Bestämmelser avseende examina på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Beslut: Bestämmelser avseende examina på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Med stöd av bemyndiganden i högskoleförordningen (SFS 1993:100, ändrad SFS 2006:1053, HF) och i den som bilaga 2 till HF fogade
examensordningen beslutar rektor härmed om lokala bestämmelser enligt nedan. Dessa bestämmelser gäller vid Uppsala universitet utöver bestämmelserna i högskoleförordningen.

I avsnitt 1 lämnas vissa allmänna bestämmelser som gäller samtliga examina. Bestämmelser för de generella examina lämnas i avsnitt 2 och för yrkesexamina i avsnitt 3 nedan. I avsnitt 4 återfinns vissa lokala övergångsbestämmelser .

1 ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER

1.1 En kurs är den största enhet av kunskaper och färdigheter som åsätts ett betyg, vilket kan vara enhetligt eller sammanfattande. Kurs skall omfatta minst 5 högskolepoäng. Om särskilda skäl föreligger, kan rektor efter förslag från fakultetsnämnd besluta om lägre poängtal.

1.2 Om sakinnehållet i olika kurser sammanfaller i större omfattning, får de inte samtidigt utgöra grund för examen. Sådant sammanfall skall om möjligt anges i berörda kursplaner.

1.3 I ett examensbevis skall kurser som ingår i examen anges jämte deras poängtal, betyg och datum för betyg samt - i förekommande fall — sådan tidigare utbildning eller verksamhet som tillgodoräknats som del av examen. Dessutom skall sådana ytterligare preciseringar av examens inriktning som kan behövas anges på ett tydligt och framträdande sätt i beviset.

1.4 Examens- och kursbevis utfärdas av chefen för universitetsförvaltningens studerandebyrå eller - i fråga om juridiska
examina - av prefekten för juridiska institutionen. Bägge får delegera sina uppgifter till annan befattningshavare inom resp arbetsenhet.

2 GENERELLA EXAMINA

2.1 Inriktningen av en kandidat-, magister- eller masterexamen anges genom att examensbenämningen utformas av examens namn jämte något av förleden farmacie, filosofie (för historisk-filosofiska, samhällsvetenskapliga, språkvetenskapliga och utbildningsvetenskapliga fakultetsområdena samt för annat fakultetsområde efter särskilt beslut av rektor), juris (ej för kandidatexamen), medicine, naturvetenskaplig, teknologie (för huvudområdet teknik) eller teologie. Valet av förled styrs därvid av vilket fakultetsområde huvudområdet tillhör. Därutöver kan förleden ekonomie och politices användas, om de krav som beslutas av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden för dessa inriktningar uppfylls. Ytterligare preciseringar av examens inriktning knyts inte som efterled till examens namn, utan ges en framträdande och tydlig plats i beviset (jfr 1.3 ovan).

Inriktningen av en högskoleexamen anges inte genom förled utan genom ett efterled som anger dess inriktning.

2.2 I enlighet med rekommendation från Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) 2006-10-30 (UFV 2006/1880) skall förleden översättas till engelska i form av efterled på följande sätt:

Förled

Efterled

Ekonomie

of Science in Business and Economics

Farmacie

of Pharmaceutical Science

Filosofie

of Arts; of Social Science; of Science

Juris

of Legal Science

Medicine

of Medical Science

Naturvetenskaplig

of Science

Politices

of Political Sciences

Teknologie

of Science

Teologie

of Theology

2.3 Huvudområden för kandidat-, magister- och masterexamina beslutas av rektor på förslag av fakultetsnämnd. Huvudområden för kandidatexamen utgör också, i förekommande fall, huvudområden i högskoleexamen.

2.4 Förutom ett huvudområde skall varje kandidatexamen innehålla ett biområde omfattande minst 30 högskolepoäng. Samtliga huvudområden kan också utgöra biområden. Ytterligare biområden kan fastställas av rektor efter förslag från fakultetsnämnd.

2.5 En kandidatexamen får, förutom kurser på grundnivå, bestå av kurs eller kurser på avancerad nivå omfattande högst 60 högskolepoäng, men den eller dessa kurser kan då inte utgöra grund för magister- eller masterexamen för samma student.

2.6 En magisterexamen får, förutom kurser på avancerad nivå, bestå av kurs eller kurser på grundnivå omfattande högst 1 5 högskolepoäng. En masterexamen får, förutom kurser på avancerad nivå, bestå av kurs eller kurser på grundnivå omfattande högst 30 högskolepoäng. Kursen eller kurserna bör avse sådan kompletterande kompetens som behövts för fördjupning i huvudområdet och får inte ha ingått i studentens examen på grundnivå.

2.7 Ett examensarbete för masterexamen skall omfatta minst 30 högskolepoäng. Ansvarig fakultetsnämnd får dock själv besluta att examensarbetet i ett huvudområde - för studenter som redan har fullgjort ett självständigt arbete på avancerad nivå om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet eller motsv utländsk utbildning — får omfatta mindre än 30 dock minst 15 högskolepoäng.

