Arbetsordning för områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap
1. Inledning
Områdesnämnden är högsta beslutande organ inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap.[1] Inom vetenskapsområdet utövas kvalitetsansvaret för utbildning och forskning av fakultetsnämnderna. Områdesnämnden har det övergripande ansvaret för verksamheten. Vetenskapsområdet utgörs av följande fakulteter
- Teologiska fakulteten
- Juridiska fakulteten
- Historisk-filosofiska fakulteten
- Språkvetenskapliga fakulteten
- Samhällsvetenskapliga fakulteten
- Fakulteten för utbildningsvetenskaper
2. Områdesnämndens sammansättning och beslutsförhet
Vicerektor är ordförande i områdesnämnden och företräder vetenskapsområdet inom och utom universitetet. Vicerektors uppgifter regleras närmare i rektors beslut UFV 2020/1265. Ställföreträdande vicerektor är vice ordförande i områdesnämnden och företräder vetenskapsområdet i vicerektors ställe.
I enlighet med rektors anvisningar om val (UFV 2019/203) har rektor i beslut fastställt områdesnämndens sammansättning. Här framgår att områdesnämnden ska utgöras av 16 ledamöter: Vicerektor (ordförande), ställföreträdande vicerektor (vice ordförande), vetenskapsområdets sex dekaner, fyra lärarrepresentanter och fyra studentrepresentanter. En prodekan från varje fakultet är suppleant för fakultetens dekan. Dessa suppleanter har endast rätt att ersätta ordinarie ledamot när denna har giltigt förhinder och områdesnämndens ordförande har meddelats. Utöver ledamöterna finns två fackliga representanter med närvaro- och yttranderätt. Vid områdesnämndens sammanträden deltar regelmässigt föredragande tjänstemän. Även andra kan adjungeras efter beslut av ordföranden.
Områdesnämnden är beslutsför när fler än hälften av antalet ledamöter, däribland ordföranden, är närvarande. Beslut sker genom acklamation om inte omröstning begärs. Omröstning ska ske öppet i enlighet med 29 § förvaltningslagen (2017:900). Utgången bestäms med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.
3. Områdesnämndens uppgifter och beslutsordning
Enligt universitetets arbetsordning 7 kap 8 § ges områdesnämnderna nedanstående uppgifter. Inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap ansvarar fakultetsnämnderna för punkterna 3-5, 12-17 och punkt 20. Områdesnämnden ansvarar för övriga punkter.
- ha det övergripande ansvaret för verksamheten inom ramen för konsistoriets och rektors anvisningar,
- besluta om vetenskapsområdets arbet sordning,
- besluta om uppläggning och genomförande samt systematiskt säkra, utveckla och följa upp kvalitet i utbildningen,
- besluta om organisation av och kvalitet i forskningen,
- besluta om inrättande och avvecklande av forskarutbildningsämnen,
- lämna förslag eller yttrande till rektor om inrättande och avvecklande av huvudområden och utbildningsprogram,
- årligen lämna underlag till rektor inför konsistoriets beslut om fördelning av resurser mellan vetenskapsområdena,
- årligen upprätta v erksamhetsplan för vetenskapsområdet samt besluta om uppdrag och fördelning av resurser mellan ingående fakultetsnämnder eller institutioner m.m.,
- lämna underlag till universitetets årsredovisning och årligt budgetunderlag till regeringen,
- lämna underlag till rektor för universitetets långsiktiga planering av lokalförsörjningen,
- årligen lämna förslag eller yttrande till rektor om plan för kompetensförsörjning,
- besluta om anställningsprofil för professor efter samråd med rektor,
- besluta om att inleda rekrytering av professor,
- lämna förslag till rektor att kalla till anställning som professor,
- besluta om att inleda rekrytering av universitetslektor och biträdande universitetslektor,
- besluta om byte av ämnesområde för universitetslektor, biträdande universitetslektor och forskarassistent,
- besluta att en anställning som forskarassistent övergår i en anställning som biträdande universitetslektor,
- följa upp studenternas stud ievillkor och studiemiljö samt vid behov föreslå eller vidta åtgärder som förbättrar dessa,
- lämna årliga uppdrag för bruksbiblioteksverksamheten,
- i de fall en ny institution ska inrättas genomföra val till institutionsstyrelse.
9 § Områdesnämnden får delegera sina uppgifter till befattningshavare med vetenskaplig kompetens eller till organ där majoriteten är ledamöter med vetenskaplig kompetens om inte annat är särskilt föreskrivet. Ovanstående punkt 1−2, 6−13 och 16−19 får inte delegeras vidare.
10 § Om särskilda fakultetsnämnder inrättats inom vetenskapsområdet, ansvarar i stället dessa för punkt 3−5, 12−17 och punkt 20.
Om särskilda fakultetsnämnder inrättats inom vetenskapsområdet ska områdesnämnden samordna fakultetsnämndernas förslag enligt punkt 11 och lämna ett yttrande med en samlad bedömning av dessa till rektor. Områdesnämnden ska vidare lämna ett yttrande över förslag från fakultetsnämnd enligt punkt 6 och lämna det till rektor inför rektors beslut.
