avklappningssamling sedan 2021. År 2025 kommer hon att påbörja ett projekt med titeln “Etruskerna i arkivet: epigrafik och idéhistoria i Uppsalas etruskologiska samling” vid Svenska institutet i Rom.
Sara Norrehed disputerade i organisk kemi vid Uppsala universitet 2013 och har arbetat som rådgivare och kulturarvanalyssexpert vid Riksantikvarieämbetet i Visby och dess Kulturarvslaboratorium sedan 2014. Kulturarvslaboratiet använder experimentella och analytiska tekniker för att undersöka, dokumentera, identifiera material och studera deras egenskaper.