2.8 För högskoleexamen krävs minst 60 högskolepoäng med successiv fördjupning inom huvudområdet för utbildningen, varav minst 7,5 högskolepoäng skall utgöras av ett självständigt arbete (examensarbete). (Motsvarande bestämmelser om fördjupning och examensarbete beträffande kandidat-, magister- och masterexamen finns i högskoleförordningens examensordning.)

2.9 Beslut om tillgodoräknande av en tidigare utbildning eller verksamhet som del av kurs fattas av examinator. Beslut om tillgodoräknande av en tidigare utbildning eller verksamhet som del av examen fattas av chefen för universitetsförvaltningens studerandebyrå, som får delegera uppgiften till andra befattningshavare inom arbetsenheten.

3 YRKESEXAMINA

3.1 Preciserade krav för viss yrkesexamen eller, i förekommande fall, yrkesexamen med viss inriktning fastställs av berörd fakultetsnämnd.

3.2 Beslut om tillgodoräknande av en tidigare utbildning eller verksamhet som del av kurs fattas av examinator. Beslut om tillgodoräknande av en tidigare utbildning eller verksamhet som del av examen fattas av berörd fakultetsnämnd, som får delegera uppgiften till andra befattningshavare inom sitt ansvarsområde.

4 ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER

4.1 Rektors beslut 1993-07-01 (dnr 1904/93) om lokala föreskrifter till examensordningen för grundläggande högskoleutbildning, med senare ändringar och ti llägg, skall i tillämpliga delar fortsatt gälla för de examina enligt äldre bestämmelser i högskoleförordningen som kan utfärdas till och med utgången av juni 2015.

4.2 En magisterexamen enligt äldre bestämmelser som omfattar 160 poäng (med ämnesdjup) eller 40 poäng (med ämnesbredd) kan ingå som 60 högskolepoäng i en masterexamen, i den mån inte ansvarig fakultetsnämnd beslutat annat för visst huvudområde. Ett examensarbete för masterexamen av den omfattning som gäller för resp huvudområde enligt punkt 2.7 ovan och examinerat efter 2007-06-30 måste dock ingå i en masterexamen.

4.3 En magisterexamen enligt äldre bestämmelser omfattar ofta mer än 160 poäng resp 40 poäng.Överskjutande kurser som motsvarar kurser på avancerad nivå kan ingå i en masterexamen, om villkoren för examen med aktuellt huvudområde medger det. Ett examensarbete för masterexamen ac den omfattning som häller för resp huvudområde enlnight punkt 2.7 ovan och examinerat efter 2007-06-30 måste dock ingå i en masterexamen.

4.4 En kandidatexamen enligt äldre bestämmelser omfattar ofta mer än 120 poäng. Överskjutande kurser som motsvarar kurser på grundnivå kan ingå i en magisterexamen med 15 högskolepoäng resp i en masterexamen med 30 högskolepoäng. Kursen eller kurserna bör avse sådan kompletterande kompetens som behövts for fördjupning i huvudområdet. Överskjutande kurser som motsvarar kurser på avancerad nivå kan ingå i master- resp magisterexamen, om villkoren för examen med aktuellt huvudområde medger det. Minst en kurs examinerad efter 2007-06-30 måste dock ingå i master- resp magisterexamen.

Beslut att fastställa dessa föreskrifter, att gälla från och med 2007-07-01, har fattats av undertecknad rektor i närvaro av universitetsdirektören Karin Röding efter föredragning av byråchefen Einar Lauritzen. Därutöver var närvarande prorektor professor Kerstin Sahlin, bitr universitetsdirektören Jan Ivar Mattsson samt Uppsala studentkårs ordförande Jenny Carlsson.

Ändring: Bestämmelser avseende examina på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Rektor har 2007-02-20 (UFV 2007/212) beslutat om rubr bestämmelser. Därefter har Högskoleverket 2009-11-10 (HSVFS 2009:2) beslutat om nya föreskrifter och allmänna råd om översättning till engelska av svenska examina. Med anledning därav har Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF) 2010-01-27 utfärdat reviderade rekommendationer om engelska översättningar av s k för- och efterled till generella examina (REK 2010:2).

Bestämmelsernas punkt 2 2 ska därför ändras enligt följande för examina varom ansökan inkommit efter 2010-01-31:

2.2 I enlighet med rekommendation från Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) 2010-01-27 (UFV 2010/143) skall förled i kombination med av Högskoleverket fastställd examensöversättning översättas till engelska på följande sätt:

Förled

Efterled

Ekonomie

of Science in Business and Economics

Farmacie

of Pharmaceutical Science

Filosofie

of Arts; of Social Science; of Science

Juris

of Legal Science

Medicine

of Medical Science

Naturvetenskaplig

of Science

Politices

of Science in Political Sciences

Teknologie

of Science

Teologie

of Arts in Theology

Har ansökan om examen inkommit före 2010-02-01 ska den tidigare lydelsen av p 2.2 tillämpas.

Beslut i detta ärende har fattats av undertecknad rektor i närvaro av universitetsdirektören Ann Fust, efter föredragning av byråchefen Einar Lauritzen. Närvarande därutöver var prorektor professor Kerstin Sahlin, bitr universitetsdirektören Jan Ivar Mattsson och Uppsala studentkårs ordförande Kristina Ekholm.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin