Antagningsordning och föreskrifter för betyg inom utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet
Observera: Dokumentet är under revision – ny version publiceras under 2025.
Konsistoriet vid Uppsala universitet har den 14 december 2022 fastställt följande antagningsordning och föreskrifter för betyg inom utbildning på forskarnivå. Antagningsordning och föreskrifter för betyg gäller från och med 2023-01-01 och ersätter därmed det tidigare beslutet (UFV 2012/2057).
Dessa föreskrifter grundar sig på högskoleförordningens kapitel 6 och 7. Därutöver har rektor beslutat om riktlinjer för utbildning på forskarnivå. Områdesnämnd/fakultetsnämnd eller motsvarande organ med ansvar för utbildning på forskarnivå har att fastställa ytterligare riktlinjer inom sina respektive ansvarsområden.
Antagningsordning inom utbildning på forskarnivå
I högskoleförordningen fastställs att:
- 6 kap 3 § HF. Högskolan ska också se till att en antagningsordning finns tillgänglig. I en antagningsordning tas de föreskrifter in som högskolan tillämpar i fråga om ansökan, behörighet, urval och antagning och om hur beslut fattas och kan överklagas.
1 §. Ansökan
I högskoleförordningen fastställs att:
- 6 kap 3 § HF. första stycket, andra meningen. Högskolan skall se till att den som avser att påbörja en utbildning har tillgång till den information om utbildningen som behövs.
- 7 kap 37 § HF. Frågor om antagning avgörs av högskolan. Den som vill antas till utbildning på forskarnivå skall anmäla det inom den tid och i den ordning som högskolan bestämmer.
När en högskola avser att anta en eller flera doktorander skall högskolan genom annonsering eller ett därmed likvärdigt förfarande informera om detta. Någon information behöver dock inte lämnas
- vid antagning av en doktorand som skall genomgå utbildningen inom ramen för en anställning hos en annan arbetsgivare än högskolan,
- vid antagning av en doktorand som tidigare har påbörjat sin utbildning på forskarnivå vid ett annat lärosäte, eller
- om det finns liknande särskilda skäl.
Uppsala universitet:
Områdesnämnd/fakultetsnämnd eller motsvarande organ med ansvar för utbildning på forskarnivå ansvarar för att antagningsprocessen sker med öppenhet och i konkurrens med undantag av de fall som anges ovan samt att det i antagningsprocessen säkerställs att finansiering kan garanteras för hela nettostudietiden och övriga resurser för hela utbildningstiden. Detta gäller även vid antagning till forskarnivå med syfte att avslutas med licentiatexamen.
Varje fakultetsnämnd ska för utbildning på forskarnivå informera om
- hur antagningen går till,
- tidpunkt för utannonsering av platser i utbildning på forskarnivå,
- de handlingar som ska bifogas vid ansökan om antagning,
- utbildningens upplägg,
- utbildningens finansieringsformer,
- de allmänna studieplanerna för varje ämne.
Utlysning av möjligheten att ansöka om antagning till utbildning på forskarnivå ska vara tillgänglig lokalt och på universitetets webbplats (www.uu.se) minst tre veckor före ansökningstidens utgång. Utlysningen bör även ges lämplig nationell och internationell spridning.
Antagning av doktorander inom bistånds- och kapacitetsuppbyggnadsprogram kan undantas från kravet på öppen utlysning med hänvisning till HF 7 kap, 37 §, punkt 3 förutsatt att stipendieorganisationen gör ett urval som redovisas.
2 §. Behörighet
I högskoleförordningen fastställs att:
- 7 kap 35 § HF: För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att sökanden
- har grundläggande behörighet och den särskilda behörighet som högskolan kan ha föreskrivit, och
- bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.
- 7 kap 39 § HF: Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har
- avlagt en examen på avancerad nivå,
- fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
- på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Högskolan får för en enskild sökande medge undantag från kravet på grundläggande behörighet, om det finns särskilda skäl.