--------------------------------------------------
Områdesnämnden utövar sitt övergripande ansvar för verksamheten genom ekonomisk och annan uppföljning av den verksamhet som bedrivs inom respektive fakultetsnämnd (punkt 1). Uppföljning ska ske regelbundet vid områdesnämndens sammanträden.
Områdesnämnden styr verksamheten genom att i sin verksamhetsplan besluta om resursfrågor och verksamhetsuppdrag till fakultetsnämnder och intendenturstyrelser samt frågor om lokalförsörjning (punkterna 7- 10 och 19). Respektive fakultetsnämnd beslutar om uppdrag och fördelning av resurser mellan ingående institutioner, institut och centrumbildningar.
Områdesnämnden uppmärksammar studenternas studievillkor och studiemiljö genom uppföljning och uppdrag till fakultetsnämnderna (punkt 18).
Vid inrättande och avvecklande av huvudområde och utbildningsprogram (punkt 6) samt förslag till kompetensförsörjningsplan (punkt 11) beslutar respektive fakultetsnämnd om förslag till rektor, vilka lämnas till vicerektor. Det uppdras åt vicerektor att, efter eventuell ytterligare beredning, lämna förslag till rektor.
Områdesnämnden beslutar om formerna för inrättandet av en ny institution om beslutet berör två eller flera fakultetsnämnders ansvarsområde (punkt 20).
4. Områdesnämndens arbetsutskott och ärendeberedning
Under områdesnämnden finns ett arbetsutskott som bereder ärenden inför områdesnämndens sammanträden. Utskottet beslutar själv om sina arbetsformer och sammanträdestider men ska normalt sammanträda i så nära anslutning till områdesnämndens sammanträden som möjligt.
Arbetsutskottet består av vicerektor, ställföreträdande vicerektor, en dekanrepresentant, en lärarrepresentant och en studentrepresentant. Dekan- och lärarrepresentanterna utses för sex månader varefter uppdraget roterar till annan dekan och lärare. Dekan-, lärar- och studentrepresentanter utser suppleant som ersätter ordinarie ledamot när denna har förhinder.
Områdesnämnden beslutar om arbetsutskottets ledamöter på sista mötet inför kommande termin. Dekanledamöterna och lärarledamöterna lämnar förslag på representant och suppleant. Studentledamöterna utser sin representant och suppleant årligen. Samtliga ledamöter i arbetsutskottet ska vara ledamöter i områdesnämnden. Beslut om arbetsutskottets ledamöter finns i bilaga till denna arbetsordning.
Inför arbetsutskottets sammanträden inhämtas normalt underlag från berörda fakultetsnämnder. I kansliberedningen deltar regelmässigt tjänstemän med ansvar för berörda ärenden inom respektive fakultetsnämnd. Dessa har ansvar för att i sin tur bereda ärendena med respektive dekan.
I beredningen av ärenden som ska beslutas av rektor på förslag av en fakultetsnämnd ska kanslichefen vara orienterad om ärendet samt vidimera förslag till beslut i enlighet med den ordning universitetsdirektören beslutat.
Vicerektor informerar regelbundet dekanerna om diskussionerna i ledningsrådet. Fakultetsnämnderna ska hålla vicerektor informerad i ärenden som bereds i rektors ledningsråd.
5. Ansvar och delegationer
Utöver högskolelag och högskoleförordning finns vissa beslutshandlingar, som styr verksamheten avseende ansvar och delegationsordning. Ansvaret regleras i följande dokument:
- Universitetets arbetsordning (UFV 2017/95)
- Vicerektors uppgifter och beslutanderätter (UFV 2020/1265)
- Uppgifter och beslutanderätter för dekan som är ordförande i fakultetsnämnd inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap (UFV 2011/619)
- Prefektens uppgifter och beslutanderätter (UFV 2004/964 och 2011/619)
- Regler för intendenturorganisationen vid Uppsala universitet (UFV 2007/748, rev 2009-11-17).
Inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap har vicerektor delegerat till dekanerna att utse prefekter inom berörd fakultet. I beskrivningarna av vicerektors-, dekan- och prefektuppdragen regleras ansvarsområdena för respektive befattningshavare. När ansvaret, som omfattar såväl skyldigheter som befogenheter, överlämnas från vicerektor och dekaner gäller att den överlämnande måste förvissa sig om att den mottagande har förstått innebörden av det tilldelade ansvaret. Detta är förutsättningen för att ansvaret har delegerats. Delegation kan helt eller delvis återtas.
Områdesnämnden ansvarar för att nämndens ledamöter får utbildning och fortbildning vad avser delegations- och arbetsordningar inom området. Ett särskilt ansvar finns att introducera nya studentrepresentanter. Fakultetsnämnderna har motsvarande ansvar för utbildning och fortbildning av sina nämndledamöter, dekaner, prefekter och studentrepresentanter vad avser delegations- och arbetsordningar inom fakulteterna.