- 7 kap 40 § HF: De krav på särskild behörighet som ställs skall vara helt nödvändiga för att studenten skall kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kraven får avse
- kunskaper från högskoleutbildning eller motsvarande utbildning,
- särskild yrkeserfarenhet, och
- nödvändiga språkkunskaper eller andra villkor som betingas av utbildningen.
Uppsala universitet:
För att anses behörig enligt 7 kap 39 § punkt 2 ska det, i de 60 hp på avancerad nivå, ingå ett självständigt arbete om minst 15 hp.
Beslut om behörighet enligt 7 kap 39 § punkt 3 får inte delegeras lägre än områdesnämnd/fakultetsnämnd eller motsvarande organ med ansvar för utbildning på forskarnivå.
Områdesnämnd/fakultetsnämnd eller motsvarande organ med ansvar för utbildning på forskarnivå har att fastställa de särskilda behörighetsvillkor som gäller för respektive forskarutbildningsämne. Dessa villkor ska anges i den allmänna studieplanen för forskarutbildningsämnet.
3 §. Urval
I högskoleförordningen fastställs att:
- 7 kap 41 § HF: Urval bland sökande som uppfyller kraven enligt 35 och 36 §§ ska göras med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig utbildningen.
Högskolan bestämmer vilka bedömningsgrunder som skall tillämpas vid prövningen av förmågan att tillgodogöra sig utbildningen.
Enbart det förhållandet att en sökande bedöms kunna få tidigare utbildning eller yrkesverksamhet tillgodoräknad för utbildningen får dock inte vid urval ge sökanden företräde framför andra sökande.
Uppsala universitet:
Bedömningsgrunder specificeras i den allmänna studieplanen för forskarutbildningsämnet. Samma bedömningsgrunder ska tillämpas vid antagning oavsett finansieringsform.
4 §. Antagning
I högskoleförordningen fastställs att:
- 7 kap 36 § HF: Till utbildning på forskarnivå får högskolan anta sökande som anställs som doktorand. Högskolan får även anta en sökande som har någon annan form av studiefinansiering, om högskolan bedömer att
- finansieringen kan säkras under hela utbildningen, och
- den sökande kan ägna så stor del av sin tid åt utbildningen att den kan slutföras inom fyra år när det gäller licentiatexamen eller konstnärlig licentiatexamen och åtta år när det gäller doktorsexamen eller konstnärlig doktorsexamen.
För sökande vars studiefinansiering består av stipendium anses finansieringen enligt första stycket 1 säkrad om nivån på stipendiet är likvärdig med den lönenivå för doktorander som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket efter avdrag för preliminär skatt enligt den skattetabell som motsvarar den genomsnittliga skattesatsen för kommuner och regioner och som årligen publiceras av Statistiska centralbyrån. Om sökanden ska vistas omväxlande i Sverige och i annat land, gäller kravet på nivån på stipendiet endast tiden då sökanden avser att vistas i Sverige.
- 7 kap 38 § HF: En högskola som fått tillstånd att utfärda examina på forskarnivå inom ett område får utan ny antagning besluta att en doktorand som har antagits vid något annat universitet eller någon annan högskola får övergå till högskolan och fortsätta sin utbildning samt examineras där. Det gäller dock bara om doktoranden har haft huvuddelen av sina forskarstudier förlagda till den högskolan inom det område som tillståndet att utfärda examina avser.
Det som sägs i första stycket ska också gälla om en högskola genom att ha getts benämningen universitet har fått rätt att enligt 1 kap. 11§ högskolelagen (1992:1434) att utfärda examina på forskarnivå.
Uppsala universitet:
Områdesnämnd/fakultetsnämnd eller motsvarande organ med ansvar för utbildning på forskarnivå beslutar om antagning av doktorand till en utbildning som ska avslutas med antingen licentiatexamen eller doktorsexamen. Merparten av fakultetsfinansierad utbildning på forskarnivå bör disponeras för utbildning med mål att avslutas med doktorsexamen.
Antagning till licentiatexamen får inte delegeras lägre än områdesnämnd/fakultetsnämnd eller motsvarande organ med ansvar för utbildning på forskarnivå och kräver en särskild motivering (planerad tvåstegsmodell, där doktoranden antas till licentiatexamen för att bedöma om doktoranden har förmågan att avlägga en doktorsexamen och först därefter erbjuda en fortsättning mot doktorsexamen, ska inte tillämpas). En doktorand som ursprungligen antagits till en utbildning som avslutas med licentiatexamen kan, efter ny beviljad ansökan, fortsätta sina studier mot en doktorsexamen. En doktorand som ursprungligen planerat att avsluta sin utbildning med doktorsexamen kan avsluta sina studier med licentiatexamen.
Anställning som doktorand på deltid kan ske om en doktorand så önskar och områdesnämnden/fakultetsnämnden bedömer det som lämpligt.
Studietiden för licentiat- eller doktorsexamen får inte påbörjas eller förlängas genom att doktoranden de facto bedriver utbildning på forskarnivå (s.k. skuggdoktorand) utan att vara formellt antagen.
Föreskrifter för betyg inom utbildning på forskarnivå
5 § Prov och disputation
- 6 kap 32§ HF: Prov som ingår i utbildning på forskarnivå ska bedömas enligt det betygssystem som högskolan föreskriver.
Betyget ska bestämmas av en av högskolan särskilt utsedd lärare (examinator).
- 6 kap 33 § HF: Av examensbeskrivningen för doktorsexamen och konstnärlig doktorsexamen framgår att det för dessa examina krävs bland annat en godkänd doktorsavhandling.
Doktorsavhandlingen ska ha försvarats muntligen vid en offentlig disputation. Vid disputationen ska det finnas en opponent.
- 6 kap. 34§ HF: Vid betygsättning av doktorsavhandling ska minst en person delta som inte är verksam vid den högskola där doktoranden examineras.
- 6 kap 35 § Högskolan får meddela föreskrifter om det betygssystem som ska användas och om disputationen och betygssättningen i övrigt.
Uppsala universitet:
Prov som ingår i utbildning på forskarnivå ska bedömas med något av betygen godkänd eller underkänd.
Avhandlingar och uppsatser inom sammanläggningsavhandlingar som författas av flera personer kan tillgodoräknas i licentiat- eller doktorsexamen enbart om det går att urskilja respondentens insatser.
Beslut om betyg för en doktorsavhandling fattas av en betygsnämnd som ska utses särskilt för varje enskild avhandling. Betygsnämnden ska bestå av tre eller fem ledamöter och flertalet ska hämtas utanför den institution doktoranden tillhör. I de fall nämnden består av tre ledamöter bör en reserv utses. Ledamöterna i betygsnämnden ska i normalfallet representera olika juridiska kön. Betygsnämnden är beslutsför då alla ledamöter är närvarande.
Den som har varit handledare för doktoranden får inte ingå i nämnden. Nämnden ska utse ordförande inom sig. Opponenten och handledarna har rätt att delta under sammanträdet med betygsnämnden men ska inte närvara vid besluten.
En doktorsavhandling ska bedömas med något av betygen godkänd eller underkänd. Som nämndens beslut ska den mening gälla som de flesta enar sig om. Om en ledamot i betygsnämnden har reserverat sig mot majoritetens beslut ska detta redovisas i protokollet eller annan beslutshandling, dock inte i examensbeviset. Nämnden ska avgöra om beslutet ska motiveras. En sådan motivering ska biläggas protokollet, dock inte i examensbeviset.
Områdesnämnd, fakultetsnämnd eller organ gemensamt för en fakultet eller ett vetenskapsområde med ansvar för utbildning på forskarnivå beslutar om formerna för licentiatseminarium inom respektive område.