Rektorsbeslutet om intendenturorganisationen ger områdesnämnderna ansvaret för intendenturorganisationen och dess verksamhet. Områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap ansvarar för följande intendenturområden: Blåsenhus, Engelska parken, Gamla Torget och Observatoriet.
Vicerektor har rätt att besluta på områdesnämndens vägnar i brådskande ärenden och ärenden av icke principiell karaktär samt om kostnader upp till 300 000 kr. Om brådskande beslut behöver fattas om kostnader över 300 000 kr ska beslutet fattas efter samråd med områdesnämndens arbetsutskott.
6. Områdesnämndens övriga organ
Verksamheten inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap bedrivs i allt väsentligt under fakulteterna. Områdesnämnden understödjer dock olika initiativ och samarbeten mellan fakulteterna, t.ex. i form av stöd till centrumbildningar. Det finns dock en centrumbildning och tre referensgrupper som är organisatoriskt placerade under områdesnämnden.
6.1 Centre for Integrated Research on Culture and Society (CIRCUS)
CIRCUS är en plattform för att initiera och utveckla tvärgående kultur- och samhällsforskning. Fokus ligger på att utveckla förutsättningarna för tvärgående samarbeten mellan forskare på områdets sex fakulteter. I vidare mening är uppdraget att stimulera nyskapande forskning genom att möjliggöra nya samarbetsmönster.
CIRCUS leds av en styrelse och en vetenskaplig ledare (föreståndare) ansvarar för verksamhetsutveckling och daglig verksamhet. Till stöd för verksamhetsutvecklingen finns också en internationell referensgrupp. Vicerektor är föreståndarens chef.
För närmare information se beslut om inrättande (HUMSAM 2017/18) som finns bilagd arbetsordningen.
6.2 Referensgrupper
I syfte att uppnå kvalitet och kontinuitet i vissa universitetsövergripande samarbeten har vetenskapsområdet tre permanenta referensgrupper:
Referensgrupp för infrastrukturfrågor
För att forskningen inom humaniora och samhällsvetenskap ska kunna utnyttja de nya möjligheter som skapas av de framväxande forskningsinfrastrukturerna krävs ett samordnat arbete. Områdesnämnden har därför en referensgrupp för forskningsinfrastrukturfrågor som kan arbeta kontinuerligt på uppdrag av områdesnämnden.
Referensgruppens ordförande är samtidigt vetenskapsområdets representant i universitetets forskningsinfrastrukturråd, samt föredragande eller adjungerad i områdesnämnden i de ärenden som områdesnämndens ordförande beslutar. Områdesnämnden tillsätter gruppens ordförande och övriga fyra medlemmar på förslag av fakulteterna.
För närmare information se beslut om inrättande (HUMSAM 2019/41) som finns i bilaga till arbetsordningen.
Referensgrupp för samverkan
Det finns ett behov av att inom vetenskapsområdet tydliggöra och utveckla pågående samverkan med det omgivande samhället. Referensgruppen för samverkan har till uppgift att tydliggöra, stärka och utveckla områdets samverkansarbete.
Referensgruppen för samverkan består av en representant från varje fakultet inom området, två studentrepresentanter samt områdets två representanter i universitets Samverkansråd. Ställföreträdande vicerektor, tillika representant i universitetets Samverkansråd, fungerar som ordförande gruppen. Områdets andra representant i Samverkansrådet fungerar som vice ordförande i gruppen. I gruppen ska även föreståndaren för CIRCUS ingå.
För närmare information se beslut om inrättande (HUMSAM 2019/55) som finns i bilaga till arbetsordningen.
Referensgrupp för samarbete inom The Guild
Uppsala universitet är sedan 2016 medlem i organisationen The Guild som består av 19 av Europas mest forskningsintensiva universitet. Dess uppdrag är att stärka universitetens röst i forsknings- och utbildningsfrågor på EU-nivå
För att vetenskapsområdets alla fakulteter ska ges inflytande över de inspel som the Guild koordinerar har områdesnämnden inrättat en referensgrupp för samarbete inom The Guild. Områdesnämnden utser koordinator och fakultetsnämnderna nominerar var sin representant till referensgruppen.
För närmare information se beslut om inrättande (HUMSAM 2019/37) som finns i bilaga till arbetsordningen.
Bilagor
- Beslut om arbetsutskottets ledamöter.
- Beslut om inrättande av Centre for Integrated Research on Culture and Society, CIRCUS (HUMSAM 2017/18).
- Beslut om inrättande av referensgrupp för infrastrukturfrågor (HUMSAM 2019/41).
- Beslut om inrättande av referensgrupp samverkan (HUMSAM 2019/55)
- Beslut om inrättande av referensgrupp för samarbete inom The Guild (HUMSAM 2019/37).
[1] Enligt universitetets arbetsordning ska en områdesnämnd besluta om sin egen arbetsordning. Föreliggande dokument utgör en revidering av områdesnämndens tidigare arbetsordning, fastställd 2013-11-27 (HUMSAM 2013/35).